Starea Uniunii: delir și spectrul înfricoșător al sugrumării democrației

1

Ursula von der Leyen a transformat discursul privind „Starea Uniunii Europene” într-un spectacol grotesc, propagandistic, de prost gust, cu pasaje delirante. Să analizam manipulările și dezinformările!

Eterna „unitate” de monolit

Pe vremea dictaturii lui Ceaușescu exista în limbajul de lemn al timpului sintagma „strîns uniți în jurul partidului”. Iată că acest aspect nu s-a modificat, pluralitatea opiniilor fiind întotdeauna taxată de regimurile totalitare.

Ursula cu asta a și început: sîntem strîns uniți împotriva rușilor, reacția „europeană” a fost imediată și deplin solidară cu Ucraina, „atacată” de ruși. Cei 12 ani de măcelărire a populației rusofone din țara vecină pare un brizbiz nesemnificativ, în fond „rușii nu sînt oameni” – după cum ne-a explicat ideologul ucrainean Oleksiy Arestovych. Iar Ursula achiesează la asta, în aplauzele Parlamentului European.

Mai mult, propaganda „progresistă” a șefei Comisiei ne înștiințează că cei care ar putea avea o opinie diferită în privința Ucrainei, „ne testează” cu scopul de a semăna discordie. „Acesta nu este doar un război între Rusia și Ucraina, este un război împotriva energiei noastre, împotriva economiei noastre, împotriva valorilor noastre, împotriva viitorului nostru”.

Ne aflăm cumva în război cu Rusia? Nicidecum. Faptul că Ursula și Comisia de birocrați nealeși de nimeni se bagă în seamă și urlă că Rusia este în război cu Europa, în timp ce duce un atac frontal împotriva economiei rusești, nu înseamnă că ne-am afla în război cu Rusia. Iar UE este o entitate absolut neglijabilă în această poveste.

Să le luăm pe rînd! Energia: nu cumva Rusia este posesorul petrolului și gazului și oferă această marfă la vînzare pe o piață liberă? Obligă cineva vreo țară europeană să cumpere energia din Rusia? Evident că nu. A fost alegerea europenilor să se aprovizioneze de acolo unde au găsit cel mai convenabil preț! Au renunțat la propriile surse energetice ca să nu-i plătească pe mineri, ca să nu își extragă și prelucreze petrolul, ca să-și țină mediul curat, într-un cuvînt ca să nu se murdărească pe mîini, ducînd o viață îndestulată și fără probleme.

În primele 6 luni ale conflictului ucrainean, UE a înghițit peste jumătate din cantitățile de gaz exportate de Rusia, mai exact 54%! Tot europenii, apoi, au renunțat la importurile de petrol și gaz rusesc pentru a-l face fericit pe Joe Biden, care nu doar că dorea să vîndă gaz lichefiat Europei, dar dorea să împiedice orice șansă ca Eurasia să devină o forță planetară pe care SUA să nu o mai poată domina. Cu resursele rusești și capacitățile germane, plus sprijinul chinezesc, SUA ar fi dispărut de pe podiumul premianților planetei, nu ar mai fi putut stabili regulile jocului, nu ar mai fi contat ca primă economie etc. Nu că acum am fi foarte departe, chiar și cu sacrificarea UE.

Datorită „sancțiunilor” impuse Rusiei, economia europeană s-a prăbușit și își va continua prăbușirea, cuprinsă de inflație, datorii, mizerie, în timp ce Gazprom s-a reorientat spre sud și est și și-a dublat profiturile prin ne-vînzarea gazului Uniunii Europene. Puține voci răzbat către spațiul public, sufocate de propaganda „progresistă”, dar mediul de afaceri german, premierul belgian, italienii, olandezii, austriecii, ungurii și mulți alții, au devenit conștienți că un colaps al economiei europene este greu de ocolit în actuala conjunctură.

