De ce unii oameni nu se infectează niciodată cu COVID-19

0

Imunitatea este foarte legată de mai multe aspecte ale caracterului nostru, inclusiv de obiceiurile noastre zilnice, nivelul de stres și chiar cât de sinceri suntem

Odată cu creșterea continuă a infecțiilor cu COVID-19 în China, mulți sunt șocați de amploarea acesteia și îngrijorați de un potențial nou val care va lovi restul lumii.

Să aruncăm o privire atentă asupra factorilor care ne afectează imunitatea antivirală și cum să vă protejați mai bine dacă un alt val lovește locul în care locuiți.

Unii oameni nu se infectează niciodată cu viruși

Privind pandemiile de-a lungul istoriei, nu se poate ignora impactul morții negre, care a cuprins Europa și a redus populația cu mai mult de jumătate în unele zone. Cu toate acestea, unii oameni nu s-au îmbolnăvit niciodată.

Holera a atacat Europa, dar unii oameni au rămas neinfectați, deși au mâncat aceleași alimente contaminate și au băut aceeași apă contaminată.

Unii medici și asistente și-au dedicat viața triburilor de leproși și totuși nu au contractat niciodată infecția bacteriană.

Două teste de provocare umană au  fost efectuate în timpul gripei spaniole din 1918 de către două grupuri independente de medici din Boston și San Francisco, cu 62 și, respectiv, 50 de voluntari sănătoși. Indiferent de câte mijloace agresive au fost luate pentru a încerca să infectați oamenii (chiar scăparea de mucus sau fluide corporale de la pacienții cu gripă în ochii, nasul sau gâtul voluntarilor sănătoși), niciunul dintre participanți nu s-a infectat.

În timpul pandemiei de COVID-19, un studiu de provocare umană SARS-CoV-2 publicat în Nature  în 2022 a constatat că dintre cei 36 de voluntari sănătoși inoculați intranazal cu virusul SARS-CoV-2, doar puțin mai mult de jumătate au fost infectați cu simptome ușoare. , iar cealaltă jumătate a rămas neinfectată. Doi au fost excluși din analiza per-protocol, astfel încât experimentul a continuat cu 34 de participanți.

Aceste experimente arată că unii oameni pur și simplu nu se infectează.

Virușii „Văd” oameni cu imunitate slăbită

În timp ce oamenii pot arăta asemănător în exterior, arătăm foarte diferit în lumea microscopică a virușilor. Sistemul nostru imunitar arată și el diferit.

Sistemul imunitar cu care ne-am născut este un design sofisticat. Are strat peste strat de apărare și acționează ca o armată care ne protejează 24/7 împotriva diferiților viruși și bacterii.

Virușii au nevoie de celule adecvate pentru a fi deturnate, astfel încât să se poată replica. Dacă celulele unei persoane sunt într-o stare antivirală bună, nu există pământ pentru ca virusul să-și răspândească rădăcinile, ca să spunem așa, astfel încât acea persoană să nu se infecteze.

De exemplu, celulele epiteliale ale mucoasei din nasul nostru pot secreta automat o substanță care pune această celulă într-o stare antivirală.

Această substanță se numește interferon. Acesta interferează cu replicarea virusului, descompunând proteinele, enzimele și ARN-ul, astfel încât virusul să nu poată supraviețui în aceste celule.

Mergând mai adânc, există o varietate de celule imunitare, cum ar fi celulele ucigașe naturale (NK), macrofagele și limfocitele. Fiecare celulă este ca un soldat special care posedă abilități speciale de a lupta împotriva virușilor.

Chiar dacă te infectezi, dacă sistemul tău imunitar este puternic, vei suferi doar o boală ușoară și te vei recupera rapid.

Cercetările publicate în revista Scientific Reports of Nature  demonstrează că, în stadiul incipient al infecției, cu cât este mai mult interferon prezent, cu atât este mai mică incidența dezvoltării simptomelor severe ale COVID.

