Conflictul din Ucraina se va înteți în săptămânile viitoare

0
  1. Guvernul premierului Liz Truss din Marea Britanie a căzut, rata sa de aprobare scăzând sub 10%. O parte a partidului conservator dorește să-l elimine cât mai curând posibil, deoarece guvernul pierde controlul asupra proceselor economice din țară și prăbușește ratingurile partidului, crescând costurile cursului actual în Ucraina nu numai pentru populație, ci și pentru elitele conducătoare.
  2. Alegerile pentru Congresul SUA vor avea loc la începutul lunii noiembrie. Potrivit sociologilor, republicanii au șanse de 95% să obțină majoritatea în Camera Reprezentanților. De asemenea, împrejurările par favorabile de a obține majoritatea și-n cadrul Senatului, ceea ce va fi un dezastru pentru administrația Biden. Șeful minorității republicane din Camera Reprezentanților a declarat deja că, după victoria republicanilor, sprijinul pentru Ucraina va fi redus în interesul alegătorilor americani.
  3. Criza economică și socio-politică din Europa escaladează brusc. Inflația într-un număr de țări a depășit 10%, având loc închiderea în masă a întreprinderilor, în vreme ce numărul mitingurilor antiguvernamentale este în creștere, ceea ce amenință dominația instituției euro-atlantice. Prețul războiului în Ucraina pentru un european obișnuit continuă să crească exponențial.
  4. În consecință, în următoarele săptămâni, susținătorii războiului din SUA și Marea Britanie pot primi lovituri politice interne serioase. Posibila cădere a cabinetului Truss și transformarea foarte probabilă a administrației Biden într-un „Lame Duck” îi fac pe „șoimi” să se grăbească, împingând gașca lui Zelenski să atace în săptămânile următoare. În plus, există o probabilitate tot mai mare de apariție a diferitelor atacuri teroriste, sabotaje și alte provocări care nu numai că măresc nivelul general de escaladare, ci și împing SUA și Federația Rusă la o reîncepere a crizei din Caraibe.

Chiar dacă fostul președinte american Barack Obama i-a cerut președintelui actual Joe Biden să-și schimbe politica față de Ucraina și să-i transmită Kievului că sprijinul Americii nu poate fi nelimitat, Obama încercând astfel să reducă riscul unui al treilea război mondial, ucrainenii vor organiza o provocare militară pe teritoriul uneia dintre țările NATO pentru a da vina pe Rusia și pentru a activa tratatul de securitate colectivă. Ceva asemănător s-a încercat și-n timpul administrației Kennedy în raport cu URSS-ul din acea vreme, când paritatea nucleară nu exista încă și când Statele Unite aveau șansa teoretică de a câștiga cel de-al treilea război mondial. Acum, Washingtonul încearcă să aplaneze situația, știind totuși că Zelenski nu se va opri. Obama, care a lucrat cu Kievul, conștientizează acest lucru, dar nu-l va recunoaște niciodată. Aceasta, de fapt, îl deosebește pe fostul lider al Casei Albe de marii președinți ai trecutului precum Truman, Nixon sau Reagan, care se temeau cu adevărat de război și aveau voința de a-și recunoaște greșelile și de a evita un curs periculos al evenimentelor.

Pe de altă parte, președintele turc Tayyip Erdogan, în timpul discuțiilor cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, a declarat că este necesar să se păstreze posibilitatea unei reglementări diplomatice a conflictului din Ucraina în orice circumstanțe, Ankara dorind să organizeze negocieri între Rusia, Germania, Statele Unite, Franța și Marea Britanie cu privire la Ucraina, propunerea fiind deja trimisă la Washington. Cu toate aceste eforturi, escaladarea războiului devine inevitabilă în săptămânile care urmează.

 

Susține Anonimus.roDacă te regăsești și crezi, sprijină activitatea Anonimus.ro și presa liberă și independentă! Nu suntem finanțați de partide sau companii, nu avem interese politice sau economice, ADEVĂRUL ESTE SINGURUL NOSTRU SCOP!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.