Problema e că UE este condusă de chibiți nealeși de nimeni (Ursula este cel mai bun exemplu), servili în fața intereselor marilor corporații (am văzut opacitatea achiziționării vaccinurilor de către Ursula), care țin în vitrină cuplul Davos-ONU (alte structuri care scapă oricărui control public) și care impun celebra «Agendă 2030» de distrugere programată a lumii în care trăim.

Cît despre valori, ar fi extrem de greu să vorbim în context ucrainean. Ce valori au ucrainenii? Pumnul în gură? Crima? Tortura? Corupția? Nazismul? Minciuna? Ne reprezintă asemenea „valori” în vreun fel? Dar, cea mai gravă întrebare: reprezintă acestea viitorul nostru?

„Putin va eșua, iar Europa va triumfa”!

Starea Uniunii Europene” a continuat cu o adevărată odă adusă Olenei Zelenska, soția gnomului măcelar din Ucraina. A agățat – ne-a spus Ursula – clopoței pe crengile unui copac, iar acum clopoțeii vor suna veșnic în vînt, iar victimele inocente ale acestui război vor trăi în amintirile noastre. Poetic. Dar fals.

Dacă Uniunea Europeană ar fi cîtuși de puțin interesată de victimele inocente, nu ar pompa miliarde de euro din banii publici, parte din ei provenind din împrumuturi, în efortul de război ucrainean. Nu ar pompa banii în armament, muniție și tehnică de luptă. Ajunge să privim harta și vom realiza diferența uriașă dintre Rusia și Ucraina, dar dacă asta nu ne-ar ajunge, am putea lua în calcul că toată puterea NATO alături de a doua cea mai numeroasă armată europeană nu par să facă față unui efectiv de 200.000 de soldați ruși. Ca să nu discutăm, în final, că armata rusească numără cca. 3 milioane de militari, iar Rusia este o putere nucleară.

Dar chiar și fără să recurgă la tehnica nucleară, în cîteva minute doar Ucraina ar putea rămîne fără energie (deopotrivă încălzire și curent electric), fără apă, fără drumuri, fără comunicații. Ar plonja direct în sec. al XIX-lea. Concomitent, o rachetă Kinzhal ar putea transforma Kievul într-o amintire. Dar toate acestea nu s-au întîmplat! Încă.

A prelungi acest război este numai și numai în detrimentul Ucrainei, doar că Uniunea Europeană asta își și dorește: distrugerea țării, pentru a putea apoi „investi” alți bani împrumutați pentru a scoate un profit substanțial.

Falsă este și povestea cu ucrainenii care apără eroic „stradă cu stradă și casă cu casă”, în contextul în care operațiunile militare vizează strict zonele populate de rusofoni, adică în estul și sudul țării. Mai exact zona în care acea populație era exterminată fix „casă cu casă”, familie după familie de puterea de la Kiev! Nu doar de Zelensky și demenții din Azov, ci chiar de dinainte. Să ne reamintim spusele lui Poroșenko? Ai noștri își vor trăi viața normal, vor cîștiga bani, ai lor vor sta ascunși în beciuri, îi vom bombarda, copiii lor nu vor merge la grădiniță, nici la școală, nu vor avea salarii, nici pensii, nici viitor? Asta în timp ce minunații susținători ai americanilor trăgeau din plin în mijloace de transport public, în locuințe, în școli, în spitale, presărînd străzile din Donbas cu cadavre? Timp de peste un deceniu.

Cum a cîștigat Ursula războiul cu Putin?

În primul rînd, cu „cele mai tari sancțiuni pe care le-a văzut lumea”! Cică, „sectorul financiar rusesc este pe dispozitive de susținere a vieții”. Din nou, poetic, dar extrem de fals! Cum falsă este și afirmația: „Am tăiat trei sferturi din sectorul bancar al Rusiei de pe piețele internaționale”. Nu, decuplarea de la sistemul de transferuri bancare SWIFT a fost rapid înlocuită cu sistemul SPFS. Propriu-zis, singurii care au sistat serviciile SWIFT pentru băncile rusești au fost cei din SUA, UE, Canada și Marea Britanie. Toate relațiile financiare cu restul țărilor de pe planetă funcționează normal. Sistemul SWIFT nu este unic în lume. Ceea ce au determinat cei care au decuplat Rusia de la sistemul de transferuri a însemnat pur și simplu trecerea rușilor la un alt furnizor de servicii de transferuri.

