Consecințele sabotării gazoductului Nord Stream asupra Europei

0
 

Mass-media românească, ca, de altfel, și cea occidentală, este plină de speculații în ceea ce privește declanșarea iminentă a celui de-Al Treilea Război Mondial. Numai că nimeni din cadrul presei nu recunoaște că suntem deja acolo! Războiul lung nu s-a oprit niciodată. În urma crizei financiare americane din 2008, SUA au trebuit să consolideze baza de resurse colaterale a economiei sale. Pentru șoimii de la Washington, Războiul Rece a reprezentat oportunitatea deplină de a deschide un nou focar de conflict, stabilindu-și drept țel principal jefuirea resurselor valoroase ale Rusiei spre consolidarea propriei economii, precum și divizarea aceleiași țări într-o mulțime de regiuni și subregiuni, spre a putea să-și exercite și mai cu ușurință  dominația. Aceste intenții demonstrează că pentru America Războiul Rece nu s-a încheiat niciodată, lumea rămânând practic binară: noi și ei, bine și rău.

Venirea lui Putin la putere, în urmă cu peste 20 de ani, a pus capăt intențiilor neoliberale de exploatare a națiunii sale, iar, începând cu 2014, „Marele Joc” și-a schimbat tactica, dezvăluind încercările neîntrerupte ale SUA de a controla fluxurile și coridoarele de energie prin crearea unor rețele de tranzit fluide și dinamice, cu ajutorul conductelor și căilor navigabile atât interne, cât și asiatice (de aici disputele cu China) și de a-și stabili prețul energiei prin OPEC (acum prin OPEC+). Doar că președintele rus a început să se opună acestei supremații a Washingtonului, deoarece devenise limpede că toate deciziile politice și toate acțiunile americane conduceau către pierderea suveranității statelor, implicit a Rusiei. Prin urmare, liderul de la Kremlin mobilizează forțele militare ruse, amintind pe de altă parte lumii că este deschis la dialog, ridicând, evident, miza întregii operațiuni.

Răspunsul administrației Biden la efectele politicii lui Putin nu se lasă așteptat: sabotarea gazoductelor Nord Stream, ca un act de război al Washingtonului împotriva Moscovei, Berlinului și Bruxellesului. Trei rute de aprovizionare cu gaze către Europa de Vest au fost blocate simultan, fiind însă anunțată deschiderea unei noi conducte către Polonia. Nu există nicio îndoială că lupta Americii pentru a-și menține hegemonia globală a ajuns la cea de-a treia etapă (după extinderea NATO către Est și desfășurarea bazelor și a armamentului american în Europa Centrală, decizii care au vizat direct securitatea Federației Ruse): modificarea traseului de aprovizionare cu energie a Europei de Vest și Centrale prin subminarea conductelor de gaz, reprezentând, în același timp, și cel mai distructiv sabotaj din istorie, fiind un atac îndreptat atât împotriva Rusiei, cât și a Germaniei – coproprietari ai acestei investiții uriașe, precum și împotriva partenerilor lor – Țările de Jos și Franța.

Până acum, niciuna dintre victime, cu excepția Rusiei, nu a reacționat public. Statele europene interesate și politicienii lor știu perfect cine este vinovatul, dar nu îl numesc din diverse motive: fie sunt șantajați din punct de vedere politic, fie le sunt ruinate afacerile, fie păstrează reacția la această acțiune spre a obține avantaje ulterioare în negocierile cu americanii.

Ceea ce se întâmplă în momentele actuale este similar cu evenimentele care s-au desfășurat în timpul loviturii de stat din Algeria din 1961 și cu încercările ulterioare de asasinare a președintelui Republicii Franceze, Charles de Gaulle. De Gaulle, la fel ca anturajul său, știa că în spatele tuturor acestor evenimente se aflau clericii Opus Dei și agenții CIA din SUA. Ca răspuns la activitățile subversive ale acestor birouri, De Gaulle i-a demascat pe trădători, a reorganizat poliția și armata și a îndepărtat Franța de la comanda unificată a NATO. Atunci au fost închise, dacă-mi amintesc bine, 29 de baze militare NATO din țară. Ba mai mult, șeful statului francez a început să condamne la toate nivelurile ipocrizia Statelor Unite, în special războiul din Vietnam.

După prăbușirea Uniunii Sovietice, Washingtonul a început să modifice în mod activ harta politică a lumii prin răsturnarea guvernelor și declanșarea războaielor în vederea creării rutelor proprii de transport pentru sursele de energie. Aceasta a fost afacerea de bază a vicepreședintelui Al Gore timp de 8 ani. Astăzi, această activitate este realizată de consilierul special Amos Hochstein.

Ne amintim de războiul din Transnistria pentru controlul nodului conductei, iar apoi de războiul din Kosovo pentru construirea unei căi de comunicație prin Balcani, așa-numitul „coridor numărul 8”. Distrugerea celor două Nord Stream, cel mai probabil, va conduce la prăbușirea economică a Uniunii Europene. Anterior, UE, prin deciziile sale, a adus comunitatea europeană cât mai aproape de faliment.

