În Japonia, din 2008, este ilegal să fii gras

1

În Japonia, din 2008, este ilegal să fii gras. Reglementarea se numește Metabo Law. Dacă ai cel puțin 40 de ani, în fiecare an trebuie să faci analize și măsurători. Dacă depășești standardul, ți se recomandă diete și exerciții fizice. Companiile și instituțiile publice alocă bani pentru prevenția îngrășării. Dacă angajații nu slăbesc, angajatorul e amendat sever. Deci, angajatorii impun angajaților slăbirea, prin regulamente interne și prin sistemul de „semnalizare a virtuții” – dacă nu ești slab, cei slabi din fabrică sau birou, care nu vor ca patronul să urle la ei că nivelul statistic de slăbătură e redus, te vor obliga să slăbești sau să pleci acasă.

De altfel, angajații, aparent, nu pățesc nimic (din punctul de vedere al statului dacă nu slăbesc), dar se pare că există în întreaga societate japoneză un fel „interesant” de discriminare contra grașilor.

Grașii sunt marginalizați sau chiar excluși social, mai mult sau mai puțin pe față. Cert e că nu ai un trai prea simplu în Japonia dacă ești gras.
Există motivații serioase ale unei asemenea politici de sănătate publică:
(i) grașii sunt și principala „resursă” de pacienți ai spitalelor și de clienți ai farma, fiind și persoanele cu cel mai mare risc de infarct sau AVC;
(ii) grașii înseamnă foarte mari cheltuieli din banii asigurărilor de sănătate, pentru toate consecințele morbiditătilor lor multiple;
(iii) grașii sunt o categorie socială afectată de reacția de respingere socială, de insucces profesional sau relațional (inclusiv amoros), de pesimism, panică, ipohondrie etc.
Mă întreb, însă, cum ar reacționa vesticii sau românii la o astfel de lege care ar pune un stigmat pe grași.
Mă întreb dacă ar funcționa și dacă ar fi aplaudat până la transformarea într-un obiect de cult religios un cod QR din care să rezulte că, deși ești gras, te tratezi și faci eforturi pentru a nu mai fi gras – de exemplu, o injecție anti-obezitate pe săptămână, o mască necesară acoperirii fălcilor sau burții inestetice, o distanțare socială față de slabi, o pușcărie la domiciliu din când în când, o internare cu forța în spital, ca gras asimptomatic, o indexare permanentă pe rețelele sociale ca gras negaționist/conspiraționist anti-slăbire sau ca propagandist grasofil etc. Și mai interesant – dacă, în Occident și România s-ar putea combate eficient grașii și îngrășarea, cum ar mai putea farma să facă hiper-profituri din medicamente, suplimente alimentare și alte alea și cum ar mai putea „apostolii” sănătății publice să ne convingă că murim de la o răceală, dacă nu ne injectăm cu ceva experimental?
Așa fiind, aveți grijă ce și cât mâncați zilele astea. Nu se știe cât va mai dura libertatea de a te îmbuiba.

PS: Precizez că eu sunt un gras moderat. Am obezitate simplă, fără tendințe de slăbire.
PPS: Cele de mai sus nu sunt o invenție. Internetul e plin de știri despre Metabo Law. Iată un exemplu: https://japanjunky.com/is-it-illegal-to-be-fat-in-japan/amp/

Autor: Gheorghe Piperea

 

Susține Anonimus.roDacă te regăsești și crezi, sprijină activitatea Anonimus.ro și presa liberă și independentă! Nu suntem finanțați de partide sau companii, nu avem interese politice sau economice, ADEVĂRUL ESTE SINGURUL NOSTRU SCOP!

1 COMENTARIU

  1. Și eu ce să înțeleg de aici, că Piperea citește și se informează de pe „japanjunky”? Din păcate, NU sesizează esențialul: dacă persoanele obeze sunt oarecum discriminate (forțez puțin nota, folosind cuvântul „discriminare”, deoarece educația asiatică are rădăcini mult mai profunde decât suprimarea drepturilor unei categorii de cetățeni pe baza unor considerente nelegitime) în niciun caz distincția, separarea, NU se face pe criterii care țin de… creșterea anormală în greutate, ci de…. conservarea speciei, acordându-se o atenție și mai mare dacă „grasul” sau „grasa” provine din clasa de mijloc japoneză.
    Cred că foarte puțini știu, de ce numărul rezidenților japonezi crește în Europa de la an la an. Piperea, clar că habar n-are! Inclusiv în România sunt stabiliți un număr destul de mărișor, aproape toți practicând profesii liberale. Conform statisticilor https://www.jetro.go.jp se estimează că procesul de părăsire a Japoniei are o rată de circa 500.000 de persoane pe an, raportul crescând după accidentul atomic de la Fukushima. Se pare că ar exista o societate secretă reprezentată de oameni de știință, de politicieni și afaceriști bogați care contribuie la o acțiune comună în vederea relocării tinerilor japonezi cu dare de mână în vederea păstrării ființei naționale și a spiritului japonez, oriunde s-ar stabili. Care-i motivul? Diverși cercetători și oameni de știință japonezi au ajuns la concluzia că în timp există posibilitatea scufundării țării, ca urmare a subducției plăcilor tectonice (care pot fi oceanice sau continentale) ce formează Inelul Pacificului de Foc.
    Așadar, obezitatea nu este apreciată în Japonia tocmai datorită reacției de respingere socială, de fapt, amoroasă, deoarece nu are capacitatea de-a menține pe mai departe specia cu întreg eșafodajul ei de sarcini, obligații și drepturi față de societatea în care se nasc, se instruiesc și trăiesc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.