Cum, domne, un milion pe kilogramul de jumări?

1

Da’ se poate așa ceva, cum de își permit, domne, țăranii ăștia să ceară asemenea prețuri?

Strigă el, reporterul împănat, din confortul vieții la oraș, angajat la căldurica statului, pe un salariu bun, cu pensia asigurată, cu toate asigurările plătite, mai niște tichete de masă, de vacanță, mai niște bonusuri, mai niște prime, mai un moșmon, om obișnuit să cumpere, o viață întreagă, pe moca de la țăranul român, ca apoi să îi râdă în nas că nu vrea, domne, să evolueze, să se educe, stă cu wc-ul în fundul curții.

Păi, da, bre, că, în timp ce tu, tot anul, ai ars-o prin vacanțe exotice, prin city break-uri și team-buildinguri, țăranul ăla a muncit de la primul cântat al cocoșului până la lăsarea întunericului, pe ger, pe vânt, pe caniculă, pe praf, să producă mâncare pentru porc, ca să îl hrănească, să îl trateze, să îi facă curat, zilnic, că porcul ăla din care se fac jumările cere de mâncare în fiecare zi, de cum se crapă de ziuă, nu știe el de city breakuri și vacanțe, nici măcar de temperatura de afară, ba îl doare la bască și dacă stăpânul e bolnav și abia poate să se ridice din pat.

Țăranul ăla, dacă se îmbolnăvește, stă și zace în casă, că nu are bani să își plătească asigurările la sănătate, lui nu i le plătește statul, ca ție, trebuie să muncească să poată să își asigure fiecare clipă în care respiră. Pe astea nu le vezi, vezi doar singurul moment din an, când, după 12 luni de muncă, omul cere niște bani pe munca lui de un an de zile.

Te ține cineva să îți urci postava de șunci în mașina încălzită și să te duci la colțul blocului să îți cumperi o bucată împănată de carne de porc crescut pe unde s-o nimeri, pe mapamond, cu hormoni și praf de oase și să îți faci singur jumările acasă? Dai 14 lei pe kg, dai drumul la gaz, cauți pe youtube un tutorial cu rețete de jumări și ți le faci singurel. Vezi ce ieftin poți să te scoți? Muncești și tu un pic, faci miros în casă, umpli bucătăria de abur cu grăsime, stai să păzești jumările să nu se ardă, mai completezi cu apă, chestii de-astea. A, mai bine te uiți tu la tv, cu o bere rece în față și îi cerți pe ăia de muncesc, da, la asta ești expert.

Eventual, ca să îti arăți și mușchii de om de presă, cu influență, adică, îl asmuți și pe ministrul agriculturii să ia măsuri cu nesimțiții ăștia de țărani care nu se mai satură. Hai sictir!

Autor: Adriana Vitan Balint

Susține Anonimus.roDacă te regăsești și crezi, sprijină activitatea Anonimus.ro și presa liberă și independentă! Nu suntem finanțați de partide sau companii, nu avem interese politice sau economice, ADEVĂRUL ESTE SINGURUL NOSTRU SCOP!

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.