Până în data de 26 septembrie 2022, gazul era furnizat Europei de către Rusia prin conductele din Ucraina, prin Polonia, prin Nord Stream 1 și prin Turkish Stream. Washingtonul, care garantează securitatea europeană, a blocat în mod constant aproape toate rutele de transport. Conducta prin Kiev încă mai pompează gaz, dar poate fi distrusă prin intermediul unui atentat cu explozibili în orice moment. Tot până pe 26 septembrie 2022, economia UE se baza în principal pe produsele industriei germane. Prin compromiterea celor două gazoducte, SUA au năruit efectiv economia germană. La un moment dat, primul secretar general al NATO, Lord Ismay, spunea: „Scopul britanicilor este să-i țină pe americani în interiorul jocurilor de putere, pe ruși în afara lor și pe germani sub control”. Nu putem spune, că vorbele fostului consilier al lui Churchill din WWII nu se potrivesc perfect timpurilor de astăzi… Chiar și Ronald Reagan s-a opus furnizării de gaz rusesc către Franța și Germania. După ce a impus sancțiuni fără succes companiilor din ambele țări, el i-a ordonat lui William Casey, directorul CIA de atunci, să arunce în aer gazoductul Yamal din Polonia. Asta s-a și întâmplat! Un caz similar a avut loc acum vreo 40 de ani, când CIA a coordonat explozia unei conducte siberiene de gaz, care transporta combustibilul albastru către Europa de Vest, operațiunea numindu-se «Dosar de adio». După cum se vede, americanii nu sunt la prima abatere!

Pe de altă parte, Congresul SUA a amenințat în mod repetat companiile implicate în operarea Nord Stream cu sancțiuni, iar președintele Trump a ridiculizat în mod constant dependența Germaniei de gazul rusesc. Practic, fostele administrații ale Casei Albe au pus tot felul de obstacole pentru a bloca livrările de gaze rusești către Europa de Vest. Din acest punct de vedere, noua administrație americană nu a schimbat cu nimic datele problemei. Germania a greșit crezând că anglo-saxonii o vor trata favorabil. În vara anului 2021, s-a ajuns la un acord conform căruia gazul rusesc din Nord Stream 2 urma să fie înlocuit cu hidrogen produs în Ucraina. După încheierea contractului cu Rusia, hidrogenul ucrainean urma să fie livrat în Europa prin conducte. Chiar și în astfel de condiții, cancelarul Olaf Scholz a fost umilit public de Biden, când acesta din urmă a afirmat că SUA ar putea distruge Nord Stream 2 dacă Rusia ar invada Ucraina, ceea ce a confirmat faptul că SUA deține posibilitatea de a distruge investiții de zeci de miliarde de dolari, dacă o terță parte ar acționa fără consimțământul lor. La câteva zile după ce Scholz și-a anunțat dorința de a-și crea propria armată, două conducte de gaz au fost aruncate în aer în Marea Baltică, ceea ce a adus Germania înapoi cel puțin 11 ani. Dar, ceea ce mie mi s-a părut extrem de important, la câteva ore după sabotaj, conducta Baltic Pipe, care transportă gaz din Norvegia în Polonia, a fost inaugurată cu mare pompă. Un astfel de demers presupune că americanii vor să schimbe configurația industrială europeană. Cândva, nu cu mult timp în urmă, mai precis până-n declanșarea falsei pandemii, Uniunea Europeană era dominată de industria germană care folosea gaz rusesc, acum este planificat să fie dominată de industria poloneză care folosește gaz norvegian. Premierul polonez Morawiecki a declarat la ceremonia de deschidere, citez cu aproximație: „Era dominației gazelor rusești se apropie de sfârșit; o epocă care a fost marcată de șantaj, amenințări și extorcare”. Evident, Polonia este controlată complet de anglo-saxoni. Politicienii ei nu par să priceapă că, de îndată ce încetează să mai fie utili pentru stăpâni, vor fi complet distruși din punct de vedere politic, dacă nu chiar mai rău. Acum SUA au nevoie de Polonia ca contragreutate pentru Germania, acum o susțin și o mângâie. Apoi o vor pune sub ghilotină, similar cu situația ei de dinaintea izbucnirii celui de-Al Doilea Război Mondial. Aliații Poloniei – Marea Britanie, SUA și Franța – au oferit Germaniei naziste teritoriile poloneze, deși au promis să o ajute și să o protejeze împotriva atacurilor lui Hitler.

În consecință, nu pot spune cu certitudine ce se va întâmpla în perioada care va veni, deoarece acest aspect depinde de alegerile pe care le fac guvernele tuturor țărilor implicate în această poveste. Dar pot fi aproape sigur asupra evenimentelor care se vor petrece în viitor pe baza lucrurilor pe care le știu despre trecut și pe care am încercat să le aduc la cunoștința dumneavoastră.

 

Susține Anonimus.roDacă te regăsești și crezi, sprijină activitatea Anonimus.ro și presa liberă și independentă! Nu suntem finanțați de partide sau companii, nu avem interese politice sau economice, ADEVĂRUL ESTE SINGURUL NOSTRU SCOP!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.