Democrația reprezentativă a devenit non-reprezentativă. Și este complet ne-participativă și non-incluzivă

1

Democrația reprezentativă are în centrul să două idei bune:

  • reprezentanții sunt aleși din când în când;
  • (ii) aleșii sunt responsabili politic (pot fi rejectați la alegeri), moral (pot fi supuși blamului public și forțați să demisioneze) sau juridic.

Mai bine zis, avea cândva.

Azi, democrația reprezentativă a devenit non-reprezentativă. Și este complet ne-participativă și non-incluzivă.

Aleșii sunt, de fapt, desemnați direct de corporatocrație și de ONG-urile create de aceasta, entități care impun și judecătorii, de altfel. Pe listele de partid rar pătrund persoane cu merite și cu trecut profesional sau academic clar și transparent, iar independenții sunt în mod ostentativ dezavantajați, ca și când li s-ar da de înțeles, în mod disuasiv, că politica e pentru captivi, iar nu pentru oameni liberi și nesupuși.

Pe de altă parte, deși politicienii pot fi schimbați, politicile nu se schimbă, întrucât centrul de putere ”competent” să le facă este în altă parte, iar nu la popor, și este ne-schimbabil. Statul adânc nu e pentru mireni, ci pentru servicii secrete, lideri școliți la Davos ai corporațiilor, ONG ale corporațiilor, tehnocrați, “experți”, influenceri și rețele de (de)socializare. Deasupra tuturor se situează elitele auto-mandatate ale păpușarilor, care spionează și controlează toată piramida de dedesubt.

Nici responsabilitatea nu mai e ce a fost. În afară de imunitățile politicienilor, care se înmulțesc ca agenții patogeni de cultură, alte imunități, mai „speciale” și mai iritante, se coc pentru serviciile secrete, precum și pentru industriașii din domeniul agro-alimentar și farmaceutic. Liderii corporațiilor digitale sunt, oricum, imuni la răspunderile obișnuite ale omului de rând, pentru ei contând doar corectitudinea politică și ”valorile” comunității, tot de ei scrise. În fine, liderii corporațiilor de armament sunt imuni, câtă vreme pot asigura perpetuarea imperialismului economic, juridic și cultural al jandarmului planetar și dividende cinic culese de giga-fonduri și de fonduri de pensii, în dauna oamenilor și a Națiunilor. Ei toți practică outsourcingul, pasarea responsabilității și a necesității de a se murdări pe mâini. Lasă asta pe seama forței de muncă a chinezilor sau a țărilor sărace și pe seama mercenarilor ori a țărilor – tampon (azi, ucrainienii, mâine, cine știe…).

Este evident că acest sistem, care eșuează din ce în ce mai des în totalitarism, trebuie schimbat cu democrația participativă sau directă.

Autor: Gheorghe Piperea

Susține Anonimus.roDacă te regăsești și crezi, sprijină activitatea Anonimus.ro și presa liberă și independentă! Nu suntem finanțați de partide sau companii, nu avem interese politice sau economice, ADEVĂRUL ESTE SINGURUL NOSTRU SCOP!

1 COMENTARIU

  1. NU este posibilă aplicarea democrației participative în România! De ce? Pentru că românii nu au educația elvețienilor (acolo unde se aplică tipul acesta de guvernare) și nici maturitatea politică a altor națiuni.
    Ce-aveți fraților, de vorbiți toți în dodii? Își mai aduce aminte cineva ce-a declarat W. Churchill? – „Democracy is the worst form of Government, except for all the others” – adică: democrația e cea mai rea formă de guvernare cu excepția tuturor celorlalte. Prin urmare, democrația a devenit din ce în ce mai golită de conținut, sprijinită doar pe forme goale (alegeri, vot, – nu vrea Piperea „participativă???), care, evident, nu pot ține loc de conținut. Mai pe înțelesul tuturor, democrația s-a transformat, încet dar sigur, în contrariul ei, în oligarhie, exact prin inteligența și perfidia oamenilor. Prin așa-zisa dedicare, implicare, participare. În spatele „aleșilor”, dar și al „votaților” sunt presa mainstream, plătită și controlată, serviciile secrete, iar deasupra tuturor sunt oligarhii împreună cu marile lor averi. Deciziile acestora din urmă luate din spatele ușilor închise ridiculizează, ba mia mult, ANULEAZĂ votul popular. Iar democrația nu mai reprezintă nicidecum „government of the people, by the people, for the people” – guvernare a poporului, prin popor, pentru popor. Piperea visează democrație participativă ca-n Elveția, uitând să ne întrebe ce-i mai important: va mai crede cineva în viitor în noțiunea de democrație așa cum s-a crezut în ultimii 70 de ani? Sau o înlocuim cu tiranii militare sau cu dictaturi? Cum și-au impus-o imperiile britanic, francez și american? Numindu-și satrapii în funcțiile cheie, după ce-au adus democrația cu armata și războiul!
    Cea mai bună formă de guvernământ e aia populară și socialistă. A nu se confunda cu comunismul, pentru că nu-i aceeași mâncare de pește. Restul, ar mai fi islamul extrem de util în eradicarea corupției, hoției multiple și homosexualității de toate felurile, formele și gradele!!! În plus, scăpăm și de alcoolici și de curve!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.