Leii credincioși din Atlas

1

Maroc e singura țară musulmană rămasă în cursă la Mondial. „Leii din Atlas” au ajuns în semifinale după ce au învins forțe ale fotbalului, precum Belgia, Portugalia și Spania. Singurul gol primit a fost, de fapt, un autogol, în meciul cu Canada. Inutil să spun că toată lumea arabă îi susține.

Având în vedere nu numai parcursul la Mondial, dar și preliminariile, e clar că nu vorbim de o întâmplare, ci de valoare. Maroc joacă, într-adevăr, ca o echipă.

Un rol în succesul lor cred că are și religia, aceasta imprimându-le niște valori.

Modestia, spiritul de luptă, respectul pentru competiție și adversari, convingerea că tot ce primesc vine de sus, așa că trebuie să fie vrednici și demni pentru ce e mai bun.

Și binele pentru ei a venit.

Unii dintre jucători sunt născuți și crescuți în Vest, însă nici unul nu și-a părăsit religia. Realizezi asta după meciuri, când celebrează mulțumindu-i lui Dumnezeu, cu capul în pământ.

Înainte de loviturile de departajare, cu Spania, după indicațiile antrenorului, marocanii au recitat sura Al-Fatiha, prin care i-au cerut lui Allah să îi ghideze pe calea cea dreaptă.

În Islam, să îți respecți și prețuiești părinții este chiar o „poruncă”.

În fotografii, Boufal și Hakimi arată lumii întregi cât de mult înseamnă pentru musulmani mamele, în condițiile în care, în religia lor, tatăl este figura „primordială”. În fața taților, musulmanii nu ridică nici privirea, când tatăl vorbește, fiul doar ascultă și tace.

Puțin probabil să vedem la marocani nervozitate excesivă sau lacrimi în caz de eșec, pentru că înfrângerile vin la fel ca victoriile, de la Dumnezeu. Așa că ei acceptă cu inimile deschise tot ce primesc.

Partea luminoasă a religiei

Efectul religiei (oricare) la nivel psihologic este imens. Credința te face mai puternic în lupte și te ajută să treci mai ușor peste greutați, tragedii și înfrângeri. Și asta nu doar în sport, de aceea este mai dificil să întâlnești un credincios depresiv.

Asta cred că trebuie să înțeleagă Vestul și să accepte.

Lumea arabă are o cultură și niște reguli aparte. Islamul le cere musulmanilor să respecte regulile pământului pe care ajung, iar Qatar-ul nu a cerut mai mult.

Autor: Daniel Sendre

Susține Anonimus.roDacă te regăsești și crezi, sprijină activitatea Anonimus.ro și presa liberă și independentă! Nu suntem finanțați de partide sau companii, nu avem interese politice sau economice, ADEVĂRUL ESTE SINGURUL NOSTRU SCOP!

1 COMENTARIU

  1. Numai cu fanatismul si ambitia este greu de crezut ca Marocul va invinge Franta si Argentina care-i sint superioare ca valoare si forma sportiva.
    Doar Dumnezeul catolicilor si/sau Alahul musulmanilor va/vor decide invingatoarea,
    daca nu-si vira Lucifer coada.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.