„Numele lui Cuza este legat indestructibil de vasta şi complicata operă de organizare a Statului român modern”

0

„Numele lui Cuza este legat indestructibil de vasta şi complicata operă de organizare a Statului român modern, operă comportând schimbarea structurilor învechite ale administraţiei publice, legislaţiei, armatei, învăţământului prin structuri noi şi, element deosebit de important, unitare.

Timp de şapte ani – căci procesul a început din primele luni ale dublei Domnii, accentuându-se însă după desăvârşirea unificării Principatelor – un şir de reforme iniţiate de Domnitor au contribuit la aşezarea pe baze moderne a Statului naţional român.

Îmbrăţişând multilateral întreaga viaţă publică, procesul de consolidare a noului Stat constituia continuarea logică a actului istoric de la 24 Ianuarie 1859. A avut loc un puternic proces de înnoire. Egalitatea în faţa legilor şi a impozitelor, desfiinţarea privilegiilor, îmbunătăţirea şi modernizarea aparatului judiciar, organizarea serviciilor de statistică, o nouă lege a recrutării prin care – cel puţin formal – obligaţiile militare erau generalizate, reorganizarea serviciilor de lucrări publice – au constituit obiectul reformelor adoptate în prima parte a Domniei lui Cuza.

[…]

Odată cu unificarea politico-administrativă, procesul de reformare s-a extins şi asupra altor domenii. Reorganizarea departamentelor, legile pentru construirea căilor ferate, constituirea Consiliului superior al instrucţiunii publice, redactarea unui regulament de navigaţie, organizarea corpului de ingineri civili etc. – au continuat în anii 1862-1863, activitate menită să ducă la consolidarea Statului creat.

[…]

Secularizarea averilor mănăstireşti, în decembrie 1863, legea electorală din mai 1864 şi, îndeosebi, legea rurală din august 1864 au reprezentat marile realizări ale Domniei lui Alexandru Ioan Cuza, realizări care au rămas strâns legate de numele său.

Prin secularizare a fost recuperat un sfert din teritoriul naţional, stăpânit până atunci de mănăstirile închinate şi totodată Statul a dobândit o mai mare putere economică într-un moment în care se desfăşura un proces de intense transformări.

Legea electorală a pus capăt regimului electoral al Convenţiei de la Paris, deschizând drum spre participare la viaţa publică nu numai moşierimii şi unor pături ale burgheziei, ci şi altor categorii sociale.

În sfârşit, prin legea rurală s-a hotărât înlăturarea relaţiilor feudale din agricultură şi împroprietărirea foştilor ţărani clăcaşi.

[…]

În ultimii ani ai Domniei lui Cuza au fost promulgate noi coduri de legi, s-a creat Consiliul de Stat, a luat fiinţă Universitatea din Bucureşti – cea din Iaşi fusese creată în 1860 -, a fost adoptat sistemul metric, s-a proclamat autocefalia Bisericii române faţă de Patriarhia de la Constantinopol, s-a revizuit jurisdicţia consulară împusă Principatelor de pe poziţiile Marilor Puteri, de amestec în treburile interne”

Academician Dan Berindei

Susține Anonimus.roDacă te regăsești și crezi, sprijină activitatea Anonimus.ro și presa liberă și independentă! Nu suntem finanțați de partide sau companii, nu avem interese politice sau economice, ADEVĂRUL ESTE SINGURUL NOSTRU SCOP!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.