S-a ales praful de statul de drept!

0

Și asta nu de acum ci, culmea, cam o dată cu intrarea în clubul UE. Pe lângă compatibilizarea legislației românești cu cea europeană, ciracii noștri din conducerea statului, aproape indiferent de culoarea politică, au făcut harcea-parcea normele de guvernare și, în fond, statul de drept, în sens larg. Ceea ce se întâmplă zilele acestea, cu tot cortegiul de bâlbe, absurdități, incoerențe, decizii haotice la toate nivelurile – președinție, guvern, legislatori, este doar acutizarea unor situații vechi, care s-au permanentizat!

În acest sens, fac recurs la un mare specialist în Drept Administrativ și Constituțional, doamna prof. univ. dr. Verginia Vedinaș, unul dintre distinșii dascăli și oameni dragi sufletului meu!

Într-un volum de articole intitulat percutant «Orgii procedurale» (ed. Universul Juridic, 2011), doamna profesor face analize „chirurgicale”, necruțătoare asupra deciziilor guvernărilor de atunci, analize care sunt valabile, parcă și mai mult, astăzi.

„Trăim vremuri de restriște din toate punctele de vedere. Statul de drept s-a șubrezit într-un asemenea hal, că mă întreb unde vom ajunge cu acrobațiile care se petrec de la o zi la alta. Nu trece o zi fără să ne mai pricopsim cu o ordonanță de urgență, țara noastră prezentându-se astfel ca niciodată în istoria ei: într-o eternă ‘situație extraordinară’, care impune adoptarea unei reglementări, măsură care nu poate fi amânată și care ar justifica transformarea Guvernului din executiv în legislativ. (…) Nu știu cum Dumnezeu, parcă suntem blestemați, că de câte ori vrem să perfecționăm ceva mai mult stricăm. De fapt, stricăm într-un mod iremediabil. Există zeci sau sute de acte normative (legi, ordonanțe simple sau de urgență sau hotărâri de Guvern) care își propun, în mod pompos, să ‘îmbunătățească’, să ‘perfecționeze’ un anumit segment al vieții noastre publice sau private, când de fapt reușim ‘performanța’ de a strica ceea ce era înainte”.

Autor: Marian Ghiteanu

Susține Anonimus.roDacă te regăsești și crezi, sprijină activitatea Anonimus.ro și presa liberă și independentă! Nu suntem finanțați de partide sau companii, nu avem interese politice sau economice, ADEVĂRUL ESTE SINGURUL NOSTRU SCOP!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.