Marea dramă a omenirii este prostia

3

Marea dramă a omenirii nu este nici covidul și nici ciuma.

Nu este nici HIV și nici măcar un război.

Toate sunt depășite, ca intensitate și consecințe, de imensa, fabuloasa, de nepătruns prostie.

Oamenii devin, pe zi ce trece, mai proști.

Nu ne tâmpim pentru că mâncăm soia sau, dimpotrivă, prea multă carne, ci pentru că am aruncat toată înțelepciunea omenirii la gunoi apoi i-am dat foc, nu de alta, dar trebuie să salvăm planeta.

Nu o vom salva. Suntem prea mulți și, desigur, prea proști; cât timp nu ne putem salva pe noi înșine, cum am putea avea grijă de biata planetă.

E incredibil cum prostia a devenit pandemică, reușind să distrugă în câțiva anișori tot ce a clădit și creat omul mai de preț.

Generația decrețeilor, cea care a crezut că poate schimba lumea din temelii, cu Dumnezeu alături, va pleca în curând, lăsând în urma sa un ultim și de neacoperit gol.

Suntem ultimii care am devorat, ascunși sub plapumă, furând lumină de la o lanternă prăpădită, cărțile copilăriei.

Cu foi rupte de atâtea recitiri, știam pe de rost pasaje întregi din «La Medeleni» și, deși nu era cazul, replicile lui Scarlett…

Suntem ultimii care am scos din minți străzi întregi cu strigăte de „nenea, ne dați mingea” și „tanti mama lui Arpi, vine Arpi jos?” cu joaca până noaptea târziu, când acasă ne aștepta fie o scatoalcă, fie o urecheală, dar, inevitabil, căldura insuportabilă a locuințelor devenite, în toiul vacanței de vară, adevărate cuptoare că, de, nu știam nimic de reabilitare..

Plecăm încet și, odată cu noi, dispare acel „sărumânaaaaa” aruncat cu putere oricărui cetățean întâlnit pe scara blocului, cunoscut sau nu. Azi e suficient să arunci un „bună” din vârful buzelor țuguiate, cu ochii dați artistic pesta cap, în genul „ce favoare îți fac, bro…”.

Pleacă în curând generația ce asculta, alături de părinți, ascunși în colțul bucătăriei, «Europa liberă» cu urechea lipită de un radio prăpădit, ce hârâia ca un bolnav tbc ist, înțelegând, pe cât se putea, că trăia într-un non sens care azi (ce oroare) începe să pară, de-a dreptul frecventabil.

Am fost copiii deprinși cu respectul, maturizați înainte de vreme, aruncați în apă fără să știm să înotăm, că „doar așa poți răzbi”, auzeam țipând de pe marginea bazinului…

Am fost adolescentele leșinate de emoție că ne-am pupat la reuniune cu vreun drăguț cu un an mai mare, sperând în taină la un dans mai lent, feriți eventual de ochii lui dirigu…Mi-e tot mai greu să înțeleg lumea în care trăiesc și pun asta pe seama faptului că azi cartea a devenit un moft penibil și demn de dispreț.

Că a fi educat și cu un minim de cărți citite este doar o manifestare a unei slăbiciuni, în mințile netede ale celor care decid soarta lumii.

Am devenit o adunătură de bipezi cu ochii țintiți în niște aparate obsedante, care fac dovada statutului social.

Am devenit niște biete marionete ale unor indivizi la fel de proști precum cei care, cândva, erau trecuți în clasa a cincea doar de milă.

Planeta întreagă este condusă de cei care nici să copieze corect nu erau în stare.

Iar noi suntem în top…

Și asta pentru că nu ne pasă de nimic.

Nu ne pasă de mizeria din jurul nostru pentru că nu ne pasă de mizeria din noi.

Devenim din ce în ce mai limitați, sfârșind, probabil, prin a emite sunete guturale, așteptând răspunsul din telefon.

Vom deveni maimuțe ce știu să tasteze.

Pe măsura ce prostia se înscăunează, transformăm în bășcălie tot.

Pentru că nu mai citim, ne lăsăm influențați de indivizi fundamental idioți, dar care știu să mintă și să fie vocali, să ne promită ultimul telefon sau cea mai bună variantă de laptop.

Am ajuns mult mai jos decât votanții pentru o găleată de plastic și pentru asta nu e Europa de vină.

Ne batem joc de țara asta zi de zi, de trecut și de oamenii care au murit ca noi să putem să ne îndopăm cu pizza și Coca Cola.

Viața se reduce la cât mâncăm, ce mașină cumpărăm, în ce zonă a globului ne pozăm pentru a muri de invidie vecinul de la parter.

Vom pleca și odată cu noi va pleca generația care asculta Pink Floyd și Led Zeppelin, dar dădea iama și la filarmonică și operă, îmbrăcați la patru ace, cu muieri ce arătau și se comportau ca niște doamne, cu bărbați cel puțin încălțați corect.

Se vor duce, în curând, ultimele bastioane ale simplității și firescului.

Lăsăm lumea pe mâna celor care au, totuși, un scop comun.

Viața fără Dumnezeu.

Autor: Adriana Stoicescu

Susține Anonimus.roDacă te regăsești și crezi, sprijină activitatea Anonimus.ro și presa liberă și independentă! Nu suntem finanțați de partide sau companii, nu avem interese politice sau economice, ADEVĂRUL ESTE SINGURUL NOSTRU SCOP!