Tot circul mediatic privind „părăsirea pieței rusești” a reprezentat ieșirea unora de pe piață (MoneyGram) și acoperirea serviciilor de alți operatori (Zelle, Transferwise, Revolut, SEPA, Paysera, N26 etc.).

Rusia are la ora actuală 329 de bănci deplin funcționale și alte 34 de instituții financiare ne-bancare. Cum anume a zdrobit Ursula von der Leyen aceste instituții, doar ea știe. Rușii încă nu au aflat.

De ce vorbește Ursula despre „trei sferturi”? Pentru că, îndîrjiții reprezentanți ai UE, SUA, Canada, UK, nu au mers pînă la capăt cu decuplarea rușilor de la SWIFT și asta pentru că ar fi rămas fără mărfurile rusești pe care UE nu le-ar mai fi putut achiziționa. Ca atare, cîteva dintre băncile cheie rusești (VTB, Bank Rossiya, Bank Otkritie, Sberbank PJSC, Gazprombank JSC) au rămas neatinse de „cele mai dure sancțiuni” de care nu mai auzise lumea pînă acum!

Goldman Sachs, Morgan Stanley, Bank of America Merrill Lynch, JPMorgan, Barclay’s, Deutsche Bank, UBS continuă să funcționeze în Rusia, indiferent de anunțurile făcute că ar urma o retragere de pe piața rusească.

Ursula nu putea să evite să se laude că „Aproape o mie de companii internaționale au părăsit Rusia”. Cu pierderi. O parte au fost înlocuite de companii rusești care au preluat direct infrastructura, logistica, clientela și își continuă activitatea de parcă s-ar fi înlocuit doar literele de pe frontispiciu.

Dintre cei care au plecat, o bună parte companii nemțești care se aflau în Rusia pentru a profita de prețurile scăzute ale forței de muncă și de calificarea lor superioară, au fost nevoite să investească în alte țări (Ungaria, Slovacia etc.), înregistrînd pierderi mai mari decît rușii care, din nou, au păstrat fabricile, cu infrastructură, angajați etc. continuînd producția sub brand propriu sau revînzînd afacerea unor terți.

Dar, de dragul Ursulei, am putea presupune că rușii au stat și s-au mirat și au plîns în pumni că a plecat investitorul german de la ei. Și? Care este marea realizare „europeană” aici? Cu ce îi profită asta Uniunii Europene?

De departe cea mai gogonată afirmație este că „Industria Rusiei este în zdrențuri”. Serios? Ar fi chiar amuzant dacă nu ar fi extrem de trist că șefa Comisiei Europene este într-atît de proastă! Pentru cultura ei generală, Rusia are la ora aceasta o serie de atuuri pe care UE nu le are. Anume, materii prime, prelucrarea resurselor, forță de muncă, energie, piață. Faptul că Mercedes s-a relocat în Ungaria, este adevărat că pentru moment a dus la o scădere a producției de autoturisme în Rusia. Dar, la fel de adevărat este și că cei care au avut de pierdut cel mai mult au fost cei de la Mercedes, nicidecum rușii.

Dacă discutăm despre prăbușirea industriei auto, în loc să vorbească despre Rusia, de ce nu ne prezintă cifrele din UE? Sunt extrem de convins că ar fi grăitoare! În primul rînd, pentru că producătorii – în special germani – s-au refugiat în Rusia fix din cauza normelor UE și a noilor „standarde” impuse de UE industriei. Altfel spus, ca să nu dea faliment.

