„Principalul învins din această poveste este Europa”

1

În plin război din Ucraina, canalele TV franceze TF1 și LCI au obținut un interviu cu Serghei Lavrov. Ministrul Afacerilor Externe al Federației Ruse timp de 18 ani și un apropiat al președintelui Rusiei, Vladimir Putin, și-a expus viziunea asupra evenimentelor din Ucraina după declanșarea „operațiunii speciale” a armatei ruse.

Duminică, 29 mai 2022, TF1 și LCI au difuzat interviul exclusiv cu ministrul rus de externe Serghei Lavrov, care a s-a referit la justificarea războiului condus de Vladimir Putin timp de trei luni, la bilanțul uman al conflictului, relația dintre Rusia și Franța, dar și la starea de sănătate a lui Vladimir Putin.

Interviul de cincisprezece minute, realizat de reporterul TF1 Liseron Boudoul este transcris integral mai jos:

– La trei luni de la începutul invaziei, care este opinia dumneavoastră despre acest război astăzi? Este un succes sau un eșec?

Serghei Lavrov: Știi, spre deosebire de colegii noștri occidentali, nu alergăm după eșecuri. Nu căutăm aprobarea sau succesul pentru acțiunile pe care le întreprindem pe scena internațională. Facem ceea ce suntem obligați să facem: protejăm populațiile și protejăm limba rusă, care a fost direct discriminată și atacată de regimurile succesive din Ucraina, atât sub Poroșenko, cât și sub Zelenski. Protejăm Ucraina de nazificare, care se întâmplă acolo de mulți ani cu conivența directă a Occidentului. Occidentului nu i-a păsat ce s-a întâmplat cu limba rusă, cu educația rusă, cu mass-media rusă care era interzisă prin lege. Ani de zile, am bătut la diferite uși în Europa și Statele Unite. Occidentul a rămas complet surd față de noi.

„Operațiunea noastră militară era inevitabilă” 

De ani de zile am încercat să convingem Occidentul că Ucraina nu trebuie târâtă în NATO. Totuși, NATO se apropiase deja de granița rusă de cinci ori, contrar tuturor promisiunilor făcute la dispărirea Uniunii Sovietice. Ipocrizia Occidentului a fost ilustrată cel mai bine de reacțiile la deciziile luate de Statele Unite și NATO în situații precum Iugoslavia în 1999, Irak în 2003 și Libia în 2011. Toate aceste aventuri militare au fost lansate de Statele Unite sub pretextul că aceste focare de tensiune reprezentau o ameninţare pentru ei. Și această amenințare era la mai mult de 10.000 km de coasta americană. Cu toate acestea, toată lumea a urmat Washingtonul, pentru a distruge mai întâi Iugoslavia, apoi Irakul, apoi Libia. Peste un milion de civili au murit în aceste conflicte și nimeni nu a spus nimic. Toată lumea credea că este normal. Pentru că conducătorul lumii, Statele Unite, conduce toate celelalte țări occidentale.

În Europa – cu excepția războiului din Irak unde Franța și Germania s-au opus acțiunilor nejustificate și total inacceptabile ale Washingtonului – în toate celelalte cazuri, toate țările europene au convenit rapid că Statele Unite au dreptul să declare o amenințare la adresa securității lor, oriunde în lume și să facă ce vor. Rusia nu a declarat peste noapte o amenințare la adresa securității sale. Ea a îndemnat de mulți ani Occidentul să nu facă din Ucraina o țară anti-rusă.

Cu alte cuvinte, amenințarea directă la granițele noastre – despre care am avertizat de mulți ani – a fost complet ignorată. Acesta este motivul pentru care operațiunea noastră militară a fost inevitabilă.

Încercăm să alertăm Occidentul de foarte mult timp. Iar președintele Macron a vorbit, în repetate rânduri, și despre necesitatea unei noi arhitecturi europene de securitate. Dar Statele Unite nu permit acest lucru și nu vor permite să se facă nimic. Statele Unite au subjugat complet Europa. Desigur, vedem dorința Franței de a-și promova ideea de autonomie strategică de securitate europeană, președintele Macron vorbește în mod regulat despre asta. Dar nicio altă țară nu pare foarte entuziasmată. Toată lumea spune, chiar și germanii, că securitatea Europei este imposibilă fără NATO.

„Este la latitudinea oamenilor înșiși să decidă”

– Am petrecut aproape trei luni în Donbass. Și toți milițienii, toți soldații pe care i-am întâlnit mi-au spus că acest război va dura, că va fi sângeros. Această bătălie pe frontul Donbass este ultima? Se va opri „operațiunea militară rusă” după aceea?

