Nefericitul clasament al fericirii noastre

0

Ne-am dat dracului! Cînd toți o iau la vale cu tot soiul de crize și nenorociri, noi o luăm la deal și sărim în clasamente tocmai cînd ne înglodăm în datorii, în sărăcie, în nemulțumire și neîncredere, în prețuri, în gripă, în inflație. Nu mai excelăm nici la pene de gîscă, nici la teniși, nici la piei de cloșcă, dar unii spun că suntem mai mulțumiți de ce trăim! I-am călcat în picioare pe spanioli și pe mai nu știu care! Toate relele de pe capul nostru și toată mizeria din instituții, în loc să ne revolte, ne fericesc și ne ridică în clasamentul mondial în materie.

Suntem inconștienți sau prefăcuți? Ne scot fericiți ca să ne ținem gura și să nu ieșim în stradă? Or fi autorii clasamentului conectați la Cotroceni sau la SRI? Toate relele din lume nouă ne fac bine și înflorim, zice clasamentul ăsta făcut de nu știu cine și preluat pe nerumegate de toate televiziunile și site-urile aprovizionate de guvern.

„România e o țară din ce în ce mai fericită”, este concluzia care apare în «World Happiness Report» (Raportul Mondial al Fericirii), un studiu anual sponsorizat de Organizaţia Naţiunilor Unite şi lansat în urmă cu un deceniu. „Țara noastră a urcat 58 de locuri în ultimii 7 ani”, sună știrea unei televiziuni.

Am dat lovitura sau suntem prostiți? Progresăm într-ale fericirii, dar, de-ai dracului, ne plîngem tot mai mult? Să fie inflația și creșterea prețurilor o cauză a acestei miraculoase metamorfoze psihice? Necazurile ne îmbujorează și ne luminează? Să fi inventat noi noua rețetă a fericirii planetare? Cu bani puțini, pe frig, pe sărăcie, cu niște conducători tîmpiți și puși pe făcut avere, nouă ne rîde sufletul de bucurie? Nu ne pasă că stăm la cozi pe Valea Prahovei, că o mare parte dintre noi își trăiește fericirea în căutare de locuri de muncă prin tot felul de țări depărtate, că unii n-au de-ale gurii și căldură? Suntem mai fericiți că președintele ne ignoră de parcă n-am exista? Că premierul nu pricepe mare brînză? Că avem o opoziție de caș dulce (uitați-vă în ochii și pe buzele lui Marcel Ciolacu)? O distracție generală se scurge pe televiziuni și pe radiouri, cîmpurile înfloresc și animalele zburdă!? O fi adevărat și nu ne dăm seama? Sau avem de-a face doar cu o prosteală pe față? Ne ținem în bancuri și-n petreceri și chiar suntem fericiți că președintele țării a dispărut de pe scena publică?

Am scăpat de soacră și de tătuc? De unde vine fericirea noastră semnalată de acest World Happiness Report? O fi vorba de cîțiva studenți plecați la universități străine care au fost angajați pentru un asemenea Raport, iar ei, buni români, s-au gîndit să-și salte poporul și țara în acest clasament utopic al fericirii?

Ne-am dat dracului! Ne merge mult mai bine și nu ne-am prins! De cînd a venit Iohannis, am urcat 58 de locuri în clasamentul fericirii, de parcă ar fi fost redactat de nevastă-sa!
Situația asta care ne scaldă în apă de trandafiri și sirop de tufa otrăvită ascunde ceva?
Nu cumva vom mai urca niște cuie pe scara fericirii pe măsură ce războiul va fi mai aproape de noi?

Preluare: cotidianul.ro / Autor: Cornel Nistorescu

Susține Anonimus.roDacă te regăsești și crezi, sprijină activitatea Anonimus.ro și presa liberă și independentă! Nu suntem finanțați de partide sau companii, nu avem interese politice sau economice, ADEVĂRUL ESTE SINGURUL NOSTRU SCOP!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.