În iunie 2022, înmatriculările de vehicule comerciale din UE au scăzut cu 22,5% față de iunie 2021, numărînd 144.210 unități. Cele mai mari patru piețe din UE au suferit pierderi de două cifre: Spania (-26,9%), Germania (-26,1%), Italia (-21,3%) și Franța (-20,9%). Cum stăm cu „industria e în zdrențe” acum?

Nici nu mai are sens să discutăm pasajele delirante cu militarii ruși care fură electrocasnicele ucrainenilor și le duc în Rusia ca să extragă semiconductorii cu care-și țin economia în viață. E de psihiatrie!

Miliardele UE

Ursula s-a lăudat cu asistență financiară oferită Ucrainei, de 19 miliarde de euro (în timp ce a făcut plăți de 85 de miliarde de euro către Rusia doar în ultimele 6 luni!). Dar se poate și mai bine! UE vrea să aloce acum 100 de milioane de euro pentru a reconstrui școlile! Asta, în condițiile în care o jumătate de milion de copii ucraineni s-au dus la școală în Uniunea Europeană. Nu mai vorbim de copiii care au plecat în Rusia alături de familii și își încep școala în Rusia lui Putin. Cea mai mare parte a țării nu a fost atinsă încă de confruntări armate. Deci, ce s-a distrus acolo?

Mai interesant aici este că Ursula face caz de faptul că Putin a bombardat școlile! Întîmplător, școlile, spitalele și alte clădiri civile erau utilizate de grupările Azov care utilizau populația civilă drept scuturi umane. După eliminarea acestor combatanți, Rusia s-a apucat imediat de reconstrucție în zonele afectate. De ce? Pentru că zona este locuită de etnici ruși!

Nu e vorba doar despre școli, ci despre ansambluri de locuințe, unități culturale, parcuri, infrastructură stradală etc. Toate acestea au costat probabil mult peste suma despre care vorbește Ursula. Numai că, dacă aceste lucrări s-au executat deja ori se află în lucru, ce anume renovări se vor face din banii europeni? Mai ales, unde?

Nu știm, deoarece discursul sare direct la un alt aspect cu care putem stabili o corelație, deși nu directă cu îngrijorarea privind școlile ucrainene: „În martie, am conectat cu succes Ucraina la rețeaua noastră de electricitate. Inițial a fost planificat pentru 2024. Dar am făcut-o în două săptămîni. Și astăzi, Ucraina exportă energie electrică către noi”.

Nu că e minunată frăția dintre popoare? Și toate astea, din vina lui Putin! Pentru că, nu-i așa, muncitorii din Italia, ne spune von der Leyen, imaginați-vă că se scoală devreme, cînd copilașii lor încă dorm și merg la muncă ca să profite de curentul ieftin din primele ore ale zilei și asta pentru că Putin a decis să poarte un război care nu îi privește pe ei! Intens! Emoțional!

Așadar, UE va arunca 140 de miliarde în subvenții! Aici, Ursula a uitat să spună că dintr-un elan de a stimula și mai mult inflația! Nu e nici un secret, cu cît inflația este mai mare, cu atît mai mică devine datoria acumulată pentru plata acestor subvenții.

Concomitent, companiile din energie vor funcționa cu plafonări ale prețurilor, ceea ce le va produce daune imense. O parte din acești bani vor intra tot la subvenții, spune șefa Comisiei.

În paralel, Ursula a anunțat că UE va trece de la utilizarea gazului livrat prin gazoduct la cel lichefiat (LNG). Dincolo de asta, energia eoliană va reprezenta o altă prioritate. De prisos să mai spunem că este o aventură costisitoare și deloc eficientă! Dar, pentru Ursula asta ar reprezenta „un salt către viitor”.

„Cu REPowerEU, ne-am dublat obiectivul: dorim să producem zece milioane de tone de hidrogen regenerabil în Uniunea Europeană, în fiecare an, pînă în 2030”, arată punctul următor al planului Comisiei.

