Cenzura şi dincolo de ea

1

Ah, aţi auzit că Facebook şi Twitter sunt interzise în Rusia. Asta da cenzură! Straşnică. Vă daţi seama? Două reţele de comunicare virtuală respectabile sunt închise de tiranul Putin. Desigur, fără niciun motiv. Că doar ce face omul pe Facebook? Poze cu copiii, cu animalele şi alte chestii de genul ăsta. Vă daţi seama? Putin nu doar că e nebun, dar mai e şi stupid.

De fiecare dată când critic o poziţie oficială mi se spune că-s pro-rus. Că dacă nu-mi convine să las libertăţile occidentale şi să aleg să mă duc în Rusia, în Siberia. Că acolo e de mine. Tremur! De frică a venit şi zăpada.

Ah. Să facem nişte comparaţii. Twitter are vreo 330 milioane de utilizatori la nivel mondial şi vreo 9 milioane în Rusia (nu-mi corectaţi cifrele, nu-s „farmacie”, dar sunt pe-acolo). Facebook se laudă că are 2.9 mld. utilizatori în lume (ştiu, e fake, dar să lăsăm cifrele aşa), în timp ce în Rusia are vreo 66 milioane. E o rată mare. Liderul pieţei, VKontakte, are vreo 100 milioane de utilizatori în toată lumea, probabil marea majoritate în Rusia şi spaţiul ex sovietic. Dacă punem cifrele Facebook şi Twitter în Rusia observăm că egalează VKontakte la nivel mondial! Desigur, nu aşa se face, dar, grosso modo înţelegem că e vorba de o halcă imensă din piaţa de utilizatori.

Acum, doar dacă nu eşti complet tembel nu înţelegi că prin intermediul acestor platforme se face propagandă. Ştiţi bine cum vânează târlele de boţi orice opinie contrară. Dacă nu ştiţi, întrebaţi-mă pe mine şi-o să vă arăt cum vă blochează postările înainte de a apuca să apeşi send. Aşadar, fără să fiu părtinitor, operaţiunea Rusiei mi se pare cât se poate de justificată. E o ţară aflată în război, SUA e de partea Ucrainei, deci interzicerea e chestiunea logică. Mă rog, problema lor ar fi mai important să fie motivul pentru care au lăsat FB în Rusia. Chinezii, mai circumspecţi, îl au şi acum pe bară.

Desigur, n-aş vrea să trăiesc în Rusia unde cenzura e pe faţă. Noi suntem cu Occidentul, nu-i aşa? Unde …se cenzurează la fel de radical ca-n Rusia. Doar că mai penibil. O să luăm cazul României. Au cenzurat iniţial site-ul Sputnik. În conformitate cu SimilarWeb, Sputnik România a avut în ianuarie 468.000 vizite. Să facem o comparaţie: blogul meu amărât, găzduit pe o platformă gratuită, cu un design de doi bani (nu mă feresc de adevăr!) are în ianuarie aproape 200.000 vizite. Înţelegeţi dimensiunea dezastrului? Eu sunt eu şi cu mine. Atât! Ăştia plătesc nişte oameni, au hosting performant şi au abia de două ori mai multe vizite decât mine??? Hai să vedem la ce ne raportăm: Evenimentul zilei (liderul pieţei) are 8.2 milioane de vizite, ŞtiriPeSurse 8.1 milioane, iar Tapalabă aproape 6 milioane. Înţelegeţi? Ăştia sunt liderii, cei care mişcă piaţa. Sputnik? Părerea mea e pentru România că mănâncă bani de pomană. Sau, dacă vreţi, că sunt subfinanţaţi şi nici n-au meseriaşi. De altfel, asta se vede din faptul că puneau titluri pompoase din articolele mele fără măcar să mă anunţe.

Nu ştiu cum sunt restul, gen RT, dar în cazul Sputnik eu cred că treburile sunt clare. N-au avut decât bătrâni care, probabil, scriau din convingere, plângând după perioada sovietică. Multă propagandă de proastă calitate şi care, uneori, servea unor scopuri dubioase. Sunt ferm convins că anumiţi băieţi de prin redacţia aia a lor făceau jocuri pe bani în România. Altfel nu-mi explic de ce în campania electorală apăreau articole elogioase la adresa „anti-sorosiştilor”, articole care apoi erau împinse de propaganda oficială ca „dovezi” ale colaborării cu ruşii.

