Lumea unipolară dispare

0

Bani LumeaDacă cineva citește presa occidentală, armata ucraineană nu mai poate fi privată de victoria finală – este doar o prostie că multe fapte contrazic această concluzie.

Totul în viață este bipolar: cunoaștem ziua și noaptea, vara și iarna, bărbatul și femeia, acidul și alcalinul, activul și pasivul și nenumărate alte perechi de contrarii. Cu toate acestea, ordinea mondială este necesar să rămână, dacă puterile NATO vor avea calea lor, în câmpul de tensiune dintre cei doi poli „dominat de SUA” și „dominat de SUA”. Doar că tot mai multe țări și guverne încep să se enerveze din cauza acestui comportament dominant și încep să riposteze.

Mathias Bröckers a descris în cartea sa Vom Ende der unipolaren Welt (Sfârșitul lumii unipolare) și în articole pe aceeași temă procesul de transformare globală rapidă, din care fac parte acțiunile politice ale Rusiei. În acest text, care a apărut pentru prima dată pe blogul său, Bröckers face câteva observații asupra unor evenimente actuale care au o legătură vagă între ele.

Președintele Putin i-a spus la telefon cancelarului Scholz, la începutul lunii decembrie 2022, că atacurile cu rachete asupra aprovizionării cu energie a Ucrainei este necesar să fie înțelese ca un răspuns la atacurile asupra infrastructurii civile rusești, cum ar fi podul din Crimeea și conductele Nordstream.

La Conferința de Securitate de la Berlin, Scholz a declarat totuși că Rusia „nu mai poate câștiga acest război” și a anunțat achiziționarea de avioane de luptă F-35. Nu este clar de unde provine încrederea în victorie, dar nu poate fi din cauza avioanelor de luptă invizibile și supraevaluate. Ar fi nevoie de aproximativ o duzină de F-35 pentru a elimina o baterie de apărare rusească S-400, dintre care 11 nu se întorc acasă – am citit recent pe un blog militar. Dar chiar dacă doar 8 sau 9 din 12 avioane sunt lovite: un F-35 costă acum 100 de milioane de dolari (se pare că în martie anul trecut era 80 de milioane de dolari), iar întregul pachet de 35 de avioane, inclusiv muniția și suportul, pe care Scholz vrea să îl cumpere, ar urma să coste doar 9,9 miliarde de dolari, potrivit comisiei pentru buget. Întrucât Rusia dispune de cel puțin 50 de „IADS” (Sisteme integrate de apărare aeriană) care pot repera presupusul bombardier invizibil de la o distanță de 200 km, flota de F-35 a Forțelor Aeriene germane ar fi casată în două sau trei zile în cazul unei misiuni în Ucraina.

Chiar dacă avioanele zboară mai sigur decât fostul F-104 „ucigaș”, afacerea pare să miroasă puțin a „Starfighter” de pe vremuri. Faptul că Ursula von der Leyen a fost cel mai prost ministru al Apărării din istoria Bundeswehr-ului este în mare parte de necontestat, așa că nu văd o surpriză faptul că acum ocupă această poziție de top în rolul de comisar european.

John Helmer raportează de la Moscova: „De la începutul războiului, în februarie, von der Leyen nu a rostit niciun cuvânt adevărat până pe 30 noiembrie, când a anunțat că numărul militarilor ucraineni a depășit 100.000 de morți, iar cel al civililor a depășit 20.000 de morți. În decurs de câteva ore, aceste cifre au fost eliminate din transcrierea publicată a discursului său. Recunoașterea lui Von der Leyen a implicat faptul că numărul de răniți ucraineni era mai mare de 300.000 și că numărul total al victimelor militare și civile ajunsese deja la o jumătate de milion”.

Von der Leyen a confirmat astfel estimările rusești și a contrazis propaganda regimului de la Kiev. În septembrie, von der Leyen și-a anunțat sprijinul pentru o plafonare a prețului în cazul comerțul internațional cu gaze rusești prin conducte și gaze naturale lichefiate (LNG). În luna noiembrie ea a declarat că Uniunea Europeană este „pregătită să introducă un plafon de preț pentru exporturile de petrol rusesc”. Cu toate acestea, comerțul cu gaze și petrol din Europa și Asia nu doar contrazice afirmațiile lui von der Leyen, dar arată, de asemenea, că beneficiază de minciunile publice ale șefei Comisiei Europene.

Pe piața gazelor, există noi dovezi că guvernele francez, olandez și belgian permit ca foarte mari cantități de gaz natural lichefiat (GNL) importat din Rusia să fie cumpărat și reexportat cu profit către alte state europene, inclusiv Germania. Profitul obținut din cumpărarea de GNL rusesc la prețul de vânzare rusesc și apoi revânzarea acestuia la un preț mai mare pentru consumatorii europeni este atât de mare încât chinezii își redirecționează volumele contractate de GNL rusesc către Europa.

Olga Samofalova, analistul pieței de energie de la Vzglyad, a relatat despre modul în care „piețele depășesc sancțiunile”. Este previzibil că „plafonarea prețului petrolului”, propusă de von der Leyen, se va întoarce la fel de mult împotriva noastră – adică nu va fi în beneficiul Europei, ci în primul rând al SUA – ca și celelalte sancțiuni UE „din iad”.

