Mari matematicieni români: bârlădeanul Emanoil Gaiu

0

Emanoil Ernest Gh. Gaiu s-a născut în orașul Bârlad pe 16 februarie 1908. Părinții săi, Leocardia și Gheorghe, au luptat cu greutăți materiale în creșterea celor șapte copii ai lor, la care s-au adăugat și patru nepoți rămași orfani de mamă, în anul 1918.

În 1915 a început cursurile Școlii primare de aplicație de pe lângă Școala normală din Bârlad, iar în anul 1920 a intrat, prin concurs, la Liceul «Gheorghe Roșca Codreanu» din Bârlad, unde a primit o educație solidă de la eminenți profesori de care s-a atașat, cu atât mai mult cu cât rămăsese orfan de tată, fiind nevoit să munceasă alături de mama și de frații săi pentru a se putea întreține la liceu. Aproape în toate clasele a fost premiant.

În timpul liceului, alături de alți colegi de-ai săi, a scos revista «Matematica bârlădeană», editată în cadrul Societății literar–științifice «Stroe Belloescu» al cărei președinte activ a fost. În revistă a publicat o serie de probleme spre rezolvare și rezolvate, constituind debutul său științific în domeniul matematicii.

În 1926 s-a înscris la Facultatea de științe – secția Matematică a Universității din Iași, susținând examenul de licență în 1930.

După finalizarea studiilor superioare, s-a întors in localitatea natală, debutând, în anul 1932, ca fost profesor de matematică în cadrul Liceului «Gheorghe Roșca Codreanu» din Bârlad.

În perioada 1936-1948 a predat la Liceul «Mihail Kogălniceanu» din Vaslui, iar din 1948 s-a transferat la Școala Normală «Vasile Lupu» din Iași, funcționând simultan și la Seminarul pedagogic.

În 1950 a devenit conferențiar în cadrul Universității «Alexandru Ioan Cuza» din Iași, predând cursul de «Aritmetică generală».

În 1957 a intrat la «Institutul de perfecționare a cadrelor didactice» din Iași ca șef de catedră, funcție deținută până în octombrie 1972, când a fost pensionat.

Singur sau împreună cu fiica sa, doctor în matematică, Eugenia Munteanu, a publicat o serie de culegeri cu probleme de matematici sau de metodologie sau a participat la conferințe științifice regionale.

A încetat din viață la Iași, la 23 februarie 1976, în urma unui atac de cord.

Prof. Dumitru V. Apostolache, Vaslui

Susține Anonimus.roDacă te regăsești și crezi, sprijină activitatea Anonimus.ro și presa liberă și independentă! Nu suntem finanțați de partide sau companii, nu avem interese politice sau economice, ADEVĂRUL ESTE SINGURUL NOSTRU SCOP!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.