Oceanul de suferință

0

Am fost cu Ajunul. E uriașă sărăcia. Mai ales între bătrânei. 90% dintre case au doar strictul necesar, lucruri foarte vechi, spălate de o sută de ori. Și vorbesc de un oraș, și de un cartier unde un teren de casă mic e 70 de mii de euro.

Oamenii sunt îmbătrâniți de tristețe. Unii au pensii mizere. Preșuri de o sută de ani. Haine purtate de sute de ori. Ciorbe lungi. Un cățel pricăjit.

Peste tot, pe masă, tronează noul dictator feroce: factura la gaz și la lumină. Oamenii suspină din greu. Oftează. Se plâng.

Pe toți îi întreb ce mai fac. Nici măcar unul din sute nu spune foarte bine. Peste tot boli netratate, suferință, sărăcie. Trei sferturi din femeile bătrâne au diabet. Probleme cu picioarele. Circulația.

Totul s-a scumpit. La țară mai au un beci, o grădină, o cămară. La oraș totul e de la piață. Și costă enorm.

Ajunul e ca o scufundare într-un ocean de suferință. De probleme. Bătrânei părăsiți care lăcrimează. Copiii sunt la mii de kilometri. Telefonul tâmp nu ține loc de îmbrățișare. Tableta nu valorează cât un sărut pe inima celui pe care l-ai ținut în brațe.

De aceea e atât de binevenită și de actuală preocuparea Sfântului Sinod pentru bătrânii neamului românesc.

Să îi căutăm. Să le aducem o strachină de mâncare. Să îi îmbrățișăm. Să le spunem o rugăciune. Să îi întrebăm ce mai fac. Le e dor de o privire de om. Ca niște umbre, ca niște șoapte se retrag discret, icnind o rugăciune, și pleacă ușor în lumea cea de dincolo de moarte.

Autor: Pr. Ioan Istrati


Citește și:

Ce lipsește? Educația

Lipsa de educație, greața, epatarea de bivol, violența verbală, sexualizarea minții, golănia, hărțuirea sexuală, limbajul de celulă, iată din păcate peisajul multor tineri de azi. Lipsa de educație, greața, epatarea de bivol, violența verbală, sexualizarea minții, golănia, hărțuirea sexuală, limbajul de celulă, iată din păcate peisajul multor tineri de azi. Maidanul nu poate fi îndumnezeit niciodată într-o mie de ani, el poate fi transformat prin educație în cartier frumos (Citește mai departe…)

Susține Anonimus.roDacă te regăsești și crezi, sprijină activitatea Anonimus.ro și presa liberă și independentă! Nu suntem finanțați de partide sau companii, nu avem interese politice sau economice, ADEVĂRUL ESTE SINGURUL NOSTRU SCOP!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.