„Singura forță capabilă să oprească neo-marxismul este creștinismul”

0

Filozoful israelian Yoram Hazony a făcut apel la conservatorii din SUA să își însușească singura forță capabilă să oprească neo-marxismul, și anume creștinismul.

„Dacă America se va transforma în bine, se va transforma pentru că voi ați decis că de acum înainte creștinismul va fi restaurat sub forma unei culturi publice a Statelor Unite”, a declarat Yoram Hazony în fața participanților la Conferința Națională a Conservatorismului (NatCon).

În timp ce „neo-marxismul trezit” este acum „ideologia dominantă”, acesta încă își „consolidează puterea”, ceea ce înseamnă că „este încă posibil să îl combatem”, a spus filosoful israelian. Întrebarea relevantă pentru oamenii din Occident este, prin urmare, următoarea: „Ce forță este suficient de puternică pentru a o putea opri?”.

„Vă dau un indiciu: nu este liberalismul”, a continuat Hazony.

Definindu-i pe conservatori ca fiind cei care sunt „devotați unei vieți de conservare și transmitere”, el a privit înapoi în istoria Occidentului, în perioada de dinaintea celor două războaie mondiale, și s-a întrebat care era paradigma „înainte ca liberalismul să devină religia publică oficială”.

„Înainte, religia publică a Americii era creștinismul”, a răspuns. „Obișnuia să fie faptul că Biblia oferea cadrul pentru viața în America. Și oamenii știau asta. Toată lumea știa asta”.

Pentru a-și susține afirmația, Hazony a citat discursurile președinților Franklin D. Roosevelt și Dwight D. Eisenhower, care arătau în mod clar că aceștia credeau că, într-adevăr, creștinismul este „cadrul vieții în America”, susținând că fundamentul democrației însăși și al independenței naționale își are originea în Biblie.

Yoram Hazony și-a luat licența de la Universitatea Princeton în studii din Asia de Est în 1986 și doctoratul de la Universitatea Rutgers în filozofie politică în 1993. În timp ce era junior la Princeton, a fondat Princeton Tory , o revistă pentru gândirea moderată și conservatoare.

Despre sine: „Sunt președintele Institutului Herzl din Ierusalim și sunt în prezent președinte al  Fundației Edmund Burke, un institut de afaceri publice cu sediul la Washington, care găzduiește Conferința Națională a Conservatorismului din 2019. Cartea mea The Virtue of Nationalism a fost publicată de Basic Books în septembrie 2018. A fost selectată drept Cartea conservatoare a anului pentru 2019 și a fost un best-seller pe primul loc în Amazon atât în diplomație internațională, cât și în naționalism.

Cea mai recentă carte a mea, Conservatism: A Rediscovery, a fost publicată de Regnery în mai 2022.

Cărțile mele anterioare includ  The Philosophy of Hebrew Scripture (Cambridge University Press, 2012), care a câștigat premiul PROSE pe locul doi pentru cea mai bună carte la categoria Teologie și Religie de către Asociația Editorilor Americani; Statul evreiesc: Lupta pentru sufletul Israelului (Cărți de bază, 2000); și  Dumnezeu și politică în Esther (Cambridge University Press, 2016).

Articolele mele au apărut în The Wall St. Journal, The New York Times, Fox News, CNN, NPR, Time Magazine, The New Republic, National Review, Commentary, First Things și American Affairs, printre altele. În aprilie 2016, am apărut alături de Morgan Freeman în miniseria sa de succes  National Geographic „The Story of God”.

Anterior, am fondat și condus Shalem Center, un institut de cercetare din Ierusalim care a desfășurat aproape două decenii de muncă de pionierat în domeniile filozofiei, teoriei politice, Bibliei, Talmudului, istoriei evreiești și sioniste, Studiilor din Orientul Mijlociu și arheologiei începând cu 1994. Centrul Brațul de publicare, Shalem Press, a devenit principalul editor al filozofiei occidentale din Israel tradusă în ebraică și a fost publicat de revista Azure. În 2013, Shalem a fost acreditat pentru a acorda prima licență în arte liberale din Israel și a devenit oficial  Shalem College. Am ocupat funcția de președinte al Shalem în perioada 1994-2002 și ca președinte între 2005-2012.

Apoi, am fost membru al Comisiei pentru studii generale și arte liberale a Consiliului Israelului pentru învățământul superior în universitățile și colegiile din Israel și am fost director al proiectului  Fundației John Templeton în  teologia filozofică evreiască în perioada 2010-2018. .

M-am născut în Rehovot, Israel, în 1964. Am absolvit Universitatea Princeton cu o licență în Studii din Asia de Est în 1986 și mi-am terminat doctoratul la Universitatea Rutgers în Teorie Politică în 1993. În calitate de universitar, am fondat și am fost primul editor al jurnalului studențesc conservator din Princeton, The Princeton Tory. Primul număr a apărut în octombrie 1984, când Ronald Reagan era președinte și Margaret Thatcher era prim-ministru al Marii Britanii.

Locuiesc la Ierusalim cu soția mea Yael Hazony. Avem nouă copii”.

