„Renunţă la iaht înainte să dai lecţii”

0

Jair Bolsonaro, președintele Braziliei, răspunde unui mesaj al actorului Leonardo DiCaprio, care arată preocupare ipocrită față de mediu și încălzirea globală.

Bolsonaro nu ezită să ţină lui Leonardo DiCaprio o lecţie de moralitate, spunându-i actorului, „verde în față”, că ar trebui „să renunţe la iahtul său înainte să dea lumii lecţii” despre mediu.

Bolsonaro îi răspundea lui diCaprio, care a scris pe Twitter că pădurea amazoniană „s-a confruntat cu un atac de defrişări ilegale din partea industriei extractive în ultimii 3 ani”.

„Cât de extinsă este defrişarea în Amazonia, unul dintre cele mai importante locuri de pe planetă pentru oameni şi animale sălbatice? […] regiunea s-a confruntat în ultimii 3 ani cu o avalanşă de defrişări ilegale din partea industriei extractive”, a scris DiCaprio pe Twitter.

DiCaprio a făcut asta, după ce, în ianuarie 2022, a fost fotografiat în vacanţă alături de prieteni pe vasul «Vava II», un iaht de 150 de milioane de dolari, cel mai mare iaht fabricat în Marea Britanie, despre care se estimează că produce 238 kg de dioxid de carbon pe milă – cât emite în medie o maşină britanică în două luni.

Ce a scris Bolsonaro pe Twitter, iritat de comentariile lui Di Caprio:

„Iar tu, Leo? Ţi-aş putea spune, din nou, să renunţi la iahtul tău înainte de a da lecţii lumii, dar îi cunosc pe progresişti: vreţi să schimbaţi întreaga lume, dar niciodată pe voi înşivă, aşa că te voi lăsa în pace.

Între noi fie vorba, este ciudat să vezi un tip care pretinde că iubeşte Planeta acordând mai multă atenţie Braziliei decât incendiilor care dăunează Europei şi propriei sale ţări.

Dar nu-ţi face griji, Leo. Spre deosebire de locurile pe care te prefaci că nu le vezi jucând cu brio rolul unui orb, Brazilia este şi va continua să fie naţiunea care conservă cel mai mult. Poţi continua să te joci cu jucăriile tale de star de la Hollywood în timp ce noi ne facem treaba.

De fapt, în guvernarea meu, defrişările medii sunt mult mai mici decât în trecut, când la putere se afla escrocul devenit candidat pe care îl susţine prietenul tău brazilian.

Este clar că toţi cei care atacă Brazilia şi suveranitatea sa de dragul semnelor de virtute nu au nicio idee despre această chestiune. Nu ştiu, de exemplu, că păstrăm mai mult de 80% din vegetaţia noastră nativă sau că avem cea mai curată energie dintre ţările G20.

Este, de asemenea, clar că nu ştiţi că guvernul meu a anunţat un nou angajament de eradicare a defrişărilor ilegale până în 2028, şi nu până în 2030, ca majoritatea ţărilor. Sau poate că ştiţi acest lucru, dar, din anumite motive, vă prefaceţi că sunteţi ignorant. Sper că nu primiţi prea mult pentru acest rol.

Dacă vă este la îndemână, ne-ar plăcea să nu mai răspândiţi informaţii eronate. În trecutul recent, aţi folosit o imagine din 2003 pentru a vorbi despre incendiile din Amazon, care se presupune că vor avea loc în 2019, şi aţi fost demascat, dar v-am iertat. Aşa că te rog să pleci şi să nu mai păcătuieşti.

Apropo, ce părere aveţi despre lovitura de pe piaţa cărbunelui din Europa? Şi cum rămâne cu Greta Timberlake, ştiţi ce a făcut în ultima vreme şi ce are de spus despre asta? Dacă aş face un grătar la mine acasă, sunt sigur că ar striga ‘Cum îndrăzneşti?’”.

Susține Anonimus.roDacă te regăsești și crezi, sprijină activitatea Anonimus.ro și presa liberă și independentă! Nu suntem finanțați de partide sau companii, nu avem interese politice sau economice, ADEVĂRUL ESTE SINGURUL NOSTRU SCOP!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.