Va fi constituită o Bancă a Hidrogenului care „va garanta” achiziționarea hidrogenului și va investi 3 miliarde de euro pentru a construi o piață a hidrogenului.

„Schimbările climatice” sunt un alt capitol ciudat. Pentru a se lupta cu incendiile „cauzate de climă”, UE „își va dubla capacitățile” adică va achiziționa 10 avioane și 3 elicoptere. Clima: bifată!

Totuși, „copiii noștri” (din nou copiii!) au nevoie de politicile „zero carbon”. Pentru asta, se va crește plafonul admis al datoriilor publice! Adică, alte măsuri inflaționiste!

Mai mult, Ursula vrea să treacă bună parte a economiei comunitare pe datorie. Suplimentar, constatînd că există o penurie a forței de muncă, educația ar urma să treacă în grija companiilor, un alt accent căzînd pe importul de forță de muncă, de data asta calificată și recunoașterea rapidă a calificării.

UE va avea nevoie de litiu și de pămînturi rare. Doar că, o singură țară domină piața (vă las să ghiciți care?) și UE riscă să ajungă din nou dependentă de „acea” țară. Exact ca în privința energiei, calea UE rămîne neschimbată: de ce să cumperi ceva ieftin, cînd poți cumpăra scump, de la un intermediar, în timp ce dezvolți acorduri cu micii producători de pe piață, cum ar fi Chile, Mexic, Noua Zeelandă, Australia, pentru că India rămîne un mare semn de întrebare.

Numai că, la ora asta, China controlează industria globală de prelucrare. Aproape 90% din pământurile rare și 60% din litiu sunt procesate în China. Aliata Rusiei. Dar, zice Ursula, nu ar trebui să fie o problemă, întrucît UE își va constitui rezerve strategice. Rezerve de litiu pentru economia unui întreg continent? Nu e cam bizar? Și rezervele acelea nu se și termină?

Și explicațiile suplimentare sînt la fel de bizare. Chipurile, UE a lansat „Alianța bateriilor”, iar acum își fabrică două treimi din baterii! Anul trecut a anunțat „Legea europeană a cipurilor”, iar în curînd va avea o fabrică de cipuri! De parcă a construi o fabrică ar fi echivalent cu a avea și materiile prime la dispoziție!

Înapoi la Ucraina!

Putin, Putin, Putin! Extrem de bizar și faptul că „Starea Uniunii Europene” se referă în proporție de 40-50% numai și numai la Ucraina și la Rusia. Care, deocamdată, nu au nici în clin, nici în mînecă cu Uniunea Europeană. Asta pînă ce UE ar vrea să-și plaseze banii aici! Liderul Ucrainei, susținut de Occident, Volodymyr Zelensky, a intrat în dialog online cu cei de pe Bursa de Valori din New York, spunînd textual celor de pe Wall Street că țara sa este „deschisă” pentru a vinde corporațiilor străine bunuri de stat în valoare de 400 de miliarde de dolari. Ceea ce, ar putea-o face și pe Ursula să iasă la „cumpărături”, cum l-am văzut deja și pe secretarul de stat american Blinken și pe fostul premier britanic Johnson.

Rachetele lui Putin vor să distrugă democrația europeană! Putin vrea să distrugă minunata ordine mondială, bazată pe „securitate, justiție și progres”. De unde știm asta? Bazîndu-ne pe macabra regie de la Bucha pusă în operă de băieții lui Zelensky, bazîndu-ne pe tezele propagandei ucrainene care a uitat că tocmai ei loveau cu rachete NATO (HIMARS) centrala de la Zaporodje și nu rușii trăgeau cu obuze în centrala nucleară în care se aflau! Jenant! Dar concluzia e și mai jenantă! Putin nu are în vedere doar încălcarea regulilor internaționale, ci vrea în mod deliberat să le și elimine, spune șefa Comisiei Europene.

Ca atare, UE se va lărgi către Balcani, va îngloba Ucraina, Moldova, Georgia, „fără de care nu este întreagă”. Cum bine știm, nu-i așa, Georgia (sau Gruzia) este un etern pămînt european!