– Desigur, oamenii mor. Dar dacă operațiunea durează atât de mult, așa cum observăm acum, este în primul rând pentru că armata rusă a primit ordin să evite orice atac, orice lovitură împotriva infrastructurii civile cu orice preț. Numai infrastructura, echipamentele și personalul militar ar trebui vizate.

Acționăm într-un mod complet diferit în comparație cu armata ucraineană și batalionul neo-nazist ucrainean care pur și simplu folosesc civili ca scuturi umane. Dacă ați fost acolo, probabil ați văzut sau auzit cum aceste batalioane ucrainene plasează arme grele în zone rezidențiale, lângă școli, spitale și lângă grădinițe. Probabil știți, de asemenea, cum bombardează în mod regulat Donețk, zonele rezidențiale ale acestui mare oraș, cum suferă civilii. Obiectivul nostru evident este, desigur, să împingem armata ucraineană și batalioanele ucrainene din regiunile Donețk și Lugansk. Pentru restul teritoriilor din Ucraina, unde sunt oameni care nu vor să rupă legăturile cu Rusia, va rămâne la latitudinea populațiilor din aceste regiuni să decidă. Nu cred că acești locuitori vor fi fericiți să revină sub stăpânirea unui regim neo-nazist care este complet rusofob. Este la latitudinea oamenilor înșiși să decidă.

– Vor fi în sfârșit negocieri de pace reale? Ce cereți concret de la Ucraina?

– Nu vrem să spunem că calea spre reînnoirea unui anumit dialog este întreruptă. Dar acum vom judeca intențiile europene doar pe baza acțiunilor concrete. Știți, întrebăm doar ce a anunțat deja președintele Putin de la începutul operațiunii speciale. Și anume, că regimul de la Kiev încetează să ucidă civili în Donbass, așa cum a procedat timp de opt ani lungi, de la lovitura de stat din Ucraina din 2014. De aceea, obiectivele noastre sunt să protejăm civilii din Donbass și să demilitarizăm Ucraina. Adică, nu trebuie să mai existe arme pe teritoriul său care reprezintă o amenințare pentru Federația Rusă. De asemenea, dorim să restabilim drepturile limbii ruse, în conformitate cu Constituția Ucrainei, pe care regimul de la Kiev le-a încălcat prin adoptarea unor legi anti-ruse. Dar trebuie să denazificăm și Ucraina, pentru că ideile și actele neonaziste fac acum parte din viața în Ucraina.

– Vor mai fi și alte bătălii după cea de pe frontul Donbass?

– Prioritatea noastră principală este eliberarea regiunilor Donețk și Lugansk, care sunt acum recunoscute de Federația Rusă ca state independente.

– Deci republicile Donețk și Lugansk vor fi anexate de Rusia?

– Nu este vorba de anexare. Aceasta este o operațiune militară solicitată de statele suverane ale Republicilor Populare Donețk și Luhansk, în temeiul Cartei Națiunilor Unite, al cărei articol 51 prevede dreptul la autoapărare individuală și colectivă. Apărăm populațiile și le ajutăm să le restabilească integritatea teritorială.

– Între sancțiunile economice care devin din ce în ce mai puternice, cu armele franceze care ajung de partea ucraineană și expulzările diplomaților de ambele părți, Franța și Rusia mai sunt parteneri?

– Ați vorbit de expulzări încrucișate ale diplomaților. Dar nu am gonit pe nimeni. Aceste sancțiuni sunt isterice. Aș spune chiar că indică impotență. Rapiditatea cu care au fost impuse și amploarea lor arată cu siguranță că nu au fost scrise peste noapte. Au fost pregătite cu mult timp în urmă și este puțin probabil să fie ridicate în viitor. Statele Unite nu spun acest lucru public, dar în contactele cu aliații săi spun că atunci când toate acestea se vor termina, sancțiunile vor rămâne în vigoare. Deci, de fapt, Ucraina este doar un instrument, o piesă de schimb. Este vorba despre înăbușirea dezvoltării Rusiei. Pentru că Rusia împiedică dezvoltarea unei lumi unipolare pe care Washington a proclamat-o, cu acordul Europei. Nu știu ce are de câștigat Europa din asta geopolitic. Toți experții politici o spun: principalul învins din această poveste este Europa.

