„Statul profund există, este real”, a spus Dominic Cummings, consilier al fostului premier britanic Boris Johnson. În viziunea lui Cummings, unul dintre arhitecții campaniei pentru retragerea Marii Britanii din UE, „statul profund” este deseori „foarte bun, sensibil și inteligent”. Statul profund este format din oficiali cu experiență care încearcă „să-i oprească pe idioții aleși să facă lucruri groaznice”. Fostul consilier al lui Boris Johnson consideră că acest lucru a fost evident în timpul restricțiilor din perioada pandemiei, când „statul profund” i-a pus bețe în roate, în beneficiul țării, ministrului Sănătății, un politician ales, adept al unei politici foarte dure a restricțiilor și vaccinării.
Presa a relatat deseori despre dezacordurile dintre miniștri în ce privește politicile anti-Covid, spune Cummings. „În realitate, aproape întotdeauna, acești miniștr nu aveau nimic de-a face cu ceva important, iar deciziile erau luate aproape integral de oficiali care nu primeau nicio indicție de la miniștri”.
Potrivit lui Cummings, consilierii privați ai miniștrilor iau 99% din decizii, iar singurele decizii importante luate de politicieni aleși aparțin premierului și ministrului de Finanțe, însa aceste decizii sunt puține la număr.
Întrebat dacă este justificat conceptul de „stat profund”, Cummings a spus: „Este vorba despre instituții bine înrădăcinate, care controlează practic uriaș de mult din tot ce se întâmplă, cu un control democratic nul sau cu zero înțelegere și cunoaștere”.
„Firește, sunt conspirații despre Statul Profund, însă trebuie să fim foarte precauți și să decelăm lucrurile. Statul Profund este real; controlează majoritatea lucrurilor care se întâmplă în guvern și cei mai mulți oameni aleși nu înțeleg și nu se implică în ce se întâmplă – este o realitate.
Însă asta nu înseamnă că toate lucrurile despre care citim se întâmplă datorită Statului Profund sau că este o conspirație a oficialilor împotriva politicii democratice. Trebuie să analizăm totul de la caz la caz.
De aceea acest concept este periculos, pentru că încurajează ideea unei conspirații generalizate împotriva politicii democratice. Avem mulți oficiali buni, sensibili și inteligenți, care înțeleg mult mai bine despre ce este vorba decât idioții care sunt aleși (…) Calitatea aleșilor este atât de proastă în guvernele occidentale, încât treaba este făcută de femei minunate de 30 de ani. Însă consecințele pe termen lung ale acestei situații este că aceste instituții sunt extrem de învechite și tind să se întărească în permanență. Nimic nu se poate schimba, nici Statul Profund însuși”, spune Dominic Cummings.
Preluare: cotidianul.ro / Autor: Călin Marchievici