Ioan Mang, deputat PSD și fost ministru al Educației, a făcut o declarație politică în care atrage atenția asupra faptului că România nu trebuie atrasă în încleștarea dintre marile puteri care acum se manifestă sângeros în apropierea țării noastre.
Într-un mesaj politic adresat Parlamentului României, deputatul PSD Ioan Mang vorbește despre criza din Ucraina ca despre un conflict între marile puteri purtat „în Ucraina, prin Ucraina”, spre deosebire de majoritatea politicienilor români, el atrage atenția, cu luciditate: „Este însă necesar să rămânem realişti. Războaiele marilor puteri nu sunt războaiele noastre. Nu au fost niciodată şi nici nu este cazul să devină. Şi mai este necesar să fim atenţi la un aspect, această ‘nouă ordine mondială’ care va să vină nu este cazul să fie în detrimentul statelor mici, cum e şi România”.
La fel de contrastant față de viziunile majotității polticienilor, Mang a vorbit despre necesitatea ca România, prin clasa sa politică, să urmărească interesul național înainte de orice altceva. Prioritatea politicienilor români se cuvine să fie cetățenii români simpli. „Nu-i putem lăsa pe oamenii simpli, pe cei care trudesc zi de zi, să-şi asigure un trai decent, să moară, să sufere sau să sărăcească”.
În acest context, care celorlalți pare să le scape cu totul, Mang a atras atenția asupra faptului că sancțiunile economice aplicate Rusiei au ajuns „pedepse împotriva angajaților români sau împotriva unor unități economice și productive din România”.
Mang a atras atenția asupra pericolului, destul de evident în România, al radicalizării în contextul crizei din Ucraina, dar și asupra punerii în pericol a democrației.
„În contextul războiului din Ucraina, nu este cazul să-i lăsăm pe români să se radicalizeze sau să se afunde în întunericul iraţionalităţii, al fricii şi al populismului. Nu ne permitem să facem această greşeală, pentru că am risca să punem în pericol însăşi democraţia noastră”.
În contextul în care țara noastră nu are oameni politici proprii, ci slugi ale intereselor americane, în special, și occidentale în general, Mang ar putea împărtăși soarta unui alt parlamentar PSD, Dumitru Coarnă, care, pentru că a cerut neutralitatea României, a fost exclus din partid.
Dumitru Coarnă a făcut parte dintr-un grup de patru parlamentari care s-au întâlnit, la sfârșitul lui martie 2022, cu ambasadorul Federaţiei Ruse, Valery Kuzmin, pe tema Memoriului privind Neutralitatea României. Din delegaţie au mai făcut parte senatorul Diana Iovanovici-Şoşoacă şi deputaţii Mihai Lasca şi Francisc Tobă, aceștia militând pentru neutralitatea țării în conflictul dintre Rusia și Ucraina. După excluderea sa din partid, deputatul Dumitru Coarnă a explicat că a fost folosită democraţia, iar mesajul era de a încerca să fie evitat un război. „Am folosit diplomaţia şi mesajul nostru era să evităm războiul. Mesajul nostru funcţionează în acelaşi spirit al valorilor euroatlantice”, a completat Coarnă. Se pare că „valorile euroatlantice” pe care le cunoaște politicianul, și cred că le cunosc românii, diferă foarte mult de cele pe baza cărora politica occidentală acționează în realitate.