Parabola păcatului

0

O cantitate uriașă de filme americane are ca sursă rubrica de cazuri diverse, în special cazuri cotidiene oferite de poliție ziariștilor sau scenariștilor, care însăilează după ele povești nemaipomenite. Niciodată realitatea nu mai seamănă cu ficțiunea. Oricum, ca unul care a trăit mulți ani în America, vă spun că realitatea americană este foarte, foarte diferită de cea din filme! Nu după filmele ei trebuie să judecați America. Așa este și cazul lui «The Place Beyond the Pines» (Locul de dincolo de pini – 2012), care circulă la noi cu titlul «Destine la răscruce», care pornește de la povestea – banală în America -, un polițist împușcă un delicvent. Sunt mii de cazuri, dar regizorul Derek Cianfrance a realizat o parabolă a Americii, cu semnificații morale și cu un semnal pentru viitor. Actorii sunt de primă mărime. Polițistul Avery (Bradley Cooper) îl urmărește pe spărgătorul de bănci Luke (Ryan Gosling), îl surprinde într-o casă izolată și îl ucide, într-un schimb de focuri aproape simultan, în care și el este rănit.

Șeful lui Avery îl întreabă: „Atunci când ai tras și ai împușcat un om, știai că acel om avea un copil și visa să-și facă o familie?”. De unde să știe Avery așa ceva? El nu urmărea decât să-și facă datoria, deși vom afla că este un carierist, să-l prindă pe gangster sau să-l lichideze. Dar noi, până în acest moment, știm povestea lui Luke, care ocupă prima partea a acestui film lung de 140 de minute. Luke e un fost cascador, care a dispărut timp de un an din viața lui Romina (Eva Mendes), iar când revine în cartierul unde se petrece acțiunea, descoperă că are un copil, din relația cu ea, numai că acum copilul are un tată, pe Kofi (Mahershala Ali), un negru care i-a oferit Rominei casa și ocrotire și care îl crește pe băiat, pe nume Jason.

Luke își cere însă drepturile de tată și vrea să-și facă o familie, să o ia pe Romina, pe Jason, să-și facă o casă etc. Vis fascinat. Dar cu ce? El este un amărât de motociclist, care nu știe să facă nimic. Are o slujbă de mecanic la un atelier de reparat motociclete, unde câștigă puțin, dar șeful lui, proprietarul atelierului, îi spune că există o cale să câștige, să-și împlinească visul, să spargă bănci, cum făcuse și el în tinerețe. Îl consideră pe Luke capabil de așa ceva și îi arată ce trebuie să facă. Evident, va pune și el umărul. Și Luke, care era foarte dotat, acționează. Reușește să jefuiască trei bănci. Șeful lui îl aștepta cu o dubă, unde el „dispare” cu motocicleta, ca poliția care era imediat anunțată de bancă, să-i piardă urma. Cu o parte din bani, Luke începe să-i cumpere diferite obiecte băiatului său, cum ar fi un pătuț, dar este dat afară de tatăl negru, cu care are o încăierare. Îl lovește aproape mortal. Romina e speriată și îl dă afară din casă. Altă dată, Luke îi aduce, într-un pachet, o sumă consistentă din banii furați, pentru Jason. Romina nu vrea să-i ia, dar el îi lasă în mașina ei și ea îi va lua și îi va pune sub leagănul lui Jason, pentru el, pentru viitor.

Șeful lui Luke, care îl ajutase în jafuri, se oprește, spune că e prea mult. Dar Luke nu se oprește, va acționa singur și la următorul jaf este depistat de poliție și se întâmplă ce am povestit la început, uciderea lui Luke de către Avery.

Acum intră în structura filmului povestea lui Avery, care era și el căsătorit, avea un băiețel, și visa să ajungă procuror. Ascensiunea lui este legată de uciderea lui Luke, fapt de senzație pentru care este considerat un erou. Dar mafia din poliție știe că Luke a furat bani. Unde sunt banii? Și îl provoacă pe Avery să meargă pe urmele lui Luke. Echipa de control, condusă de un polițist în prag de pensie, Deluca (Ray Liotta), va ajunge și în casa lui Romina, pe care o percheziționează. Unul dintre polițiști găsește grămada de bani sub patul lui Jason, dar nu le spune nimic celorlalți. Deci își însușește banii. De aici, Avery, care văzuse întâmplarea, începe să-i suspecteze pe colegii cu fața zâmbitoare și descoperă că sunt într-o grupare mafiotă, care vor să-l implice și pe el. Dar el le va dezvălui planurile și ei sunt arestați. Avery e promovat, ajunge ajutor de procuror, iar mai târziu va fi ales procuror șef, o mare funcție în stat.

Dar va ajunge după ce trece prin proba ghilotinei. Ea se numește Jason. Acțiunea filmului, a treia lui parte, se mută peste 15 ani, când Jason (Dane DeHaan) și băiatul lui Avery sunt colegi de gimnaziu. Jason va afla cine este tatăl lui adevărat și cine l-a omorât. Acțiunea culminează cu secvența în care Jason îl sechestrează pe Avery și îl duce într-o pădure și vrea să-l împuște, îi cere să stea în genunchi, are pistolul îndreptat spre el, dar înainte să tragă, îi cere lui Avery să-i dea portofelul. Credem că e un jaf, dar Jason descoperă în el poza tatălui său cu el în brațe, când era mic. Deci Avery purtase tot timpul poza asta în portofel, ca un semn că uciderea lui Luke era un coșamr pentru el, o avea pe conștiință. Și chiar acum, în genunchi fiind, îi cere iertare lui Jason.

Jason înțelege și pleacă. Va descoperi unde este motocicleta lui Luke, la un atelier de reparat de la marginea orașului, o va cumpăra, încalecă pe ea și plecă pe un drum care duce spre Vest, cum spune el.

Așa se termină acest film, în care fiul își judecă tatăl, în care fiul îl judecă pe criminaul tatălui său, în care uciderea unui om este o faptă mai gravă decât jefuirea unei bănci, în care fiul pleacă, fuge din această lume, nu vrea să o mai vadă. Păcatul crimei este o sancțiune pentru om, pentru omenire. Este un mare avertisment, cu morala că toate faptele noastre pot avea urmări pentru copiii noștri. Și este foarte important ca aceste urmări să nu fie criminale.

Preluare: art-emis.ro / Autor: Grid Modorcea, Dr. în arte

Susține Anonimus.roDacă te regăsești și crezi, sprijină activitatea Anonimus.ro și presa liberă și independentă! Nu suntem finanțați de partide sau companii, nu avem interese politice sau economice, ADEVĂRUL ESTE SINGURUL NOSTRU SCOP!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.