Soros, oligarhii ruși și sfetnicul Nenorocire

0

În 1996, la o cramă din Davos, spune Laure Mandeville, reporter al ziarului «Le Figaro» (vezi Rusia contraatacă, Editura Paralela 45, 2009), George Soros le-a spus unor oligarhi ruși să se unească pentru a-l susține pe Boris Elțîn, altminteri candidatul comunist la prezidențiale va câștiga alegerile.

Elțîn trebuia să fie reales cu orice preț, inclusiv cu acela al incorectitudinii alegerilor. Avea, atunci, 5 la sută în sondajele de opinie. Oligarhii au urmat sfatul lui Soros și Boris Elțîn a rămas președintele Rusiei. După alegeri, Rusia a fost inundată cu bani ai investitorilor străini. Împrumuturile statului au crescut rapid în baza unor bunuri de tezaur, iar în 1998 guvernul a fost obligat să devalorizeze drastic rubla pentru ca băncile să dispună de lichidități. Izbucnise o criză financiară în Asia de Sud-Est. Șapte mari bănci rusești au fost salvate de la faliment prin devalorizarea rublei. Asta a mutat povara crizei financiare pe umerii tuturor rușilor, în loc să o lase pe umerii bancherilor care s-au lăcomit să se împrumute fără prudență.

Vladimir Putin a urmărit crahul din 1998 din poziția de șef al noului KGB. Fusese numit recent în funcție. El a înțeles rapid că în Rusia fusese montat un capitalism de pradă în care la profit câștigă numai oligarhii, iar la ananghie pierde tot poporul, iar oligarhii plătesc cel mai puțin. Când a devenit președinte al Rusiei, Putin s-a răzbunat pe organizațiile sorosiste. Le-a controlat prin legi care permiteau tot mai restrictiv finanțarea ONG-urilor cu bani din afara țării.

Putinismul începuturilor a constat în montarea unui nou fel de capitalism, unul controlat strict de stat, cu oligarhi supuși Kremlinului ori încarcerați în caz de nesupunere. Occidentul nu a făcut nimic decisiv pentru salvarea magnatului Hodorkovski, încarcerat în urma unor proceduri abuzive.

În 2008, putinismul a devenit antioccidental prin fapte: a intervenit militar în Georgia pentru a bloca procesul de aderare a acestei țări la NATO. Ruta orientală a gazului din Azerbaidjan, care trecea prin Georgia, căzuse sub control rusesc.

N-a fost un secret pentru Occident că și ruta gazului rusesc prin Ucraina avea să fie blocată. Nord Stream 2 a pornit tocmai ca să ocolească Ucraina, care urmărea și ea să adere la NATO.

A fost naiv Occidentul să creadă că Rusia nu va putea repeta în Ucraina ceea ce a făcut în Georgia? Am fi noi naivi dacă am judeca așa. Tot mai mulți comentatori înclină să creadă că Rusia a fost împinsă către repetarea experienței georgiene în Ucraina pentru ca aici să se împotmolească într-o situație fără ieșire, ceva de genul afganistanizării, ceva care ar însemna o slăbire semnificativă a puterii Rusiei de a negocia la masa marilor tratative.

Vom înțelege mai bine fața ascunsă a acestor implicații în viitorul ce și-a plantat deja semințele în Ucraina. Nu ar fi rezonabil să credem că Occidentul îi încurajează pe ucraineni să reziste doar pentru a-i transforma în carne de tun. Deocamdată însă ei ar fi așa ceva sub bombardamentele forțelor aeriene rusești. De aceea, președintele Ucrainei a insistat să fie instituită o zonă de interdicție aeriană. Tocmai imposibilitatea instituirii unei asemenea zone l-a convins pe Zelenski să accepte că NATO nu e gata să integreze Ucraina și a declarat că ia în calcul renunțarea la acest plan. Ceea ce poate fi o bază solidă în negocierile ruso-ucrainene.

Renunțarea la acest plan putea avea loc și fără război? Iată întrebarea cea mai tulburătoare. Sorosismul ar fi fost scos din Rusia fără crahul financiar din 1998? Acum știm că acel crah a schimbat regulile jocului capitalist în Rusia. Bun-rău, așa joacă sfetnicul Nenorocire în Răsărit.

Preluare: cotidianul.ro / Autor: Ioan Buduca

Susține Anonimus.roDacă te regăsești și crezi, sprijină activitatea Anonimus.ro și presa liberă și independentă! Nu suntem finanțați de partide sau companii, nu avem interese politice sau economice, ADEVĂRUL ESTE SINGURUL NOSTRU SCOP!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.