Ceea ce s-a petrecut cu trupele lui Napoleon și ale lui Hitler în războiul împotriva Rusiei pare să se petreacă acum cu soldații din Ucraina care acționează sub conducerea NATO: când Părintele Gheață și generalul Iarnă preiau frâiele, echipamentul occidental nu mai este bun de nimic.

Canalul Telegram Intelslava relatează: „Din cauza scăderii temperaturii în raionul Bakhmut, problema cu piesele de schimb și cauciucul pentru echipamentele străine din cadrul Forțelor Armate ale Ucrainei s-a agravat, după cum a raportat deja Cronica Militară. În timpul zilei, noroiul impracticabil este înlocuit de un îngheț puternic, ceea ce îngreunează utilizarea vehiculelor blindate pe roți MaxxPro, Bushmaster, Sisu și Kirpi. Pentru a livra muniții, medicamente și alimente garnizoanei orașului, forțele terestre ucrainene folosesc transportoare blindate sovietice MT-LB, care au fost externalizate în regiunile Dnepropetrovsk și Harkov”.

Despre aceste victorii în „războiul lui Goldilocks”, Dmitri Orlov, a cărui Doctrină a prăbușirii am tradus-o acum doi ani, tocmai a scris un eseu foarte frumos. Iată un mic fragment: „Pentru a fi corect, jocul tactic al rușilor în acest conflict a fost de-a dreptul exasperant. Rușii au petrecut ceva timp în jurul Kievului pentru a atrage trupele ucrainene departe de Donbass și pentru a preveni un atac ucrainean asupra Donbassului; odată ce acest demers a fost realizat, s-au retras. O mare victorie ucraineană! De asemenea, au petrecut ceva timp înconjurând coasta Mării Negre, în apropiere de Odesa, amenințând că vor invada pe mare pentru a devia trupele ucrainene în acea direcție, dar nu au intervenit niciodată. Încă o victorie ucraineană! Rușii au ocupat o mare parte din regiunea Harkov, pe care ucrainenii au lăsat-o neapărată, iar apoi, când ucrainenii i-au observat în sfârșit, s-au retras parțial în spatele unui râu pentru a economisi resurse. Încă o victorie ucraineană! Rușii au ocupat/eliberat capitala regională Kherson, au evacuat toți oamenii care doreau să fie evacuați și apoi s-au retras într-o poziție defensivă în spatele unui râu. Încă o victorie!”.

Cu toate aceste victorii ucrainene, este cu adevărat un miracol că rușii au reușit să pună mâna pe aproximativ 100 de kilometri pătrați din ceea ce erau cele mai valoroase terenuri ale Ucrainei, să câștige peste 6 milioane de locuitori, să asigure o rută terestră către Crimeea și să deschidă un canal vital care alimentează Crimeea cu apă pentru irigații și pe care ucrainenii îl blocaseră în urmă cu câțiva ani.

Nu pare a fi deloc o înfrângere, ci un rezultat excelent al unei singure campanii de vară, limitată. Rusia și-a atins deja câteva dintre obiectivele sale strategice; restul pot aștepta. Cât ar fi nevoie să aștepte? Pentru a răspunde la această întrebare, este necesar să privim dincolo de domeniul de aplicare limitat al operațiunii speciale a Rusiei în Ucraina.

Rusia are pești mai mari de prăjit, iar prăjirea peștelui necesită timp, deoarece consumul de pește insuficient gătit poate provoca paraziți neplăcuți, cum ar fi teniile. Așadar, aș dori să vă invit în bucătăria secretă a Mamei Rusia pentru a vedea ce se află pe masa de tocat și pentru a evalua cât de multă procesare termică este necesară pentru a face din ea o masă sigură și nutritivă.

Dacă nu cunoașteți suficient de bine limba engleză, ar fi util să citiți întregul text în traducere automată. Merită. Dacă scandalul privind laptopul și corupția lui Hunter Biden nu ar fi fost vândut și denaturat de marea presă drept „dezinformare rusească” și dacă Twitter nu ar fi cenzurat fără milă raportul detaliat al New York Post, tatăl său Joe Biden nu ar fi fost probabil astăzi președinte. Pentru că atât de mult sex, droguri și infracțiuni în familia unui șef de stat nu se petrece de fapt decât în republicile bananiere în proporție de 110 la sută.

Dar cazul a fost declarat știre falsă de către marile media, fără să clipească, și a fost ținut sub preș până când „Sleepy Joe” a ajuns la Casa Albă. Acum, noul șef al Twitter, Elon Musk, a publicat documente care arată cum s-a desfășurat cenzura. Angajații „liberali” au cenzurat pentru că au vrut să împiedice antipatizarea contracandidatului lui Trump. Twitter, ca și Facebook, primise anterior un „avertisment” din partea FBI că povestea laptopului era propagandă rusă.

Un comentariu de Mathias Bröckers pentru revista Rubikon

 

Susține Anonimus.roDacă te regăsești și crezi, sprijină activitatea Anonimus.ro și presa liberă și independentă! Nu suntem finanțați de partide sau companii, nu avem interese politice sau economice, ADEVĂRUL ESTE SINGURUL NOSTRU SCOP!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.