Am ajuns la Spitalul Județean Vaslui. Nu pacient ci ca om care în fiecare oraş în care merge trece pe la spital – să vadă cum e. Școala, Spitalul, Gara, Parcul, Piața etc – sunt pentru mine importante.
O părere? Ce am văzut?
Nu sunt specialist, nu sunt medic dar am văzut multe spitale – prea multe. De fiecare dată mă duc cu strângere de inimă: acolo e multă suferință – cu excepția maternității – şi deseori spitalele noastre arată tare trist.
A ţine în frâu un spital complex e o treabă tare complicată: am o soră care conduce o clinică importată din Chișinău. Ştiu de la ea multe. Am prieteni cu nume în sistemul medical care-mi spun multe.
Prietenul Florin Chirculescu – cunoscutul scriitor şi mare chirurg – chiar m-a instruit la ce să fiu atent într-un spital: cadrele şi infrastructura. Clădirea perfectă şi tehnica fără oameni nu e nimic. Dar dacă ai cadre e foarte importantă infrastructura în medicina modernă.
Am venit aici, la Vaslui, să văd spitalul central: cu teamă. Am văzut multe spitale județene cu o infrastructură jalnică. De curățenie nu mai zic: avem o problemă cronică cu asta.
O să ziceți că exagerez cu Vaslui – dar eu nu am intrat în România într-un spital atât de complex – nu vorbesc de clinică – care să arate atât de bine, să fie atât de curat şi organizat. Sper că mai sunt dar eu nu am văzut. Vorbim de un mare spital județean de urgențe nu jucării private estetice – care are toate secțiile: e şi urgențe.
Renovat, totul arată proaspăt, foarte curat – am intrat în multe secții: am ochiul format – nu merg după fente, știu unde să mă uit, crescut de farmaciști.
Cel vechi (TBC), o clădire istorică cu parc imens – renovat în interior – mai așteaptă renovarea exterioară: între timp i se construia lift extern pentru un anumit tip de intervenții.
Alături se mai construiește un corp nou. Iar în fată noul Ambulatoriu e deja ridicat – mai e de lucru în interior.
Ascult de medicul prieten Ghirculescu – au personal?
– Înainte am avut multe probleme. După mărirea salariilor lucrurile s-au așezat. Avem mulți medici din Basarabia. Iar autobusul care stă în fața spitalului duce şi aduce zilnic medicii din Iaşi angajați aici – spre 30 de medici. Dacă vor să locuiască aici primesc un apartament – 3 camere 200 lei chiria. Există chiar medic de la București mutat aici. No coment.
Ah, mi-am găsit şi un coleg de studenție de la Iași – medicul Alexandru Bazatin: parcă ieri eram studenți în 90.
Nu mă pronunț asupra calității actului medical – am discutat cu pacienți, păreau mulțumiți de ce li se întâmplă. Dar e o temă separată care necesită timp: de asta nu mă pronunț. Dar aşa cum arată întregul ansamblul – infrastructura, organizarea şi cadrele – e clar un model de reușită.
Sunt probleme? Cu siguranță: e o mașinărie tare complexă. Dar sare în ochi ceva ce e greu de contestat: un model de succes a unui spital de stat care poate da clasă oricărui privat de la noi. La maternitate îţi vine să bocești de bucurie la cum arată. Zic ca tată.
Şi rețineți un nume – ANA RINDER managera Spitalului Județean de Urgenta Vaslui. Când mi-a arătat tot procesul şi proiectele în desfășurare – de la bani UE la Minister şi CJ – am zis: dragă, cu un guvern compus din femei ca tine într-un mandat schimbi ţara din temelii. Şi eu nu mă impresionez uşor – dar cred că acest tip de manager şi ce a făcut ea cu echipa de acolo merită preluat, apreciat şi respectat.
Dacă mai ia un mandat Ana Rinder se mută şi de Cluj aici.
Şi sunt mulţi oameni din aceștia în ţară care nu se văd dar fac minuni. Pe astfel de oameni se ţin multe în ţara asta. Să-i respectăm şi apreciem. Dar mai bine să fim sănătoși cum zic medicii ceea ce vă doresc şi vouă – dar e bine să avem la îndemână un astfel de spital – nu se ştie.
De acum încolo când dați în Vaslui o iau personal.
Autor: Vasile Ernu