Așadar, Sputnik e blocat. Am văzut-o şi-am anunţat de ceva vreme. La fel şi RT. Părerea mea e că ambele au audienţe minore. Problema pe care n-o înţeleg este de ce? Nu doar că prim-ministrul Ciucă nu are absolut nicio prevedere legală prin care să instaureze cenzura, dar, mai mult, nu face altceva decât să le aducă servicii public acestor instituţii. Dar n-ai ce să-i ceri unei nulităţi în bocanci. Când s-a anunţat că Sputnik e pe Telegram, instantaneu a avut aproape 2.000 de membri. Asta însemnă că lumea a început să-şi dorească „fructul oprit”. Acum nu mai e disponibil nici pe Telegram. E afişat că cică încalcă legislaţia naţională. Iar de aici puteţi trage concluzia în ceea ce priveşte libertatea de pe Telegram. Recunosc, omul meu îmi atrăsese atenţia, dar n-am crezut niciodată că se va ajunge atât de pe faţă.

Ceea ce este necesar să vedeţi – şi probabil vedeţi – este realitatea crâncenă în care trăim. De fapt aşa a fost din 1945 încoace. Unii au impresia că huzuresc în puf, iar ceilalţi că se în r***t. În realitate, în ambele tabere e aceeaşi mizerie. Sunt mulţi imbecili care mă atacă şi care n-au habar că, de fapt, ei tocmai pentru dorinţa mea de libertate mă atacă. Tocmai pentru faptul că ei sunt nişte şobolani aflaţi în cuşcă, bucuroşi că-şi mulţumesc burţile încăpătoare cu hrană fake şi temători că dacă s-ar dovedi că „paradisul” în care au impresia că împărăţesc e fake, totul s-ar prăbuşi în jur. Vă e frică, micuţilor, că s-ar putea să cadă butaforia, să ia foc şi atunci imperiul vostru de carton va dispărea? Ştiu, vă e frică să nu cumva să luaţi contact brutal cu realitatea. Ar fi bine totuşi pentru voi să înţelegeţi ceva din viaţă, din viaţa reală, nu din propaganda pe care-o înghiţiţi ca pe bomboane. Nu de alta, dar când va veni momentul să puneţi punct şi veţi realiza că aţi ales să trăiţi în minciună, nu ştiu ce sentiment veţi avea.

Preluare: Trenduri Economice / Autor: Dan Diaconu

 

Susține Anonimus.roDacă te regăsești și crezi, sprijină activitatea Anonimus.ro și presa liberă și independentă! Nu suntem finanțați de partide sau companii, nu avem interese politice sau economice, ADEVĂRUL ESTE SINGURUL NOSTRU SCOP!

1 COMENTARIU

  1. Nu mai avem cenzură, avem doar un despotism luminat sub care ar trebui să fim fericiți, după concepția unora. Tentativa unui grup de IT-iști, alături de alte ONG-uri finanțate de George Soros, cărora li s-au adăugat alte grupuri media subvenționate și emanate din statul profund românesc arată nerăbdarea și iritarea celor care vor să bage pumnul în bocca della verita. De aici dispariția Sputnikului și-a portalului Russia Today. Totuși, conform principiului: „stăpânul rău învață sluga hoață”, cei neatinși de morbul rusofobiei și cei care preferă să se informeze din multiple surse ÎNCĂ le mai accesează spre documentare cu ajutorul lui Tor Browser. Eludarea constantă a realității, tonul fals și nesinceritatea străbat „gazetele de perete” ale orânduirii, așa că nu e de mirare de ce lumea s-a îndreptat spre alt-media.
    Establishmentul pierde bătălia în momentul în care nu va mai putea controla situația și va trece în ipostaza mult mai firească de comisariat al poporului „luminat”. În același timp, se vor spulbera iluziile celor care mai cred în poveștile despre libertatea presei și dreptul la liberă exprimare, vânturate de oficinele de pripas; singurul obiectiv al acestor agitatori de profesie reprezentându-l controlul social TOTAL. Iar bătălia pentru suprimarea mediei non-conformiste e doar unul dintre pași. Prin urmare, atenție mare Anonimus!!! Sunteți printre cei care promovează independența, neatârnarea, deplinătatea drepturilor politice și civile în stat, drepturi fundamentale recunoscute cetățenilor prin Constituția României, repere de dezvoltare și liberă manifestare a personalității. Urmare a faptului că susțineți toate acestea plus NORMALITATEA, veți „staționa” fix ca un os de pește atât în gâtul autorităților, cât și în al celor pe care i-a fătat mă-sa gata doctori în democrație și-n stat de drept… musai americane. Nu le place că nu vă aliniați turmei! Așa că… preocupare maximă să nu cumva să depășiți linia! 🙂

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.