Frisoane pentru Casa Albă

0

Marine Le-PenCasa Albă este speriată că următoarea mare victorie a lui Putin ar putea fi la Paris. Dacă Marine LePen ar câștiga alegerile franceze, Washingtonul se teme că ar putea destrăma alianța NATO de Vest.

Există o îngrijorare tot mai mare în administrația președintelui Joe Biden cu privire la restrângerea sondajelor în alegerile prezidențiale din Franța, care arată o cursă strânsă între actualul Emmanuel Macron și contestatoarea de extremă dreapta Marine Le Pen.

O posibilă victorie a lui Le Pen, un simpatizant al lui Putin, ar putea destabiliza coaliția occidentală împotriva Moscovei, schimbând rolul Franței ca putere europeană lider.

Înalți oficiali americani au urmărit cu atenție de peste Atlantic orice semne de posibilă intervenție rusă în primul tur al alegerilor, care au loc duminică. Sondajele sugerează că Macron și Le Pen vor avansa probabil la o confruntare pe 24 aprilie și că ar putea merge în turul doi umăr la umăr.

Le Pen a crescut în ultimele două săptămâni deoarece și-a atenuat o parte din retorica ei incendiară pentru a se concentra asupra problemelor legate de costul vieții. Milioane de persoane din Franța se luptă să facă față creșterilor în lanț ale prețurilor după o creștere de 35% a prețurilor la gaze în ultimul an.

Le Pen a respins unele dintre cele mai dure măsuri ale coaliției occidentale luate împotriva Rusiei :

„Vrem să murim?”, a întrebat ea într-o dezbatere recentă la televiziune, când a fost întrebată dacă Franța ar trebui să întrerupă importurile de petrol și gaze din Rusia. „Din punct de vedere economic, am muri! Trebuie să ne gândim la oamenii noștri”.

Cel mai rău scenariu, potrivit oficialilor Casei Albe, ar fi ca Le Pen să câștige și apoi să retragă Franța din coaliția care se află în prezent alături de Kiev împotriva Moscovei.

Washingtonul se teme că un Le Pen la Elysée ar strica acest echilibru delicat. Victoria ei ar putea determina apoi și alți lideri europeni – dintre care unii erau deja nervoși că se iau măsuri atât de dure împotriva Rusiei – să renunțe și ei la alianță.

„Alegerea ei ar fi un dezastru pentru Europa și frontul transatlantic pentru a sprijini Ucraina”, a declarat Benjamin Haddad, director principal al Centrului European de la Consiliul Atlantic. Platforma ei include părăsirea comandamentului militar NATO și o serie de măsuri de blocare anti-UE care ar echivala de facto cu un Frexit, deși de data aceasta a scos Frexit din programul său pentru a nu speria alegătorii”.

Autor: Angelo Davidescu

Susține Anonimus.roDacă te regăsești și crezi, sprijină activitatea Anonimus.ro și presa liberă și independentă! Nu suntem finanțați de partide sau companii, nu avem interese politice sau economice, ADEVĂRUL ESTE SINGURUL NOSTRU SCOP!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.