Dimpotrivă, dacă o persoană are imunitate antivirală slabă, este mai probabil ca virusul să infecteze celulele, să se replice și să stabilească o prezență devastatoare în corpul persoanei.

Două stări de imunitate

În general, există două stări distincte de răspuns imun = una sănătoasă și eficientă, cealaltă nu.

Prima stare este starea antivirală. Se caracterizează printr-o imunitate antivirală puternică din partea celulelor imune care pot secreta interferoni pentru a eradica virusurile. Al doilea este starea de inflamație cronică sistemică. Această stare îi face pe oameni susceptibili la infecții virale.

Un studiu publicat în Nature Medicine rezumă cauzele inflamației cronice și consecințele acesteia. Unii dintre cei mai comuni factori sunt inactivitatea fizică, obezitatea, o dietă proastă, izolarea socială, stresul psihologic și somnul prost.

Gândirea pozitivă promovează imunitatea antivirală

Când vorbim despre întărirea imunității, oamenii se gândesc adesea la îmbunătățirea nutriției sau la dezvoltarea anticorpilor.

Acești factori sunt importanți; stimularea nutriției și adăugarea de exerciții la regimul cuiva va ajuta cu siguranță. În același timp, există și alte modalități interne de a ne îmbunătăți capacitatea de a lupta împotriva virușilor.

Toată lumea are emoții, gânduri, caracteristici și stări mentale diferite. Oamenii cred că gândurile noastre sunt intangibile, dar ele au, de fapt, efecte materiale. Știința a demonstrat deja acest lucru. Depresia, anxietatea, stresul, furia și frica au toate efecte fiziologice larg răspândite și bine documentate. Ele pot afecta aspecte esențiale ale biochimiei noastre, de la producția de hormoni, până la percepția noastră asupra durerii. Emoțiile pozitive au și ele efect, deși pot fi amestecate.

În psihologie, există două concepte largi de fericire: hedonic și eudaimonic. Hedonic se referă la fericirea dobândită printr-o experiență plăcută, cum ar fi mâncarea unei mese gustoase. Eudaimonic se referă la fericirea care vine din atingerea scopului și a sensului, cum ar fi creșterea unui copil. Fericirea hedonică este adesea trecătoare și ne poate lăsa să urmăm mai mult stimulul care a provocat-o, cum ar fi alimente gustoase sau răsfăț, cum ar fi vizionarea de filme sau consumul de alcool. Fericirea eudaimonică este adesea mai durabilă, deoarece derivă din experiențe sau aspecte mai substanțiale ale propriului nostru caracter.

Un studiu din 2013 publicat în PNAS, un jurnal de top, a descoperit că oamenii care erau înclinați să urmărească dreptatea și obiectivele nobile (eudaimonice) au o expresie mai mare a genei interferonului, o capacitate mai mare de a produce anticorpi și o expresie semnificativ mai scăzută a genelor inflamatorii cronice.

În plus, potrivit unui  studiu al Universității Harvard și al Universității din California-Berkeley publicat în Current Opinion in Psychology în 2015, persoanele cu inimi sincere sunt mai puțin predispuse la infecții virale. Asta pentru că capacitatea de răspuns la cortizol a mincinoșilor este semnificativ mai mare decât cea a celor care spun adevărul. Și cu cât răspunsul la cortizol este mai mare, cu atât este mai ușor ca nivelul hormonilor de stres din organism să crească.

Corticosteroizii și cortizolul au un efect inhibitor asupra celulelor imune și suprimă capacitatea organismului de a lupta împotriva virușilor. Prin urmare, comportamentul necinstit va duce la o scădere a capacității antivirale.

În plus, cercetările au descoperit că oamenii care își caută un scop în viață au o funcție și o imunitate mai puternice ale celulelor ucigașe naturale.

