Războiul propagandei este în toi, iar obiectivul lui este atingerea unui anumit grad de ignoranță. Publicului rus îi este interzis accesul la informațiile din Vest, iar publicul occidental nu are voie să știe ce spun liderii Rusiei. Această ingoranță cultivată poate fi catastrofală, având în vedere că războiul din Ucraina, dar și inflația, recesiunea ce se pregătește, criza refugiaților, criza alimentară vor afecta cu siguranță lumea pentru cel puțin o generație.
Una dintre vocile pe care studenții de la Universitatea din Chicago și unii formatori de opinie din SUA o doresc cenzurată este cea a profesorului John J. Mearsheimer, cel care spunea încă din 2014, de la momentul Maidanului de la Kiev, că Vestul comite o mare eroare în Ucraina și că Rusia va riposta. Recent, în mediul online au fost publicate declarații făcute de Mearsheimer în 2016. La întrebarea care este cel mai mare dezastru de politică externă al SUA, invitatul ce stătea alături de Mearsheimer a răspuns: Irak. Mearsheimer a avut o altă opinie – dezastrul de numește Ucraina.
O opinie similară are și Noam Chomsky, și el supus unui „embargo” în presa occidentală.
„Invazia rusă în Ucraina nu are justificare morală”, declară Noam Chomsky, într-un interviu recent pentru Common Dreams. Invazia în Ucraina este o „suprema crimă internațională”, la fel ca și invazia americană în Irak, spune Chomsky, care consideră că războiul din Ucraina a fost provocat de un factor ce nu este deloc discutat în presa vestică – extinderea NATO.
„Asta nu este doar opinia mea. Este opinia oricărui înalt oficial din diplomația SUA care este familiarizat cu Rusia și Europa de Est. Era valabil pentru George Kennan și pentru ambasadorul in URSS al administrației Reagan, Jack Matlock, și este valabil pentru actualul șef al CIA; de fapt, aproape toți cei care știau cât de cât despre ce este vorba au avertizat Washingtonul că este o provocare să ignori liniile roșii explicite ale Rusiei. Asta este valabil și pentru perioada ante-Putin și nu are nimic de-a face cu el; Mihail Gorbaciov a spus același lucru. Ucraina și Georgia nu pot adera la NATO, sunt în nucleul geostrategic al Rusiei”, spune Chomsky.
Mai multe administrații americane au recunoscut acest lucru și, într-o măsură sau alta, au respectat liniile roșii ale Rusiei. Însă Bill Clinton nu a făcut asta. „George H.W. Bush i-a făcut o promisiune limpede lui Gorbaciov, că NATO nu se va extinde dincolo de Germania de Est. Vă puteți uita pe documente. E limpede. Bush s-a ținut de cuvânt. Însă când a venit la putere Clinton, promisiunea a început să fie încălcată. El a explicat că a făcut asta din rațiuni de politică internă. Avea nevoie de votul polonezilor, al etnicilor polonezi din SUA. Și de aceea a primit în NATO țările Grupului de la Vișegrad. Rusia a acceptat asta, nu le-a plăcut, dar au acceptat”.
„George Bush al doilea a deschis larg porțile. A invitat până și Ucraina să adere, în ciuda obiecțiilor tuturor celor din diplomație, mai puțin ale celor din clica sa – Rumsfeld, Cheney, printre altii. Însă Franța și Germania s-au opus”.
Dar aderarea Ucrainei a rămas pe agendă, datorită presiunilor mari din partea Washingtonului. „Începând din 2014, de la revolta Maidanului, SUA au început, în mod deschis, nu pe ascuns, să integreze Ucraina în structura militară a NATO, trimițând armament greu și făcând exerciții militare, antrenamente, iar asta nu era un secret. S-au lăudat cu asta”, spune Chomsky.
Este interesant că actualul președinte ucrainean Volodimir Zelenski „a fost ales pe o platformă a păcii, promițând că va implementa Acordurile Minsk 2, care ar fi oferit autonomie regiunilor estice ale Ucrainei. A încercat să le implementeze. A fost avertizat de milițiile de extremă dreapta că, dacă insistă, va fi asasinat. Ei bine, nu a primit niciun sprijin din partea SUA. Dacă SUA l-ar fi susținut, ar fi putut continua, poate că ar fi evitat tot ce se întâmplă acum. SUA au fost însă implicate în acțiunea de integrare a Ucrainei in NATO”, spune Noam Chomsky.
Administrația Biden a mers mai departe cu această politică a extinderii NATO. „Înainte de invazie, Biden a emis o declarație despre extinderea eforturilor pentru aderarea Ucrainei. Acesta a fost așa-zisul ‘program întărit’ ce a dus la misiunea NATO. În noiembrie 2021, a fost semnata chiar și o cartă de către secretarul de Stat”. După izbucnirea războiului, „Departamentul de Stat a recunoscut că nu a luat în seama îngrijorările Rusiei. Chestiunea NATO nu a fost discutată cu Rusia. Ei bine, asta a fost o provocare. Nu o justificare, ci o provocare și este foarte interesant discursul Americii, care numește invazia în mod obligatoriu ‘invadarea neprovocată a Ucrainei’. Uitați-vă pe Google și veți vedea mii de asemenea formulări”.
„Desigur că a fost o provocare. Altfel, americanii nu ar spune mereu că este vorba despre o invazie neprovocată. Însă acum cenzura a atins un nivel pe care nu l-am mai întâlnit în viața mea în Statele Unite. La un asemenea nivel de cenzură, nu-ți mai este permis să citești care este poziția Rusiei. Astfel, dacă Putin ține un discurs în fața rușilor cu o mulțime de referiri bizare la Petru cel Mare și asa mai departe, cu siguranță veți vedea acel discurs pe prima pagină a presei vestice. Dacă rușii fac vreo ofertă de negociere, nu veți vedea asta în presa vestică. Este suprimat. Nu ni se permite să știm ce spun rușii. Nu am mai văzut o asemenea cenzură”, spune Chomsky.
În ce privește posibilele scenarii pentru Ucraina, Chomsky arată că „războiul se va încheia, fie pe calea diplomației, fie pe alte căi. Așa este logic. Dacă diplomația va avea un sens, atunci ambele tabere vor merge pe această cale. Nu le va plăcea, însă vor accepta. Nu vor primi tot ce vor, însă vor primi ceva. Asta este diplomația. Dacă respingi diplomația, e ca și cum ai spune: să lăsăm să continue războiul, cu ororile lui, cu distrugerea Ucrainei, să continue până vom obține ce dorim”.
Chomsky arată că SUA vor „să facă Rusiei într-atât de mult rău încât să nu mai poată face ce a făcut în Ucraina. Ce înseamnă asta? Un asemenea obiectiv nu poate fi atins niciodată. Atunci, înseamnă că politica SUA este aceea nu de a incapacita total Rusia, ci de a distruge total Ucraina. Asta este politica SUA”.
Însă acest lucru nu este deloc limpede pentru audiența din Vest, pentru că vocilor raționale din Vest nu le este permis să vorbească și pentru că nu este permis nici să fii rațional. „Este un nivel de isterie fără precedent, chiar și judecând după standardele ultimului război mondial și sunt suficient de în vârstă pentru a-mi aminti de Al Doilea Razboi Mondial”.