„Hitler admira mai ales caracterul corect și incoruptibil al lui Antonescu”

0

Ce gândea Hitler despre Ion Antonescu: „Hitler manifesta o profundă simpatie pentru Antonescu nu doar în calitatea acestuia de aliat, ci și pe planul uman. De câte ori vorbea despre el, o făcea în termenii cei mai cordiali. În cursul vizitelor lui Antonescu în Germania, veghea cu o grijă deosebită la securitatea șefului guvernului român. Odată, mi-a mărturisit că argumentele dezvoltate de Antonescu în timpul discuțiilor referitoare la desfășurarea războiului purtau întotdeauna pecetea bunului-simț. Constata, de asemenea, cu satisfacție, că Antonescu nu venea niciodată la o consfătuire fără a aduce cu el o voluminoasă documentație și că rapoartele sale erau întotdeauna redactate în cel mai curat stil de Stat-Major. Hitler admira mai ales caracterul corect și incoruptibil al lui Antonescu, calități ce contrastau puternic cu metodele și uzanțele dragi compatrioților săi. Singurul reproș pe care i-l aducea era lipsa de fermitate în conducerea afacerilor interne ale țării sale.

Armata română era, în opinia lui Hitler, o lume a corupției și a trădării. Această constatare îi insufla temerile cu privire la securitatea lui Antonescu. Dar acesta nu lua niciodată în serios avertismentele repetate ale Fuhrerului“.

Christa Schroeder a stat zi de zi lângă Hitler din 1933 și până la sfârșitul războiului: 12 ani. Memoriile sale sunt de o valoare excepțională pentru că arată exact cercul interior al puterii din Germania nazistă, cum vedea Hitler lumea pe care avea s-o distrugă și, uneori, lămuresc decizii aparent bizare ale Fuhrerului.

În volumul «12 ani cu Hitler» regăsim mărturiile Christei Schroeder consemnate în 1947 de căpitanul Alfred Zoller, din Armata a 7-a americană. Importanța lor este sporită de faptul că, fiind luate imediat după încheierea războiului, amintirile erau încă proaspete, iar ulterior nu s-a intervenit asupra textului.

Susține Anonimus.roDacă te regăsești și crezi, sprijină activitatea Anonimus.ro și presa liberă și independentă! Nu suntem finanțați de partide sau companii, nu avem interese politice sau economice, ADEVĂRUL ESTE SINGURUL NOSTRU SCOP!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.