Vin apoi „parteneriatele”, cu țări precum Rwanda și Senegal, unde se vor fabrica vaccinurile!

Iar cînd în UE facem lucruri atît de minunate, iată că există „entități străine” chiar în interiorul UE care finanțează instituții dedicate dezinformărilor. Iar dezinformările alunecă dinspre internet pînă către holurile universităților. Iată de ce, la Amsterdam s-a închis un centru de cercetare finanțat de chinezi! Bine de știut, chinezii dezinformau, iar asta reprezintă ceva toxic pentru democrația „noastră”.

„Acesta este motivul pentru care vom prezenta un pachet pentru Apărarea Democrației”.

Adică înapoi la început, unde discutam despre abolirea pluralității de idei și de opinii! Există, așadar o singură versiune, oficială, ne-toxică pentru democrație, orice altă idee sau concepție contravine „democrației”!

La asemenea „provocări” este nevoie de „domnia legii”, de o „independență a justiției”, de „combaterea agenților de influență străini”, de „combaterea corupției”. Pe scurt, avem întreaga panoplie a oricărui stat deplin totalitar. Nu de alta, dar știm deja din experiențele polonezilor și ungurilor că „domnia legii” înseamnă de exemplu că vrei să ai un corp judecătoresc care să respecte legislația sau că nu vrei să îți îndoctrinezi copii de grădiniță cu ideologie homosexuală. Iar acum, Comisia vrea să reducă cu pînă la 70% din finanțarea Ungariei din fondurile europene dacă guvernul refuză să introducă măsuri acceptabile pentru a potoli preocupările Bruxelles-ului cu privire la standardele democratice și drepturile LGBTQ.

Un accent separat va fi pus pe „îmbogățirea ilicită”. Nu ar trebui nimeni să-și facă probleme că asta ar viza-o pe șefa Comisiei care a fost deja încurcată în afaceri oneroase încă de pe vremea cînd conducea Ministerul Apărării german ori mai recentele afaceri cu vaccinurile, perfect opace și secretizate. Elita va rămîne neatinsă! Măsurile acestea cețoase de „păstrarea intactă a democrației” care se bazează pe termeni vagi, nedefiniți, nu poate duce decît la abuzuri. Și va duce la abuzuri!

Am văzut deja ce a însemnat în România „lupta cu corupția”. Dosare croșetate la comanda unor indivizi dubioși, eliminarea adversarilor politici, menținerea la putere a celor numiți de structuri în detrimentul celor votați de populație. Cine conduce astăzi departamentul european anticorupție? Ei bine aceeași Codruța Kövesi care s-a ocupat deja de toate acestea în România.

Și, de parcă nu ar fi fost suficient de înfricoșătoare prezentarea și pînă aici, Ursula mai are o propunere: o inițiativă privind sănătatea mintală.

Cu asta, ajungem în plină eră Ceaușescu! În comunism, se știa că „doar un nebun poate critica cea mai dreaptă orînduire”, adică cea comunistă, iar consecința – negată cu vehemență – a fost internarea forțată a dizidenților la psihiatrie. Și, zice Ursula, cei care se simt „anxioși” vor trebui să primească atenția cuvenită, anume o atenție „care poate constitui diferența”.

Solidaritate privind migrația

Ah, ce frumos s-a comportat Europa cînd ucrainenii i-au bătut la poartă! La fel trebuie să facă acum și în cazul migranților. Acestora trebuie să le respectăm „drepturile fundamentale”, pe migranți trebuie să-i tratăm cu respect și cu demnitate. Mai mult, e nevoie de o solidaritate transgenerațională!

Nici o vorbă nu s-a scăpat despre incendierea bisericilor, incendierea autoturismelor, decapitări, înjunghieri, violuri, trafic de droguri, trafic de persoane, prostituție, furturi, tîlhării, promovarea ideologiilor extremiste, intoleranța față de creștini și creștinism, abuzarea sistemelor de protecție socială etc. Cum nici despre eventuale măsuri pentru a diminua asemenea situații – din Suedia și pînă în sudul Italiei.

