„Astăzi există doua lumi: una de 1,2 miliarde de suflete, lumea așa-ziselor economii avansate, și una de 6,8 miliarde de oameni care contestă hegemonia celei dintâi. Este o ciocnire între economiile bazate pe producție și economiile bazate pe servicii și finanțe. Este o ciocnire între valori reale și valori volatile”, scrie economistul Alasdair Macleod, pentru Goldmoney.com.
„Acum, ciocnirea hegemonilor se concentrează pe Ucraina. Anterior, conflictul a avut loc în Afganistan sau Siria. De fiecare dată, Statele Unite, care conduc NATO și rețeaua de intelligence ‘Five Eyes’, nu au reușit să învingă axa asiatică, pentru că aceasta s-a ferit să fie atrasă într-un conflict direct.
Dincolo de apărarea propriilor interese, Rusia si China au privit cu interes la neînțelegerile din cadrul NATO. Inițial, am avut refuzul Marii Britanii de a sprijini un conflict deschis al Vestului în Siria. Apoi, Turcia, membru NATO, a semnalat că interesele sale sunt congruente mai degrabă cu cele ale axei asiatice decât cu cele ale Vestului. Va urma oare Germania?
Teama Washingtonului ține de alegerea Germaniei – își va urma interesele economice foarte evidente și se va alinia cu Rusia și China sau își va urma stăpânii din NATO? Am văzut acest conflict al intereselor în ezitările Germaniei privind trimiterea tancurilor Leopard în Ucraina.
Cu siguranță că etosul comercial german are mai multe în comun cu revoluția industrială plănuită de axa asiatică decât are oricare altă economie din UE.
Dacă Germania nu ar fi controlată politic de SUA, ar putea crea în timp o nouă Ligă Hanseatică, un coridor comercial din Europa de Est până la Marea Blatică, cuprinzând toate statele baltice și Olanda. Probabilitatea unei asemenea evoluții face ca SUA să nu renunțe la controlul asupra Germaniei și a UE”.
Dar, scrie Macleod, Washingtonul ar putea fi forțat să facă concesii Rusiei și să facă astfel și un pas în spate în lupta pentru Europa de Vest. Motivul este că războiul din Ucraina poate distruge moneda euro și poate întreaga UE.
Autor: David Angelo