Dezindustrializarea Europei

0

Acum că au dispărut conductele Nord Stream, merită să vorbim despre dezindustrializarea Europei, din cauza prețurilor mari la energie.

Producția europeană nu va mai fi viabilă din punct de vedere economic. Energia – una dintre resursele cheie în procesul de producție – va fi prea scumpă pentru a susține o producție viabilă. Pur și simplu este mai ieftin să o cumperi în altă parte.

Există posibilitatea ca o parte din această producție să se mute în America, dar numai pe termen foarte scurt. De ce? Pentru că investițiile în producție creează cerere la produse. Iar producția creează locuri de muncă în Europa, muncitorii cumpără produse.

Fără locuri de muncă în producție, europenii vor avea mult mai puțină putere de cumpărare. Dacă o parte din producție se mută în America, nu va dura mult. America își va da seama că o mare parte a pieței sale de export s-a prăbușit.

Există și importuri în SUA. SUA continuă să cumpere unele produse, dar acestea vor fi semnificativ mai scumpe din cauza costurilor de producție mai mari. Statele Unite vor încerca să braconeze o parte din producție și să o plaseze pe teritoriul său, dar există multe restricții aici; muncă calificată, infrastructură etc.

Zdrobirea producției europene pur și simplu creează o gaură neagră în Europa. Această gaură neagră trage totul în jurul ei, pe măsură ce activitatea economică se usucă în jurul granițelor sale. Europa va trebui, de asemenea, să răspundă prin oprirea exporturilor pentru a încerca să-și revigoreze industria necompetitivă.

De fapt, singura strategie pentru Europa va fi să se autoizoleze și să impună locuitorilor săi produse mai scumpe. Acest lucru va fi probabil însoțit de o politică de investiții accelerate în energie. Iar acest lucru va duce la mai mult haos economic pentru Occident.

Toate acestea sunt practic o repetare a ceea ce s-a întâmplat în anii 1920, care au dus la Marea Depresiune. Dar de data aceasta doar Occidentul va plonja în depresie.

Noul bloc BRICS+ construiește un bloc economic separat și va continua să crească, în timp ce Occidentul lâncește din răsputeri.

Războiul energetic european va rămâne probabil în istorie, împreună cu Tratatul de la Versailles și războaiele comerciale din anii 1930, ca una dintre cele mai mari gafe de politică economică din istorie.

Autor: Philip Pilkington

Philip Pilkington este un economist irlandez care lucrează în finanțarea investițiilor. El a devenit cunoscut pentru criticile sale asupra economiei neoclasice pe popularul său blog Fixing the Economists.

 

Susține Anonimus.roDacă te regăsești și crezi, sprijină activitatea Anonimus.ro și presa liberă și independentă! Nu suntem finanțați de partide sau companii, nu avem interese politice sau economice, ADEVĂRUL ESTE SINGURUL NOSTRU SCOP!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.