Mai presus de orice, ar trebui să vorbim despre pace, nu despre arme

0

Copil razboi Ucraina Dombass 2015Totul merge conform planurilor.

Abia acum europenii descoperă ca într-un război oamenii mor pe bune. Oamenii mor: civili, militari, copii, femei, bărbați, vârstnici… și mor mai ales cei nevinovați.

Da, se numește război.

Din acest motiv, mai presus de orice, ar trebui să vorbim despre pace, nu despre arme, să cerem conferințe de pace, să organizăm și să participăm la negocieri, să vedem ce obținem.

Însă, singurul lucru pe care știm să-l facem este să trimitem arme. Adică să fim parte a conflictului. De parcă asta i-ar ajuta pe ucraineni. Deși nu asta vor cetățenii europeni. Populația europeană îl condamnă pe Putin, îi ajută pe ucraineni, dar asta nu înseamnă că îl iubesc pe Zelensky și că aproba felul în care liderii europeni gestionează situația și nonșalanță cu care trimitem arme. Sondajele arată clar acest lucru. Dar trimitem armele pentru că așa ne obligă partenerii noștri atlantici să facem. Iar asta nu va aduce nimic bun nimănui.

Europa a renunțat definitiv să fie un actor în politica internațională (apoi ne întrebăm de ce se nasc mișcările anti-UE). Nu avem niciun rol, decât cel de a legitima politicile externe americane. Supuși și fără drept de a spune vreun cuvânt: suntem aproape singurii în lume în a adopta sancțiuni inutile împotriva Rusiei ce ne vor distruge economia, dincolo de faptul că vom avea un dușman uriaș la doi pași. Între timp SUA ne vor vinde arme și gaz. Noi vor fi cei care pierd totul: economia, suveranitatea, securitatea… Desi nu suntem noi cei care de 15 ani trimitem armele către Ucraina și îi antrenăm, mințindu-i pe ucraineni că ei vor fi apărați și vor câștiga atunci când Rusia se va prinde și va veni peste ei.

Între timp, Zelensky continuă să zică că ei nu vor renunța până la moarte. Ce e drept, uneori Ucraina și-a arătat disponibilitatea de a negocia, însă imediat Biden ne-a reamintit tuturor cine e șeful în Occident, astfel încât, un minut mai târziu, Zelensky s-a întors la sloganurile sale cinematografice: „vom rezista”, „nu cedăm nimic”, „vrem arme”, „deja câștigăm”.

Nu știu ce înseamnă „a câștiga” din punctul de vedere al lui Zelensky, dar toată lumea doar privește impotent felul în care zilnic orașe extrem de importante precum Kharkiv și Mariupol sunt complet distruse, 60% din populație nu mai trăiește în orașele sale, 6 milioane de oameni sunt plecați în străinătate, infrastructura națională este distrusă, masacre peste tot, mii de morți civili, zeci de orașe importante bombardate printre care capitala țării, răni psihologice care vor rămâne pentru toată viața, patrimoniul distrus. Și suntem „doar” la săptămâna a 5-a.

Așa câștiga Zelensky?

Știu, Rusia e agresorul, nu trebuie să o repetăm, pentru că nu de asta e vorba, ci de cum putem opri așa ceva. E clar că nu putem modifica acțiunile Rusiei înainte să fie prea tirziu, atunci ce putem face?

Cei ca mine spun de la bun început că, dincolo de retorica și de propaganda ambelor parti, dacă nu intervin forțe externe (lucru care ar însemna sfârșitul nu doar al ucrainenilor, ci al tuturor), Rusia e destinată să câștige, sau să facă pagube iremediabile. Noi nu am văzut nici măcar 1% din potențialul distructiv al Rusiei, cine își amintește despre Siria sau Cecenia știe despre ce vorbesc. Rusia nu e o țărișoară din magreb. Atunci rigiditatea lui Zelensky unde conduce? Nu este o strategie, ci un masacru.

Acum o lună ziceam: „peste câteva săptămâni vom vedea că singurul lucru care se va schimba este numărul morților, numărul refugiaților și gravitatea distrugerii și disperării”. A trecut mai mult de o lună, și este exact ceea ce era simplu de anticipat. Așa va fi și în continuare. Fără disponibilitatea în a negocia, va fi același măcel în fiecare zi, cu riscul real ca acest conflict să escaladeze și să fim și noi implicați.

A negocia nu însemnă a te preda, înseamnă a opri masacrul poporului tău dacă nu ai alte soluții, poate însemna și să amâni o victorie, poate însemna să ajungi la un compromis care te poate avantaja mai mult sau mai putin, dar nu vei știi niciodată dacă nu începi să negociezi în mod serios, iar asta nu se poate întâmpla fără ca țările europene să zică clar că vor negocierea!!! Și trebuie să zicem acest lucru aliatului nostru Biden, pentru că el decide cum mișcă Zelensky și pentru că deocamdată SUA nu vor pacea, exact așa cum nu vrea Rusia. Însă, din păcate, Europa nu mai este credibilă, este implicată în conflict până în gât, mișcându-se fără o strategie și lăsând rolul mediatorilor tocmai unor țări care liberal-democrate nu sunt: China și Turcia.

Pacea trebuie să se obțină doar prin negocieri și diplomație, cuvintele care pentru prima dată lipsesc din orice discurs public. Nu e adevărat că nu se poate negocia, mereu se poate, poate nu se vrea, dar trebuie încercat cu orice mijloc.

Înainte să mergem să vedem dacă Putin blufează cu privire la un război global și atomic (care va pune capăt omenirii), ar trebui să descoperim mai întâi dacă și cine blufează cu privire la negocieri.

Autor: Andrea Menna

Susține Anonimus.roDacă te regăsești și crezi, sprijină activitatea Anonimus.ro și presa liberă și independentă! Nu suntem finanțați de partide sau companii, nu avem interese politice sau economice, ADEVĂRUL ESTE SINGURUL NOSTRU SCOP!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.