Adepții absolutismului democratic

1

Sunt oameni care nu mai tolerează, domnule, să stea la masă cu alții care nu s-au aliniat regulilor și drepturilor în care cred ei, sectarii. Aceștia sunt adepții absolutismului democratic, iar cine nu e cu noi, îl izolăm. Unde îl izolăm? În restul de 6 miliarde de oameni care nu sunt cu noi, să stea acolo izolați. Izolăm Rusia, izolăm China, izolăm Turcia, India, mai ziceți.

Oare cine i-o fi învățat atât de puriști? Câteodată mă minunez cum de am apucat vremurile astea, să traiesc numai printre sfinți. Sfinți care trăiesc cu impresia că dacă au început să dărâme statui și să șteargă istoria, înseamnă că au și spălat păcatele țărilor lor ajunse mari puteri coloniale prin jaf, războaie de ocupație și masacrarea populațiilor băștinașe. Iar acum ei se cred superiori moral.

Cât de orb să fii să nu vezi că ne dăm foc propriei civilizații exact cum Nero a dat foc Romei? Că economia se va distruge, praf și pulbere se va face. Că degeaba anunți cu surle si trâmbițe că vei realiza tranziția verde și digitală în 10 ani, când tu vei respira de fapt același aer ca și restul planetei și degeaba îți distrugi economia azi, dacă efortul și angajamentul spre această direcție nu e comun. Iar deglobalizarea înseamnă sfârșitul efortului comun, nu va fi niciun aer curat, va fi o competiție acerbă pentru resurse și capital. Și ce să vezi, resursele pentru a face tranziția verde și digitală nu prea se găsesc în Europa și America, ele sunt predominante în Asia, Africa, Rusia, zone ”izolate” care îți put. Deci, cu ce faci tu tranziția ca să respirăm aer curat în Europa, dacă te izolezi exact de cei care dispun de resursele de care tu ai nevoie? Moraliștii puritani nu stau însă de vorbă. Ei îi izolează și îi pedepsesc de nu se văd pe cei care nu respectă drepturile și regulile internaționale în care cred ei.

Sunt multe aspecte care țin de realismul în relațiile internaționale (dar care pute, de asemenea, puriștilor, ei dărâmă statui, nu stau de vorbă), până la economie politică, dependența de importul de resurse minerale și de energie, lanțurile de aprovizionare, tehnologie, într-un cuvânt, globalizare, care ne dovedesc, cu pixul în mână, că ne dăm foc civilizației, urmând orbește niște ideologii absolutiste vest-centriste care au devenit o nouă religie, religie ai cărei adepți se comportă ca o sectă.

Nu poți pretinde că prețuiești viața, umanitatea și să crezi că numai tu ai înțeles sensul vieții, că deții rețeta adevărului și a virtuții, iar toți ceilalți de pe planetă care nu se uniformizează cultural sunt niște sălbatici cu care tu nu stai de vorbă. Aroganța asta o să ne coste, nu pe noi, românii, pentru că noi vom fi tot în bătaia vântului, așa cum am fost mereu în istorie și sunt convins că ne vom undui după cum bate vântul, dar va costa ceea ce denumim ca civilizație occidentală.

Autor: Cristian Moisoiu

Susține Anonimus.roDacă te regăsești și crezi, sprijină activitatea Anonimus.ro și presa liberă și independentă! Nu suntem finanțați de partide sau companii, nu avem interese politice sau economice, ADEVĂRUL ESTE SINGURUL NOSTRU SCOP!

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.