3 COMENTARII

 1. Bravo ție madame, pentru prima dată ai elaborat ceva comprehensibil! Nu de alta, dar prin alte scrieri băteai câmpii cu jumătăți de adevăruri și impresii artistice de… intelectual emasculat! Prea lipsite de substanță, adică!
  Dispare generația decrețeilor (după care nu mai plânge nimeni fiindcă-i arierată în raport cu timpurile actuale și cu cele viitoare) și rămâne generația alpha cu toate skill-urile necesare pentru a inova tehnologic toate domeniile despre care noi, ăștia născuți în anii ’70, nu citiserăm decât prin SF-urile lui Isaac Asimov sau Ray Bradbury. Ceea ce pierdem din vedere e următorul aspect: cerințele lumii NU mai sunt aceleași! Așa că nu-i cazul să-i deplângem pe „proști”, fiindcă sunt capabili de-a se adapta rapid la device-uri și aplicații noi, utilizând la capacitate maximă inteligențele artificiale existente pe piață. Prin urmare, n-au nevoie de-o educație puternică ci de una formală, de aparență, câtă vreme vor folosi AI și automatizarea în avantajul lor! Doar că ambiția lor de-a schimba societatea prin creșterea productivității pe termen scurt va fi cu prețul sănătății mentale, propulsându-i, practic, aproape de burnout. Tocmai de aceea evoluția actuală reprezintă, de fapt, o involuție și va fi necesară decimarea câtorva generații, pentru a se ajunge la o soluție compromis. E un alt… univers, diferit de al nostru, dar mai flexibil, cu un nivel de management, de valori, de tehnologie și de implicare în societate de tip wellness, de care noi am fost privați în detrimentul altor vremuri și altor schimbări sociale. Asta nu înseamnă că-s proști, ci diferiți!

  • ” Asta nu înseamnă că-s proști, ci diferiți!”
   NU, tanti. Sunt inconstienti, semianalfabeti, retardati/autisti in ce priveste lumea reala.Nu ridica nasul din ecrane, traiesc ca zombi in virtual, nu-i intereseaza ca niste decretei ticalosi ii manipuleaza… Creditul social il accepta din oficiu, ne duc la abator pe toti, caci nu putem iesi din turma,sunt majoritari. Noi, decreteii i-am creat, rasfatandu-i, sunt odraslele noastre !

   • NU, nene, n-ai dreptate! Și să-ți explic, de ce! Zici: „….caci nu putem iesi din turma,sunt majoritari”. Chiar așa? Atunci, a cui e vina pentru că noi, „decrețeii” NU avem capacitatea de-a-i convinge pe tinerii alpha că „ne duc pe toți la abator”??? Cărei părți le lipsește argumentul solid, logic, acela de-a-i determina să aleagă alt drum???
    Măi nene, (dacă tot în halul acesta te exprimi și față de generația juvenilă, așa cum mi te-ai adresat mie, îți ofer un motiv în plus – și gratis – pentru care-ți pierzi credibilitatea în fața lor) dacă ai o turmă de 100 de oi, să zicem, ai tot atâția ciobani (adică tot o sută) care să o aibă-n grijă? Cu alte cuvinte, care-i problema că sunt majoritari??? De ce nu ne place nouă, ăstora mai bătrâni ca ei, să recunoaștem că NU deținem cheia către mintea și sufletul lor pentru a le dovedi că traiectoria adoptată de ei duce către pierderea identității lor umane? Poți să-mi răspunzi fără să mă-njuri la întrebarea asta? Oare nu-i culpa noastră că nu i-am îndrumat corect, într-așa fel încât să deosebească drumul drept? Și-n cazul acesta, nu cumva proștii suntem noi???
    Spui: „Nu ridica nasul din ecrane” – dacă ai fi citit cu atenție comment-ul meu, ai fi „compilat” că sunt capabili să se adapteze rapid la device-uri, și pot utiliza la capacitate maximă inteligența artificială. Mai vrei ceva? Crezi că-i interesează de manipularea decrețeilor? Să nu constați cu surprindere că manevrele au fost în van pentru timpurile care ne așteaptă. D-aia nu-i interesează! Pricepi, oare, că NU ei sunt proștii, ci noi, decrețeii, deoarece n-am anticipat timpurile și nu i-am pregătit să „jongleze” cu ambele tabere?
    Greu la deal cu boii slabi, nene! Ne-am obișnuit doar să vedem paiul din ochii altora, fără a sesiza că beleaua e-n curtea noastră. Mai precizez un aspect: generația alpha aparține celor născuți începând cu anul 2000 până-n prezent. Ca să știi și aspectul ăsta! Cum am pregătit noi, babalâcii, terenul pentru venirea lor? Oare n-am constatat că țara se duce de râpă încă din anii ’90, după ce ne-a trecut euforia scăpării de „lagărul” comunist? De ce n-am luat măsurile adecvate încă din timpul ăla, ca să nu ajungem la – te citez din nou – abator și la credit social și la Schwabi și la pandemii false și la poziția de cobai? Oricum am da-o, nene, proștii am fost noi! Fie că-ți place, fie că nu! Chiar nu-mi pasă!
    Răzgâiala odraslelor n-are de-a face cu mintea lor și cu modul de-a pricepe lucrurile! Ai vederi complet greșite! Da’ n-are rost să-ți mai explic, din lipsă de timp! Sunt chestiuni elementare, pe care observ că NU le stăpânești! Pune mâna și citește! Gândește-te puțin mai profund, eventual fă-ți un bine și solicită inclusiv părerea unui psiholog, apoi a unui preot ortodox! Vei rămâne uimit de-a dreptul, de ceea ce vei afla! Succes!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.