Nu suntem conduși de politicieni, ci de o pseudo știință

0
„Cel mai mare mister al vremurilor noastre este că, în momentul în care întregul sistem politic si social scapă de sub control și devine haotic, nimeni nu este în stare să imagineze o alternativă. Sistemul economic nu mai poate oferi viața buna pe care a promis-o, în schimb creează haos și greutăți pentru milioane de oameni. Între timp, cei de la vârful sistemului profită de acest haos, alimentând incertitudinea. Iar clasa politică este sclava unei teorii economice care a devenit absurdă și coruptă”, scrie, pentru The Guardian, realizatorul de filme documentare Adam Curtis.
Până la Hayek, economia fusese importantă pentru guverne, însă doar ca pârghie pentru a gestiona societatea pe care politicienii au dorit să o construiască. Dar în 1979, când a venit la putere Margaret Thatcher, a început un experiment care a introdus logica economică în nucleul sistemului politic. Totul a început să funcționeze aiurea. S-a ajuns repede la inflație și la dezindustrializarea societății britanice.
Așa cum au confirmat și consilierii ei, Thatcher a renunțat repede la experimentul ei și a cerut în schimb băncilor să le împrumute bani oamenilor. Și astfel s-a creat un val de bani ieftini, iar datoriile au început să mascheze toate problemele, până la criza financiară din 2008.
În aceste vremuri de haos economic este absolut necesar să arătăm prin ce au trecut în ultimii 50 de ani atât Vestul, cât și Rusia. Poate că eșecul nu a fost nici al pieței libere și nici al comunismului, ci al tehnocrației. Trebuie să renunțăm la pseudoștiința economiei care i-a prins într-o strânsoare mortală pe politicieni. Ar trebui să ne uităm la valorile umaniste și la aspirațiile pe care le conțin comunismul și capitalismul. De aici ar putea să apară viziunile alternative pentru viitor”, afirmă Curtis.
Susține Anonimus.roDacă te regăsești și crezi, sprijină activitatea Anonimus.ro și presa liberă și independentă! Nu suntem finanțați de partide sau companii, nu avem interese politice sau economice, ADEVĂRUL ESTE SINGURUL NOSTRU SCOP!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.