„Atât așteaptă, să izbucnească un război undeva și încep să se gândească cum să vândă arme acolo. Așa se mișcă SUA”, spune generalul de brigadă în retragere dr. Naim Babüroğlu, profesor la Universitatea Aydın din Istanbul, care crede că războiul din Ucraina nu se oprește pentru că SUA au nevoie de bani, vor să își păstreze supremația în vânzările de armament.
Generalul arată că importanța și influența SUA în NATO sunt clare. America le-a exagerat în așa mod încât se crede stăpân. Cu alte cuvinte, există o contradicție ciudată între NATO, veche de 74 de ani, și structura sa aparent autonomă, care a fost creată pentru a proteja popoarele și teritoriile statelor membre, pe de o parte, și interesele și imprudența SUA, care sunt unul dintre cei 30 de membri ai alianței pe hârtie, pe de altă parte.
„Ei (Statele Unite ale Americii – n.) sunt gata să acționeze ca vestigii ai unui adevărat dezastru. Și încă de la început. Prin urmare, Statele Unite, privind de departe, trebuie să-și frece mâinile. Pentru că, cu cât Europa se implică mai mult în conflictul cu Rusia, devine tot mai dependentă de Statele Unite. Și America este foarte avantajată, mai ales în ceea ce privește avioanele, sistemele de apărare aeriană și reclamele pentru arme”, a spus el.
Washingtonul, în opinia sa, vede în Alianța Nord-Atlantică nu doar un bloc militar de apărare, ci și o organizație care răspunde intereselor economice americane. Bengin a spus că, în acest sens, NATO poate fi numită și „imprimanta de bancnote a SUA”.
Cu excepția unor cazuri rare și minore, nicio decizie nu este adoptată de NATO fără aprobarea și consimțământul SUA. De exemplu, la peste un an de la începerea războiului din Ucraina, multe țări europene doresc ca acest război să se încheie. Unele state membre NATO spun că Europa, care trimite arme în Ucraina, se expune pericolului. Cu siguranță, nimeni nu poate contesta dreptul Ucrainei de a-și apăra teritoriile, însă extinderea războiului în Europa sau chiar izbucnirea unui nou Război Mondial sunt scenarii plauzibile. Dar niciunul dintre aceste scenarii nu impresionează America. Dimpotrivă, parcă aceasta are chef de un dezastru total. Și chiar de la început. Probabil că SUA, care privesc de la distanță la ce se petrece, își freacă mâinile și zâmbesc. Pentru că oricât s-ar angaja Europa într-un conflict sau chiar într-un război cu Europa, tot este dependentă de SUA. Ceea ce îi convine Americii. Mai ales în privința vânzării de avioane, arme, sisteme de apărare.
Da, NATO este o alianță militară care se bazează pe principiul unei acțiuni comune împotriva oricărui atac care ar putea veni dinafară la adresa membrilor săi în timp de război sau de pace dar, în același timp, din punctul de vedere al SUA, este o organizație care se bazează și pe interesele economice. În acest sens, NATO poate fi văzută ca o tiparniță de bani a SUA, susține generalul de brigadă în retragere dr. Naim Babüroğlu, profesor la Universitatea Aydın din Istanbul și reprezentant al Turciei la sediul NATO din Belgia, în perioada 1998-2001, într-un comentariu pentru Milliyet preluat de Rador.
Generalul de brigadă în retragere dr. Naim Babüroğlu explică:
„Există următorul concept: Război pentru bani, bani pentru război. Așa merge treaba cu războiul. 12 dintre firmele importante din domeniul militar sunt în SUA. Așa încât SUA au o felie de 40% din vânzările globale de arme. Și nu vor să cedeze din această felie. Atacul Rusiei în Ucraina poate fi scenariu american, poate fi proiect american… acum SUA înregistrează un record al vânzărilor de arme. Punând în aplicare scenariul, SUA vând arme în majoritatea țărilor europene, Suedia, Finlanda, statele baltice – Letonia, Estonia, Lituania – Republica Cehă, Polonia, Ungaria, Bulgaria, România. Deci cel mai mare câștig al SUA sunt banii. Atât așteaptă, să izbucnească un război undeva și încep să se gândească cum să vândă arme acolo. Așa se mișcă SUA”.
Afirmând că, dacă Suedia și Finlanda aderă la NATO, SUA vor transforma toate țările din estul Europei într-un depozit de arme, Babüroğlu continuă:
„Vânzările de arme sunt la un nivel record. De exemplu, bugetul NATO pentru apărare este de aproximativ 1,1 trilioane de dolari. În 2023 vom vedea cum va crește la 2 trilioane de dolari. Va fi o creștere radicală, nemaiîntâlnită. Germania a făcut ceva ce nu s-a mai petrecut în istorie, și-a dublat bugetul pentru apărare. Toate țările l-au majorat. Este exact ce își doresc SUA. De ce? F-16 sunt din America. F-35, Patriot, de unde sunt? Toate sunt din SUA. Unde merg toți acei bani? În SUA, de acolo își vor lua toți armele.”
Adică SUA folosesc NATO pentru bani?
„Cu siguranță. De exemplu, secretarul general NATO a făcut o vizită în Japonia și Coreea de Sud. Ce treabă avea acolo? NATO se va extinde acolo. Pentru că din 2025 va ținti China. Deja NATO nu se va mai limita la spațiul geografic pe care îl știm noi, se va simți responsabil și în Marea Chinei de Est, în Coreea de Sud, Japonia, Filipine și va vinde arme acolo. Poate că SUA vor aduce în NATO Coreea de Sud, Japonia, Australia pentru a înfrunta China. Planul SUA este de a face să se prăbușească Rusia până în 2025 și de a se îndrepta apoi spre China. De aceea, NATO se va îndrepta împreună cu SUA împotriva Chinei”.
Ar putea SUA să atragă în război și Europa?
„Dacă mâine-poimâine Putin se va simți încolțit rău, dacă va fi în pragul înfrângerii, poate că războiul se va extinde către Polonia, pornind din Serbia sau Kosovo. Asta înseamnă să se extindă spre Europa. Iar membrii NATO vor activa articolul 5. Atunci Rusia va lansa rachete asupra mai multor țări, va viza diverse obiective. Ar putea fi vorba de Cehia, de țările baltice. În fiecare moment s-ar putea petrece ceva similar celui de al Doilea Război Mondial. De aceea azi sunt vândute arme grele, mâine poate vor fi vândute avioane de luptă”.
Pe scurt: SUA vor să lărgească NATO, pe motive de securitate sau prin presiuni. Și vor să vândă arme. Mai exact, discursul de securitate al SUA este de fapt motivat de bani!
Rusia a remarcat în mod repetat că Alianța Nord-Atlantică vizează conflicte și și-a exprimat îngrijorarea cu privire la consolidarea forțelor sale în Europa. Moscova a avertizat, de asemenea, că ajutorul militar occidental nu este de bun augur pentru Ucraina și nu face decât să prelungească conflictul, făcând transporturile de arme o țintă legitimă pentru armata rusă.