«Virtutea naționalismului» (The Virtue of Nationalism) de Yoram Hazony este o lectură consistentă care aduce în prim-plan subiecte foarte actuale precum: Noua Ordine Mondiala propovaduită de George H.W. Bush în 1991 și ce ar trebui să înțelegem prin ea; vechea dispută naționalism vs. imperialism, originile acesteia și care tabără ar trebui să fie cîștigătoare din punctul de vedere al autorului; câteva motive pentru care naționalismul reprezintă cea mai bună alegere pentru națiuni în acest moment al istoriei pe care îl traversăm și care sunt cele mai frecvente acuze aduse de-a lungul timpului naționalismului și de ce nu sunt acestea câtuși de puțin întemeiate.

Naționalismul reprezintă o atitudine bazată pe principii care consideră că lumea este guvernată cel mai bine atunci când națiunile pot să își urmeze propriul traseu independent, cultivându-și propriile tradiții și urmărindu-și interesele fără amestec din afară.

Imperialismul caută să aducă pace și prosperitate în lume unind omenirea, pe cât posibil, sub un singur regim politic.

Dar cartea nu este doar despre naționalism vs. Imperialism, este deopotrivă și despre independență, libertate națională, autodeterminare, loialitate, trib, familie, tradiție și toleranță.

„Timp de secole, politica națiunilor occidentale s-a caracterizat printr-o luptă între două viziuni antitetice privind ordinea mondială: ordinea națiunilor libere și independente, fiecare urmărind binele politic în concordanță cu propriile tradiții și idei, și ordinea popoarelor unite sub un singur regim legal, promulgat și susținut de către o singură autoritate supranațională”

„Europenii au fost reduși la condiția unei simple dependențe, existând în virtutea generozității americane. Asta îi menține într-o condiție de veșnică copilărie, repetând bucuroși afirmația lui Adenauer, conform căreia, desființând statul național independent, au descoperit secretul păcii pe pământ. Dar nu au descoperit nimic de acest fel. Dacă nu ar fi fost o Uniune Europeană, nici unificarea politică a Franței sau a Olandei cu Germania, prezența și protecția militară americană tot ar fi garantat pacea în Europa. Asta fac imperiile. Oferă pace unei națiuni în schimbul renunțării ei la independență – inclusiv la capacitatea de a gândi ca națiune independentă și de a concepe și implementa politici bine gândite, potrivite pentru viața unei națiuni independente”

„Unele lucruri pot fi realizate de către individul care acționează singur. Dar pentru majoritatea țelurilor sau scopurilor e nevoie să acționăm coordonandu-ne unii cu alții. Cu toate acestea, vecinii noștri au țelurile și motivele lor și nu sunt adesea interesați de scopul pe care ni l-am propus noi, asta dacă nu cumva i se opun. Cum putem, așadar, să îi influențăm pe ceilalți astfel încât să acționeze pentru a atinge scopurile pe care noi le considerăm necesare sau de dorit? Este o problemă fundamentală pentru individul care trăiește alături de alții într-o comunitate. Nevoia de a găsi răspunsuri la această întrebare dă naștere politicii, care este disciplină sau arta de a-i influența pe alții în așa fel încât aceștia să acționeze pentru a atinge scopurile pe care cineva le consideră necesare sau de dorit”

„Cea mai întâlnită acuzație împotriva naționalismului este aceea că dă naștere la ură. Naționaliștii tind să fie foarte preocupați de bunăstarea propriei națiuni și doresc să o vadă ieșind învingătoare în competiția cu alții. Se spune despre această preocupare pentru ai tăi că se exprimă în ură față de ceilalți și în violența la adresa lor. Imperialistul, pe de altă parte, pretinde că este preocupat de toată omenirea, în mod egal. Deoarece îi pasă de omenire, în ansamblul său, imperialistul spune că a depășit ura care caracterizează personalitatea naționalistului”

„Dorinta de a avea un imperiu binevoitor, care să stăpânească peste tot pământul și să aibă grijă de noi, judecând pentru noi și impunându-ne ideile sale, este lipsită de orice maturitate morală. Nu este de fapt decât o rugăminte de a ne întoarce la dependența din copilărie, când părinții noștri aveau grijă de noi și judecau pentru noi în toate problemele importante. Adevărata maturitate morală se atinge numai atunci când stăm pe propriile picioare, învățând să ne conducem singuri și să ne apărăm fără să îi lovim inutil pe cei din jurul nostru, iar acolo unde este posibil dând o mână de ajutor vecinilor și prietenilor. Același lucru este valabil și pentru națiuni, care ajung la o reală maturitate morală atunci când pot să trăiască în libertate și să își determine singure viitorul, făcând bine altora unde este posibil, dar fără năzuința de a-și impune stăpânirea și legile asupra altor națiuni prin forță. Dorind să atingem maturitatea, ar trebui să ne asumăm poverile libertății și independenței naționale pe care le-am primit ca moștenire de la strămoșii noștri. Hai să facem tot ce ne stă în putere pentru a ne asigura că acest dar prețios este încă intact, atunci când vine timpul să dăm mai departe această libertate națională copiilor noștri”.

Susține Anonimus.roDacă te regăsești și crezi, sprijină activitatea Anonimus.ro și presa liberă și independentă! Nu suntem finanțați de partide sau companii, nu avem interese politice sau economice, ADEVĂRUL ESTE SINGURUL NOSTRU SCOP!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.