Forumul Economic Mondial se reunește la Davos, între 22 si 26 mai, pentru prima dată după izbucnirea pandemiei și tot pentru prima dată în timpul unui război în Europa în cei 50 de ani de la crearea sa. Astfel încep mai toate articolele publicate de presa internațională despre reuniunea din acest an, la care participă o mulțime de politicieni occidentali, oameni de afaceri influenți, iar din partea Romaniei – ministrul de Externe Bogdan Aurescu. Nu va lipsi discursul președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski.
În octombrie 2019, cu câteva săptămâni înaintea izbucnirii epidemiei de covid din China, sub egida Forumului Economic Mondial, al Fundației Bill si Melinda Gates și a Universității John Hopkins (care urma să devină „contabilul” deceselor din cauza covid în întreaga lume), a fost organizat exercițiul Event 201, care pleca de la scenariul apariției unui nou coronaviruis care urma să cauzeze 65 de milioane de decese în primele 18 luni. Acum, la prima reuniune a FEM după apogeul pandemiei, presa lumii scrie despre apariția cazurilor îngrijorătoare de variola a maimuței și despre cum, în martie 2021, organizația Nuclear Threat Initiative, în colaborare cu Conferința de Securitate de la Munchen au organizat un exercițiu pentru reducerea consecințelor unor amenințări biologice, plecând, din nou coincidență, de la scenariul unei pandemiei de variolă a maimuței.
Însă nu variola îi preocupă cel mai mult pe participanții la FEM. Agenda oficială include următoarele teme: „Viitorul cooperării – Noul sat al colaborării globale”, „Acțiunea pentru natură”, „Accelerarea revoluției recalificării”, „Politica Zero Net” (emisii de carbon), „Viitorul globalizării”, „Relansarea piețelor de emisii de carbon”, amintitul discurs al președintelui Zelenski.
Într-un articol publicat de Bloomberg, Mohamed El-Erian, președinte la Queens College și unul dintre oamenii importanți ai companiei Allianz, scrie că foarte multe realități dureroase nu și-au găsit locul pe agenda Forumului Economic Mondial. Printre acestea se numără inflația, care a ajuns la cele mai mari cote din ultimii 40 de ani în țările avansate, care duce la scăderea nivelului de trai, la griparea motoarelor creșterii economice, care îi lovește cel mai rău pe cei săraci, care alimentează mișcările politice extremiste, erodează încrederea în instituțiile statului și reduce eficiența politicii economice și fiscale. Lipsește și subiectul transformării finanțelor în armă a Occidentului, fără însă a fi definit un cadru și standardele de folosire a acestei arme. Nu sunt pe agendă crizele energetică și alimentară care lovesc, pentru moment, în țările sărace și care sunt doar o parte din multele fenomene care reduc drastic nivelul de trai în multe părți ale lumii.
„Pe hârtie, întâlnirea de la Davos ar fi cadrul perfect pentru rezolvarea acestor probleme, însă istoria ne arată că nu trebuie să fim optimiști. De fiecare dată, Davos a fost victima lipsei de concentrare pe un anumit subiect și a lipsei unei viziuni unitare. Interesele individuale nu au putut fi împăcate cu cele colective. În cel mai fericit caz, rezultatul a fost mereu un pas înapoi. Dacă nu va veni cu soluții reale, Davos va deveni un simplu club social rupt de realitățile și provocările cu care se confruntă marea majoritate a oamenilor”, scrie El-Erian.
„Pentru cei foarte puțini care nu au auzit de Klausie baby, el este președintele Forumului Economic Mondial, o titulatură grandioasă și binemeritată, odată ce FEM a publicat la un moment dat un articol care spunea ‘nu veți mai deține nimic și veți fi fericiți’. FEM este locul unde visurile tehnocraților se întâlnesc cu lumea afacerilor și cu mai marii politicii, undeva sus în Alpii elvețieni. Personal, cred că este o escrocherie, iar presa a ascuns mult timp publicului scopurile acestei organizații. Poate cu excepția Forbes, în 2016, când a scris despre cum FEM le spune oamenilor că nu vor mai avea nimic și vor fi fericiți”, scrie, pentru Takimag, jurnalistul Panagiotis Theodoracopulos, unul dintre fondatorii revistei The American Conservative.
