Înseamnă că suntem, într-adevăr, un popor de idioți…

6

HidroelectricaDacă vom accepta ca Hidroelectrica să fie cotată la bursă și să se vândă pachetul semnificativ de acțiuni, în condițiile în care aceasta este o societate strategică care produce zilnic circa 25-35 % din energia care se consumă zilnic în România, înseamnă că suntem într-adevăr un popor de idioți care ne meritam soarta și nu mai avem de ce să ne plângem.

Mai mult, producția zilnică de energie este cu o abatere de 5-10% față de consumul zilnic. Profit la 30 iunie 2021: 1,687 miliarde lei. Acționari: Statul Român prin Ministerul Energiei – 80% și Fondul Proprietatea.

Ei au băgat în PNRR vânzarea acțiunilor Hidroelectrica și acum ne spun că trebuie să le vândă că dacă nu, nu primesc banii din PNRR. E ca și când tu semnezi contractul că îți vinzi casa și după aia te plângi că e musai să o vinzi, ca scrie în contract.

Prin Legea nr. 173/2020 s-a interzis vânzarea participațiilor statului NUMAI PENTRU O PERIOADĂ DE 2 Ani. (https://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/229111). Cum se apropie luna august și expiră cei 2 ani, se pregătesc să vândă și ce mai e de vândut.

Statul Roman deține la Hidroelectrica: – indirect, prin Fondul Proprietatea – 8,54% (19,9439 x 42,84%), – direct, prin Ministerul Energiei – 80,056%.

În PNRR se prevede „tranzacționarea la bursă a unui pachet de cel puțin 15% din acțiunile Hidroelectrica până la 30 iunie 2023”.

Asta înseamnă că, pe lângă tranzacționarea celor 8,54% din acțiunile pe care le deține indirect prin intermediul Fondului Proprietatea, Statul să mai vândă la bursă și 6,46% din acțiunile pe care le deține direct prin Ministerul Energiei.

Astfel, totalul acțiunilor la Hidroelectrica deținute de alte persoane decât Statul Român va fi de 19,9439% + 6,46% = 26,4039%, ceea ce înseamnă un pachet semnificativ de acțiuni.

În această modalitate se va permite ca în cadrul AGA Hidroelectrica să se ia deciziile de către ceilalți acționari (nu de Statul Român), deoarece conform actului Constitutiv al Hidroelectrica la prima convocare este cvorum dacă sunt prezenți sau reprezentați 1/4 din numărul total de voturi (adică 25%). (https://cdn.hidroelectrica.ro/…/act_constitutiv…)

Dacă nu se duce sau uită să trimită votul Ministerul Energiei, deciziile în AGA Hidroelectrica se vor lua de alții, nu de Statul Român.

S-a indus în mod eronat ideea că se vor cota la bursa numai acțiunile deținute de Fondul Proprietatea de 19,9439%.

Această percepție este eronată.

Hotărârea nr. 3 din 31.03.2021 conține mult mai multe aprobări: https://cdn.hidroelectrica.ro/…/hot._agea_3_din_31.03…

Pentru a putea să fie cotată la Bursa de Valori București Hidroelectrica condițiile sunt următoarele:

„Prin urmare, această piață se adresează companiilor care îndeplinesc criteriile de mărime, vechime și free-float (număr de acțiuni emise de o companie și aflate în circulație, care sunt disponibile pentru tranzacționare) pentru listarea pe Piața Reglementată, fiind deci opțiunea potrivită pentru acele companii care se identifică cu următoarele situații:

– Au forma juridică de societate pe acțiuni (S.A.);

– Au un istoric al activității pentru cel puțin ultimii 3 ani și a întocmit situații financiare pentru această perioadă;

– Se încadrează la capitaluri proprii/capitalizare anticipată de minim 1 milion EUR sau este identificată nevoia de capital de minimum 1 milion de EUR pentru finanțarea proiectelor de dezvoltare planificate;

– Au, sau vor avea în urma ofertei, un free-float al capitalului de minim 25%.”

(https://www.bvb.ro/…/Ghid%20Piata%20Reglementata-RO.pdf)

Ce înseamna free-float?

