O poveste cu tâlc. Care ne arată că, în zilele noastre, realitatea se poate falsifica total, în moduri altă dată inimaginabile. Cazul unui tînăr care a creat cel mai căutat și apreciat restaurant din Londra fără ca acesta să fi existat vreodată ar putea lesne ridica o întrebare. Dacă asta s-a putut face într-o țară puternică și educată precum Marea Britanie, și cu mijloace foarte limitate, cum să nu crezi că într-o țară ca România se poate crea o întreagă scenă politică fake, cu banii și resursele serviciilor?
În 2017, în presa internațională țâșnea o poveste de tot hazul: un tânăr ziarist, Oobah Butler, a pus pe picioare o farsă de proporții, cu un buget inițial de 10 lire, prin care a creat un restaurant exclusivist pentru care lumea ajunsese să se calce pe picioare.
Cu un site fals, cu fotografii photoshopate cu bucate exotice și, mai ales, cu recenzii false în media și pe net, restaurantul a ajuns să fie cotat la vârful gastronomiei londoneze, printre cele mai pretențioase din lume. A căzut în plasă inclusiv siteul american TripAdvisor, care, în noiembrie 2017, l-a plasat pe locul unu în topul resturantelor.
„Patronul” primea în continuu telefoane de la potențiali clienți, inclusiv de la celebrități, unele din afara orașului. Unii critici prestigioși din domeniul culinar scriseseră recenzii favorabile doar pe baza mâncărurilor văzute în pozele de pe site.
„Oamenii începuseră să aplice pentru locuri de muncă la restaurant, agențiile de PR sunau întruna, consiliul orășenesc încerca să mute restaurantul într-un alt loc, pe care îl dezvolta în Bromley” relata, stricându-se de râs, Butler.
Farsa s-a încheiat cînd restaurantul – de fapt o improvizație într-o magazie făcută strict pentru acel moment – și-a deschis porțile clienților doar pentru o noapte.
A rămas în urmă distracția întreprinzătorului, deliciul presei, dar și o concluzie sumbră.
Realitatea e din ce în ce mai greu de separat de imaginar.
Și întrebări complicate.
Dacă la Londra un singur om, fără resurse, a convins zeci sau sute de mii de oameni că cel mai bun restaurant e unul fake, cum o fi într-o țară ca România, în care imensele resurse ale serviciilor dau semne nu de ieri, de azi, că pot crea false partide, cu false mesaje, cu falsă priză la public, cu false programe șamd?
Partide fără membri, fără sedii, fără organizații, fără doctrine și programe, cu lideri fără CV-uri la vedere, cu diplome false, dar foarte influenți în medii virtuale și de presă și care ajung să dețină puteri reale, convingând românii că există și sunt de cea mai bună calitate.
Și din acele poziții să decidă soarta a milioane de cetățeni.
Avem deja, în opinia noastră, asemenea partide.
În măsură în care tehnologia avansează, curând vom avea și politicieni făcuți pe calculator.
Câteodată, actualul președinte chiar pune pe gânduri sub acest aspect…
Preluare: inpolitics.ro / Autor: Bogdan Tiberiu Iacob
Aici este vorba despre „Proiectul MK-Ultra” denumit și programul de control al minții al CIA – a fost numele de cod dat unui program ilegal de experimente pe subiecți umani, conceput și întreprins de Agenția Centrală de Informații a Statelor Unite (CIA). Experimentele pe oameni au fost menite să identifice și să dezvolte diverse proceduri pentru controlul minții, folosite inclusiv în interogatorii și torturi. Organizat prin Divizia de Informații Științifice a CIA, proiectul a fost coordonat cu ajutorul Diviziei de Operații Speciale a Corpului Chimic al Armatei SUA, folosind ca subiecți de testare inclusiv cetățeni americani și canadieni.
MKUltra a utilizat numeroase metodologii pentru a manipula stările mentale ale oamenilor și pentru a modifica funcțiile creierului, inclusiv administrarea secretă de droguri (în special LSD) și alte substanțe chimice, hipnoza, privarea senzorială, izolarea, abuzul verbal și sexual, precum și diverse forme de tortură psihică și fizică.
La nivel planetar, în zilele noastre, programul mai sus menționat a început cu fobia în fața Covid-19 și-a continuat cu operațiunea militară specială ruso-ucraineană. Mai nou aplicarea lui MK-Ultra se regăsește în crearea de stări patologice în ceea ce privește posibilitatea folosirii armamentului nuclear. Apoi fenomenul operațiunilor de false flag este utilizat ca o armă ideologică, cu obiectivul de a controla populațiile prin intermediul inoculării sentimentului de teamă față de un inamic inventat. Toate acestea au fost și sunt dezvoltate pe palier medical, informativ și respectiv militar. La nivel politic, avem persoane „de top”, care desfășoară o activitate politică, dar fără studii și pregătire corespunzătoare, inclusiv fără programe autentice politice, ci strict în slujba unor asociații de elite secrete ori în scop personal. George Orwell a evidențiat cândva: „Cel care controlează prezentul, controlează trecutul; cel care controlează trecutul controlează viitorul.” Practic, controlând ceea ce oamenii gândesc, se poate modela trecutul într-un mod favorabil, astfel încât „băieții deștepți” să se asigure că rămân la putere și în viitor. Nimic nou sub soare! Treaba noastră ca indivizi dotați cu discernământ și luciditate este să descoperim chiar noi înșine ceea ce este autentic în jurul nostru, tocmai pentru a evita capcanele întinse în universul ăsta holografic.