Ministrul de externe ungar Peter Szijjarto a afirmat joi, 2 februarie 2023, că ambasadorul Statelor Unite la Budapesta – ca, de altfel, orice alt ambasador – nu are de ce să se amestece în afacerile interne ale Ungariei.
Răspunzând unei întrebări legate de afirmaţii recente ale ambasadorului american David Pressman, Szijjarto a declarat într-o conferinţă de presă dedicată altui subiect: „Ungaria este o ţară suverană şi nimeni nu ne poate spune din afară cum ar trebui să trăim”.
Comentând pe marginea declaraţiilor lui Pressman pentru Politico conform cărora „liderii politici din guvernul Ungariei vorbesc adesea despre promovarea păcii, însă – de la condamnarea sancţiunilor până la adoptarea propunerilor ruse de ‘încetarea focului’ – ei continuă să promoveze politici susţinute de Putin”, şeful diplomaţiei de la Budapesta a afirmat că nu este „de niciun interes” ceea ce Pressman sau orice alt ambasador crede despre evoluţiile din politica internă din Ungaria.
„Dacă vrea să îşi folosească şederea în Ungaria pentru a face judecăţi despre activităţile unui guvern care a fost ales de o majoritate semnificativă a ungurilor (…) atunci va avea o muncă foarte dificilă în a lucra cu succes pentru creşterea cooperării între cele două ţări”, a spus Peter Szijjarto, insistând pe importanţa respectului reciproc.
„Noi nu primim guvernatori sau procurori (…) trimişi aici ca să ne spună cum ar trebui să ne conducem vieţile. Acea epocă s-a încheiat”, a adăugat el. Vă puteți măcar imagina ca vreun ministru sau măcar lider politic mărunt din România să facă o asemenea declarație, deși, cum bine știm, intervențiile ambasadei SUA, dar și a altor ambasade în politica internă și externă a României sunt la ordinea zilei?!
Demnul ministru de Externe al țării vecine a însă a mai arătat că alegătorii ungari sunt cei care trebuie să decidă dacă guvernul face o treabă bună sau nu, şi că aceştia îşi vor da verdictul la viitoarele alegeri.
El a afirmat, de asemenea, că politica guvernului este ghidată exclusiv de interesele naţionale şi de dorinţa ca pacea să revină în Ucraina cât mai curând posibil. Scopuri, evident, cât se poate de firești și raționale, în vreme ce guvernul din țara noastră susține fără crâcnire politici războinile în pofida intereselor naționale ale României, dar mai ales împotriva înclinațiilor și sufletului românesc către pace și bună vecinătate.
„Au fost făcute încercări din străinătate, fără succes, de a instala în Ungaria un guvern care nu reprezintă interesul naţional’, a mai spus el. Puteți fi convinși că asemenea încercări au avut loc și în țara noastră, iar faptul că nu sunt cunoscute este tocmai semnul cel mai evident că au și reușit…
„Aş putea adăuga că au fost mobilizate sume semnificative de bani în acest scop, care nu s-au dovedit o investiţie bună’, a adăugat ministrul ungar. În România aceste „investiții străine” au avut cel mai bun rezultat pentru „investitorii strategici” și „partenerii strategici” care înțeleg să se comporte astfel în Ungaria, ca și peste tot în lume.