În epoca aceea întunecată, cum o caracterizează unii, s-au format și au ieșit la lumină oameni strălucitori, în cultură, cinematografie, sport

2

Încerc să-i înțeleg pe oamenii care spun că am „trăit în întuneric”. În mod paradoxal, în epoca aceea întunecată, cum o caracterizează unii, s-au format și au ieșit la lumină niște oameni strălucitori, în cultură, cinematografie, sport. Nume uriașe care s-au impus în literatura română: Adrian Păunescu, Nichita Stănescu, Eugen Barbu, Marin Preda, Ileana și Romulus Vulpescu, Eugen Barbu, Nicolae Manolescu. Știți vreun exemplu dintre „literații” ieșiți la iveală după anii 90? Un singur nume care să merite a fi pomenit! Eu nu știu niciunul!

Apoi, să ne gîndim la artiștii generației de aur a cinematografiei românești: Amza Pellea, Colea Răutu, Jean Constantin, Florin Piersic, Draga Olteanu Matei, Ion Besoiu, Mircea Albulescu, Florian Pitiș, Adrian Pintea și atâția alții. Comparați-i cu cei din «Las fierbinți». E imposibil și ridicol!

Și ultima comparație vine din sport…

Pentru prima dată, federația română de gimnastică, sport la care am fost cei mai buni din lume mulți ani de zile, cere ajutor ca să nu se desființeze. E prima dată cînd nu ne-am calificat la Olimpiadă și nici la Campionatele Mondiale. Ați ghicit, nu aduce profit! În capitalismul autohton, tot ce nu aduce profit cît de repede este sortit pierzaniei. Și ce școală de gimnastică am avut! Oricît de anticomunist ai fi (bulversat și bombardat zilnic de știrile cu „crimele făcute de comuniști”, prezentate de slugile celor care au furat în 30 de ani mai mult decât ne-au furat fanarioții și rușii într-o sută de ani), nu poți să nu recunoști că școala românească de atunci, nu „scotea tâmpiți pe bandă rulantă”, cum spunea un clasic în viață deunăzi.

Vorbeam de sport și am divagat. Am fost campioni mondiali de patru ori la handbal masculin, multipli campioni olimpici și mondiali la gimnastică, cîștigători ai Cupei Campionilor Europeni la fotbal cu Steaua București, cîștigători ai Cupei Campionilor Europeni la volei, un sport uitat astăzi definitiv. Toate aceste performanțe au fost posibile pentru că sistemul acela, cu bunele și relele lui, era un sistem care scotea campioni, iar Nadia Comăneci și celelalte fete de aur ale gimnasticii românești ne făceau să ne simțim mîndri că suntem români, atunci când la Montreal au cîștigat titlul de campioane olimpice, dînd computerele canadienilor peste cap.

Sunt unii care ar vrea să șteargă cu buretele toate realizările unei epoci, doar pentru că au fost făcute în comunism. Le este teamă și acum că oamenii ar putea să aibă idei nelalocul lor. Nu vă fie teamă, slugile din presă și-au făcut treaba foarte bine. Dacă le dați ca temă Divinitatea și cum să-i facem pe români atei, în următorii 30 de ani îi vom întrece pe cei din nordul Europei la capitolul „liberi cugetători”. Doar să-i asmuțiți și să-i plătiți în continuare la fel, cu multe mii de euro pe lună, își vînd și părinții.

Altfel, noi, expirații, suntem azi doar niște frunze-n vînt…

Autor: Ion Mitu

Susține Anonimus.roDacă te regăsești și crezi, sprijină activitatea Anonimus.ro și presa liberă și independentă! Nu suntem finanțați de partide sau companii, nu avem interese politice sau economice, ADEVĂRUL ESTE SINGURUL NOSTRU SCOP!

2 COMENTARII

 1. Aveti dreptate, domnule autor! Ati mai uitat sa-i treceti pe Toma Caragiu, Puiu Calinescu, Stela Popescu, Stefan Banica, Radu Beligan, Iurie Darie, Buciucianu, Dem Radulescu, si pe unicul roman care a zburat in Cosmos, G-ralul Dumitru Prunariu !

 2. Daca „partidul” si sistemul socialist au permis se iese la lumina si sa creasca niste valori de ce odata cu disparitia partidului si sistemului „valorile” lasate de ei nu au fost in stare nici sa se autoprotejeze dar nici sa lase pe altii sa iese la lumina – ca de crescut si incurajat nici nu poate fi vorba!
  De ce ne este frica sa spunem ca intr-o colonie-caci in Romania -dupa lovitura de stat din dec. 1989 pusa la cale de Marile Putori vinovate de crime, sclavie si jafuri pentru care nu au platit inca- a fost jefuita, dezarmata, ingenunchiata si transformata intro-o colonie apuseana-nu se mai nasc si nici nu sunt ocrotite valori ci doar TRADATORI DE TARA SI NEAM!
  Faceti lista „tradatorilor” si cei mai multi sunt printre generalii de armata si de securitate, printre academicieni, printre preoti, printre magistrati printre scriitori si destui si printre jurnalisti si „diplomati”!
  Apoi sa nu se uite ca actualele generatii -trei la numar- au intrat in Istoria Umanitatii ca reprezentand un popor care in ciuda unui trecut eroic- a preferat sa-si tradeze Tara, Neamul, Trecutu, Prezentul , Viitorul si Valorile pentru LIBERTATI SEXUALE SI RELIGIOASE!
  Romanii au deveni Popor Unica prin adoptarea si practicarea cu imbecilitate a TRADARII DE TARA SI NEAM ca Sport National!

  Virgil Ciuca
  Bucuresti
  04/07/2022

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.