Un studiu a fost realizat de Centrul Rush Alzheimer din Departamentele de Științe Comportamentale și Științe Neurologice de la Centrul Medical al Universității Rush din Chicago privind determinantul important al rezultatelor sănătății și al mortalității la persoanele în vârstă care locuiesc în comunitate din Statele Unite.

Cercetătorii au descoperit că a avea un sentiment mai puternic al scopului în viață  previne în mod eficient evenimentele letale. O persoană cu un scor mare la măsura scopului în viață a avut un risc de mortalitate redus cu 43% în comparație cu o persoană cu un scor scăzut. Astfel, dezvoltarea și rafinarea simțului scopului oamenilor poate proteja sănătatea și poate salva vieți.

Dovezile științifice susțin că gândurile, mentalitățile și standardele noastre morale pot afecta genele și funcțiile celulelor imune, pot afecta nivelurile hormonale și pot avea un impact asupra imunității antivirale holistice.

În ansamblu, gândurile noastre pot contribui la faptul că suntem sau nu infectați într-o epidemie sau dacă ne vom îmbolnăvi grav după ce ne vom infecta.

În culturile tradiționale, oamenii care sunt amabili, altruiști, onești și au o inimă calmă și o atitudine umilă sunt în mod normal mai sănătoși. Acum înțelegem că acest lucru se datorează faptului că produc niveluri ridicate de interferon, funcție puternică a celulelor NK și imunitate antivirală puternică. Astfel de oameni sunt mai puțin sensibili la infecții virale.

Persoanele cu aceste calități au de obicei o minte stabilă și o sănătate mintală mai bună și nu devin cu ușurință anxioase, deprimate sau au emoții negative și intense.

Am un prieten care are credință, este amabil, adesea se oferă voluntar pentru a-i ajuta pe alții și a fost în secția COVID în fiecare zi pe tot parcursul pandemiei. Acest prieten nu a fost niciodată infectat cu COVID-19. De asemenea, am mulți alți prieteni asemănători ei care au rămas neinfectați și în timpul pandemiei.

De-a lungul recentei creșteri a COVID-19 în China, a existat un număr neobișnuit de oficiali chinezi de rang înalt care au murit din cauza unor infecții suspectate cu COVID-19. În calitate de oficiali de rang înalt din China, se bucură de îngrijire medicală de ultimă generație și au alimente, nutrienți și suplimente alimentare de primă clasă. Deci de ce au murit în timpul acestui val?

Știm cu toții despre știrile false și propaganda înșelătoare din China, inclusiv mușamalizarea și ascunderea datelor despre COVID-19, suprimarea avertizorilor și suprimarea persoanelor care îndrăznesc să spună adevărul.

Oficialii de rang înalt din China – nu toți, dar mulți dintre ei – nu au împărtășit adevărul oamenilor. Ei fie au executat mușamalizarea, fie au ajutat la mușamalizare. Dintr-o perspectivă biologică, nivelurile hormonilor de stres din corpul lor pot fi mult mai mari decât persoanele care nu suportă stresul necinstei. Dacă ar fi trăit în acea stare în mod constant, hormonii de stres cronic crescuti ar fi afectat foarte mult imunitatea lor.

Acești oficiali nu pun bunăstarea poporului chinez înaintea profiturilor sau puterii. Prin urmare, nivelul de expresie a genei de interferon al celulelor lor imune este de așteptat să fie mai mic decât cel al persoanelor cărora le pasă de alții.

Dacă acești oficiali ar fi avut minți mai virtuoase și inimi mai blânde, ar fi fost mai puțin predispuși la infecții virale sau ar fi fost mai puțin predispuși la boli grave.

Există o zicală tradițională chinezească: „Bolile sunt cauzate de 70 la sută mintal și 30 la sută fizic”. În timpul pandemiei, nu este important doar să păstrați o stare fizică bună, ci și să păstrați o mentalitate bună și virtuoasă pentru a vă ajuta sistemul imunitar.

Preluare: The Epoch Times / Autor: Dr. Yuhong Dong

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.