„Nu cred că oamenii sănătoși pot distinge vreun simptom de boală la acest om”

– De la început, președintele Macron nu a întrerupt niciodată canalul de comunicare cu președintele Putin. Vreți să continue așa și de ce?

– Știi, noi nu ne impunem nimănui. Dacă cineva vrea să vorbească cu noi, președintele Putin nu refuză niciodată cererea unui omolog care cere un apel sau o întâlnire față în față. Toată lumea o știe. Eu și ceilalți membri ai guvernului rus facem același lucru.

– Ce așteptări mai exact de la Franța și de la președintele Macron?

– Dacă președintele Macron îl abordează pe președintele Putin cu o propunere de comunicare, garantez că va fi primită. Nu ne impunem nimănui. Auzim că Rusia este acuzată public de agresiune de către toți liderii Uniunii Europene, fără excepție, într-un limbaj destul de belicos. O auzim. Deci, dacă în spatele acestui limbaj există voința de a acționa asupra problemelor și cauzelor actualei crize de securitate europeană, atunci vom fi întotdeauna gata să discutăm. Dacă președintele Macron, care are o relație de încredere foarte veche cu președintele Putin, propune o discuție, repet, aceasta va fi acceptată.

Dar trebuie să spun, spre regretul meu imens, că, în ciuda vizitei președintelui Macron și a bunelor relații de încredere care există între el și președintele Putin, Franța joacă un rol activ în Ucraina. Și alimentează naționalismul ucrainean și neonazismul. Suntem triști sa vedem asta. Franța înarmează în mod activ Ucraina, inclusiv cu arme ofensive, și cere un război până la capăt pentru a învinge Rusia.

– În Europa, unii spun că Putin este bolnav, alții că este îngrijorat, alții, supărat. Cum este el?

– Știți, președintele Putin apare în public în fiecare zi. Îl poți vedea pe ecrane, îi poți citi discursurile, îl poți asculta. Nu cred că oamenii sănătoși pot distinge vreun simptom de boală la acest om. Îi las pe cei care răspândesc astfel de zvonuri să rezolve asta cu conștiința lor, în ciuda oportunităților zilnice pe care le au de a verifica ce se întâmplă.

 

1 COMENTARIU

  1. Da, Imperiul Rus nu este doar Putin; este un sistem, o mașină, un colos… Președintele rus, la expoziția multimedia „Petru I. Nașterea unui imperiu” din parcul istoric „Rusia – Istoria mea” cu ocazia împlinirii a 350 de ani de la nașterea primul împărat rus, unde s-a întâlnit cu tineri antreprenori, ingineri și oameni de știință – participanți ai Forumului Economic Internațional de la Sankt Petersburg, a făcut o paralelă între războiul lui Petru I împotriva Suediei și războiul Rusiei împotriva Ucrainei. A spus: „atât atunci, cât și acum, războiul nu este de dragul smulgerii teritoriilor, ci de dragul întoarcerii”. Retorica Kremlinului s-a schimbat complet. Și în bine, consider eu, care-i urmăresc politica de foarte mulți ani. Pentru că, în sfârșit, liderul rus s-a decis: reconstruirea Imperiului ca o contrapondere hegemoniei americane și crearea lumii multipolare!!!
    La începutul agresiunii, Putin a vorbit despre „ajutorarea republicilor frățești”, despre „demilitarizare” și „denazificare”, a vorbit despre pretențiile NATO condus de SUA de-a-și poziționa rachetele în apropierea granițelor rusești spre a beneficia de avantajul primei lovituri. Afirmații asemănătoare cu cele din declarațiile lui Lavrov. Acum, însă, totul este simplu: „întoarcerea” și „întărirea”. Acestea toate reprezintă scopurile operațiunii speciale militare a Moscovei. Măștile au fost aruncate. Atitudinea întregii lumi față de politica și deciziile Federației Ruse trebuie să se schimbe complet! Nu mai e cazul să se bazeze pe sancțiuni, să spere la negocieri, să viseze la cancer de colon, la cel de sânge sau la cel al intestinului subțire. Putin nu se va opri!!! Pentru că nu Putin este în război cu Ucraina. Acesta este Petru I însuși, al cărui spirit nu a dispărut din birourile guvernului rus.
    Da, așa este! Rusia este un imperiu și nu poate exista sub nicio altă formă. Toată lumea știe asta. Dar nu toată lumea acceptă. Numai că va fi imposibil de evitat!!! Cam pe un asemenea principiu se structurează și discursul excepționalului diplomat rus!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.