„Free float-ul reprezintă numărul de acțiuni al unei companii, care se tranzacționează liber la bursă.

Cu alte cuvinte, reprezintă o parte din numărul total de acțiuni care nu sunt blocate în contul acționarilor majoritari.

Free float-ul reprezintă acele acțiuni care pot fi tranzacționate la bursă în orice moment. Cu cât acesta este mai mare, cu atât piața secundară de acțiuni a acelei companii va fi mai mare.

Astfel, posibilitatea de a tranzacționa ușor acțiunile acelei companii crește.

Un free float minim acceptat pentru listarea la Bursa de Valori București este de 25% din numărul acțiunilor unei companii la categoria standard sau o valoare de cel puțin 40 de milioane de euro pentru categoria Premium.”

(https://www.financialmarket.ro/terms/free-float/).

Cum Fondul Proprietatea deține 19,949% acțiuni la Hidroelectrica (din care Statul Român deține indirect 8,545), pentru a putea să fie listată Hidroelectrica la BVB, trebuie ca Statul Român, prin Ministerul Energiei, să pună și el în tranzacționare la liber pe bursă minim 5,06% din acțiunile pe care le deține (pentru a fi îndeplinită de Hidroelectrica condiția privind free-float-ul de 25%).

Uite așa, dacă se listează pe BVB acțiunile Hidroelectrica, va exista un pachet semnificativ de acțiuni de peste 25% deținute de alte persoane, nu de Statul Român și vor putea să facă ce vor cu Hidroelectrica.

Autor: Elena Radu, avocat

Susține Anonimus.roDacă te regăsești și crezi, sprijină activitatea Anonimus.ro și presa liberă și independentă! Nu suntem finanțați de partide sau companii, nu avem interese politice sau economice, ADEVĂRUL ESTE SINGURUL NOSTRU SCOP!

6 COMENTARII

  1. Statul român nu-și mai păstrează controlul asupra resurselor, așa cum procedează toate țările lumii, pentru că interesele de grup sunt mult mai puternice decât cele naționale. Tocmai de aceea, NU mai reușește să-și gestioneze nici crizele economice, nici financiare, nici medicale, nici alimentare. Nimic! La fel se vor prăbuși și CEC, Transgaz, Romgaz, Electrica și câte or mai fi. Iar la acest capitol, chiar dacă ne-am număra printre popoarele geniale ale planetei, nu se mai poate repara mare lucru, câtă vreme peste 90% din activitățile comerciale desfășurate în România aparțin astăzi străinilor. NU mai avem puterea de-a ne decide soarta, de-a ne dezvolta independent și de-a supraviețui suveran între granițele noastre, iar guvernanții NU mai au capacitate decizională, ci doar execută hotărârile trasate de proprietarii de capital străin. Prin urmare, degeaba suntem calificați drept idioți câtă vreme România și-a pierdut independența încă de pe vremea guvernului Petre Roman, adică la începutul anilor ’90, guvern care a dinamitat economia românească prin privatizare, pierzând controlul asupra capitalului autohton. Doamna avocat este prea tânără să cunoască anumite evenimente, dar, pe de altă parte, motoarele românismului nu pot fi pornite utilizând astfel de apelative, ci prin finanțarea unor proiecte naționaliste care să revitalizeze rămășițele capitalului indigen, băștinaș. E prea puțin ceea ce spun aici, dar soluția constă în încercarea de supraviețuire a spiritului românesc național pe lângă acest val globalist neoliberal și neomarxist ce amenință să ne măture complet din aceste ținuturi.

  2. Apropo, că uit ce-i mai important: nu astăzi a fost numit, domn al Moldovei, Ștefan Cel Mare? Știam că într-o zi de 14 aprilie a fost înscăunat. Sper ca memoria să nu-mi funcționeze defectuos, dar aștept Vasluiul să vină cu precizări. Altfel, consider trădare de țară! Și vorba lui Caragiale: „Și dacă mai regretăm ceva este că nu există o coloare și mai închisă și mai posomorâtă decât negrul, pentru a reprezenta și mai bine doliul românismului trădat!” 🙂

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.