„Pe mine nu mă sperie Forumul Economic Mondial, ci globalizarea, care este o mișcare inteligentă a celor foarte bogați pentru a deveni și mai bogați, în timp ce oamenii obișnuiți din orașele obișnuite primesc mult mai puțin. (…) Sunt americani care, după trei generații în care au lucrat în oțelării, își pierd locurile de muncă, însă politicienii se așteaptă ca ei să voteze cu progresiștii. Poate că americanii sunt priviți ca niște scursuri de elitele din presă și din Silicon Valley, însă mai au încă dreptul să voteze. Și așa vor face. Iar americanii din clasa de mijloc care au fost dezmoșteniți din cauza globalizării vor vota împotriva elitelor care au prădat țara”.
„Un clovn precum Parag Khanna este chintesența omului de la Davos. El și Klaus gândesc la fel, pentru că vorbesc cu aceeași limbă despicată de șarpe. Parag vrea ca tinerii din Sudul Global să vină în Nordul decrepit. Asta se numește ‘marea resetare’. Lipsit total de sentimente umane, acest individ spune că Nordul are 300 de milioane de oameni în vârstă și o infrastructură tot mai slabă, în timp ce în Sudul Global sunt 2 miliarde de tineri fără ocupație, în Orientul Mijlociu, în America de Sud. Să-i primim pe toți, spune acest saltimbanc. În timp ce la Davos se vorbește despre viitor folosind concepte precum ‘identitate fizică, digitală și biologică’, mie îmi vin în minte deportările făcute de Stalin în lagărele de muncă, care nu au adus altceva decât suferință. Ca și cum nu am avea destule probleme în lumea aceasta.
Ceea ce ar trebui să ne îngrijoreze nu sunt însă cei ca Parag sau Klaus, care caută doar publicitate, ci neoconservatorii războinici și lobbyștii industriei militare, care încearcă să-l implice pe Uncle Sam într-o dispută cu Putin care poate deveni nucleară. Acești fanatici înnebuniți după bani sunt nechibzuiți și nu cunosc istoria, în special cum a început Primul Război Mondial. Să te lauzi în presă despre cum ucrainenii ghidați de americani îi ucid pe generalii ruși și scufundă navele ruse este o mare prostie. Un război neintenționat cu Rusia ar putea însemna sfârșitul lumii. Lui Zelenski ar trebui să i se spună să tacă din gură și să se bucure de miliardul de dolari pus deoparte din ajutorul oferit de China pentru reconstrucția țării sale, care acum este demolată de Rusia. Ucraina nu este un protectorat american și nu este apropiată nici de teritoriul și nici de interesele americane. Dacă Boris Johnson vrea să se implice, atunci să se ducă voluntar la operațiunile de deminare. Între timp, eu vreau să mă bucur în pace de nepoții mei”.
Preluare: cotidianul.ro / Autor: Călin Marchievici
Ce ghiveci! Acel grup select de elite din întreaga lume, care se adună la întâlnirea anuală a Forumului Economic Mondial (WEF, adică World Economic Forum) din Davos, Elveția, conspiră cu adevărat pentru a controla direcția societății și a politicii la nivel mondial. Este o conspirație în practică, nu doar o teorie a conspirației. Ar fi bine, ca aspectul să ne fie clar tuturor! De altfel, aceasta este și opinia fondatorului și președintelui executiv al WEF, Klaus Schwab, pe care a împărtășit-o în remarcile sale de bun venit participanților reuniunii anuale a WEF din acest an. Traduc un fragment al discursului lui Schwab, care mie mi s-a părut destul de sugestiv: „Viitorul nu se întâmplă doar. Viitorul este construit de noi – de o comunitate puternică ca voi, aici, în această cameră. Avem mijloacele pentru a îmbunătăți starea lumii, dar sunt necesare două condiții. Prima este să acționăm cu toții ca părți interesate ale comunităților mai mari, să ne servim nu numai interesul propriu, ci să servim inclusiv interesele comunității. Aceasta este ceea ce numim responsabilitatea părților interesate. Și, în al doilea rând, să colaborăm, motiv pentru care veți găsi aici multe oportunități de a vă angaja în inițiative orientate spre acțiune și impact, pentru a face progrese legate de problemele specifice ale agendei globale.”
Așadar, aș propune să nu luați de bună asigurarea fondatorului WEF, aceea că elita lumii va acționa ca parte interesată a unor comunități mai mari! Niciodată bogatul nu se va apleca mărinimos și compătimitor asupra săracului! Este puțin probabil, ca indivizii prezenți de la reuniunea anuală WEF să te ajute pe tine, cel nevoiaș, doar pentru că ești parte a comunităților lor. Vorba unui înțelept: „e un club imens, iar tu nu-i aparții”.