De ce nu îmi place AUR?

0

Deși îi laud de fiecare dată când consider că au dreptate și le iau apărarea, ba chiar e posibil, dacă nu apare o alternativă la ei (eu sper că cei de la APP se vor mobiliza și vor construi alternativa), să ajung să îi votez, vă spun sincer: nu îmi place AUR.

Pentru mine e destul de evident că AUR este un partid fabricat de sistem ca să deturneze pe conservatori și suveraniști de la temele cu adevărat importante.

Adică un partid care să țină mișcarea națională în teme false, precum „vin rușii!”, „vin ungurii!”, „pierdem Ardealul!”, „hai să ne unim cu Republica Moldova”, în timp ce adevărații ocupanți își văd liniștiți de treburile lor.

Dar aș fi dispus să trec lejer peste asta. Și Dragnea a mâncat porci în vile ale sistemului. Așa e politica… AUR poate oricând, cu un pic de curaj, să dea o smetie serviciilor și să plece pe calea sa. Cu riscul că se deschid dosare, că se detonează niște scandaluri, că se ajunge și oleacă prin pușcărie… Dar patriotismul autentic presupune tot timpul o doză de risc.

Deocamdată văd însă un AUR ai cărui șefi tot încearcă să mai bage mesajele livrate de ofițerii lor de legătură, deși sunt duși de un val de real entuziasm.

Da. Mulți români își pun sincer speranța în acest partid. Dar nu pentru că ar fi rusofob, cum se chinuie Simion și Târziu să convingă, ci pentru că e receptat ca rusofil. Nu pentru că e maghiarofob în logică peremistă, cum e lăsat Tănasă să delireze, ci pentru că e speranța că vom avea și noi un Fidesz al nostru etc.

Ce vreau să spun e că percepția AUR este substanțial diferită de realitatea AUR.

Dacă ieșim din percepții, realitatea din AUR e tragi-comică. Sunt doi lideri marcanți: Simion și Târziu. Mai sunt două nume profilate: Tănasă și Lavric. În rest, elita partidului este plină de dubioși duși de cap, slăbuți intelectual, papagali, oameni amărâți sau golănași.

Grupul parlamentar AUR pare o turmă de oi umanoide din care singurii cu doză de inteligență (și aia de ciobani) sunt cei nominalizați mai sus. Proști și obedienți față de șefi. Mulți fericiți că primesc pentru prima dată în viață o leafă uriașă de parlamentar și dispuși să pupe pantofii lui Simion și de trei ori zi pentru oportunitatea asta. Care s-ar mai putea prelungi până în 2028, nu?

Dar faptul că AUR are patru lideri, și ăia cu limitele lor, e o problemă mai mare pentru partid. Pur și simplu partidul nu poate genera soluții. Nu că ar și vrea asta. Mutările importante le primesc în plic, oricum, bănuiesc.

Dar și așa: AUR, ajuns al doilea partid al țării înainte de declanșarea războiului din Ucraina [coborând între timp pe locul 3], dacă credităm sondajele, ar putea să propună niște nume pentru un posibil guvern? Declară peste tot că vor la guvernare, dar singurele nume din gurile lor sunt Simion, Târziu, Tănasă și Lavric.

Știu, o să îmi spuneți și de Georgescu. Dar cu el e altceva. Povestesc mai încolo.

AUR nu are soluții pentru nimic. Toate mesajele AUR sunt de critică – una corectă, de acord – dar soluțiile nu există. AUR nu poate trece de faza: 5 lozinci benefice la 100 de lozinci nefaste.

USR de la început a avut o pluralitate de lideri pe care i-a promovat. Toți dezastru, de acord. Dar erau. Orice cunoscător mediocru al politicii românești poate menționa mai mult de 4 lideri useriști. În timp ce din AUR nu poate menționa decât pe Simion.

Dar AUR nici nu vrea, se pare, să se gândească matur pentru guvernare. Pentru că liderii săi știu că:

Proiectul lor nu e pentru a ajunge la guvernare, ci doar ca să justifice în 2024 venirea unui Geoană ca președinte și a unei coaliții PSD – PNL – UDMR – USR la guvernare. Ca să „salveze” parcursul „euro-atlantic”, desigur.

Nici nu vor să ajungă la guvernare, căci asta presupune viziune, competență, administrare, muncă multă. Când în opoziție singura muncă e să faci turnee prin țară, iar cel mai mare risc este să îți iei, eroic, niște cerneală pe față de la un userist.

Și de asta nu vedem nimic inteligibil și matur din partea AUR. Care crește și va tot crește, pentru că ăștilalți (PNL, PSD, USR, UDMR etc.) nici măcar nu mai mimează democrația. Pentru că orice pesedist inteligent și orice penelist peste medie știu că în 2024 tot PNL și PSD vor fi la guvernare.

Autor: Bogdan Duca

 

Susține Anonimus.roDacă te regăsești și crezi, sprijină activitatea Anonimus.ro și presa liberă și independentă! Nu suntem finanțați de partide sau companii, nu avem interese politice sau economice, ADEVĂRUL ESTE SINGURUL NOSTRU SCOP!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.