Un raport divulgat de serviciile de securitate germane, care a fost pus la dispoziția Die Welt, arată că migrația ilegală în Germania a crescut cu 47% în acest an. Între timp, în Austria, numărul migranților ilegali este deja comparabil cu cifrele din 2015.

Iată minunatul proiect european pentru anul care urmează.

Ce nu a spus Ursula von der Leyen?

Știu și eu? Nu a vorbit despre „Fantoma Kievului”, despre minunații ucraineni „morți pînă la unul” pe Insula Șerpilor, că Zelensky nu s-a filmat nici trăgînd „liniuțe” și nici lăudîndu-se cu asta în fața ziariștilor. Că a negociat și semnat cu producătorii de vaccin un contract secretizat și că nu a permis dezbaterile despre vaccin pentru binele general, ca să salveze cît mai mulți oameni.

Lăsînd gluma, șefa proto-guvernului european te-ai fi așteptat să spună cîte ceva despre soluții realiste privind rezolvarea crizei de energie, te-ai fi așteptat să vină cu soluții reale și fezabile privind redresarea economiei, a monedei euro, să vorbească despre măsuri de reducere a inflației, limitarea migrației, asigurarea drepturilor fundamentale nu pentru migranții ilegali, ci pentru cetățenii europeni. Adică, la o leafă lunară de peste 30.000 de euro, te-ai aștepta ca Ursula să lucreze și pentru tine, cetățean european.

Te-ai fi așteptat să discute despre conferirea de puteri Parlamentului European, care să devină un organ legislativ și nu o impotentă anexă a Comisiei.

Te-ai fi așteptat să explice relația cu Davosul și cu Agenda 2030, vasalitatea față de SUA, modalitățile prin care ar vrea să rezolve ingerințele britanice în politicile europene, în prelungirea conflictului din Ucraina, te-ai fi așteptat să propună soluții pentru a discuta modalități de a încheia conflictul – cum a făcut Angela Merkel (și chiar nu sînt vreun fan al ei).

Te-ai fi așteptat să ceară elucidarea cauzelor apariției miocarditelor sau a morților „subite”, a trombozelor, cancerelor și tot ce a rezultat în urma afacerii Pfizer. Dar lista este atît de lungă încît nici nu merită discutată mai departe.

Că discursul șefei Comisiei a fost dezastruos s-a văzut și de pe Marte! În primul rînd. șocant prin ceea ce analiștii de afară numesc „fearmongering”, adică un discurs care induce spaime. Cei de la Politico i-au numărat cuvintele și le-au pus pe categorii, ca la orice analiză pe text. De cîte zeci de ori a spus „război”, de cîte ori „Ucraina” etc. Dar au urmat apoi străinii ostili care vin cu lucruri „toxice pentru democrație”. Asociate cu imagini care accesează zona sentimentală, este evident că avem în față un text manipulator, un discurs fals.

Afară de „ziariștii” de casă (Euronews, Euractiv etc.) nimeni nu a luat în serios „Starea Uniunii Europene”. Mai ales cînd în ton cu cele arătate mai sus, la eveniment a fost invitată nu doar Olena Zelenska, ci și două activiste din Polonia, lăudate că s-au ocupat de refugiații ucraineni. Mult praf în ochi!

Secvențele delirante cu rușii care fug cu electrocasnicele ucrainenilor ca să extragă semiconductori, cum l-a făcut UE zdrențe pe Putin etc. sînt o serie de exagerări de ordin propagandistic pentru fanii genului, care oricum sînt deja spălați pe creiere, dar vor să mai audă o dată cît de bine e condusă Uniunea, ca să poată trăi mai departe fericiți în ignoranța și în prostia lor.

Sursa: Samizdatul

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.