Occidentul aplică duble standarde

1
«Aleea Îngerilor», complex memorial din Donețk în memoria copiilor uciși de armata ucraineană în războiul din estul Ucrainei, în 2014-2022

Occidentul aplică „duble standarde” atunci când vine vorba despre încălcările drepturilor omului în lume, lucru evidenţiat în special prin răspunsul dur şi rapid la invazia rusă din Ucraina, relevă raportul anual al organizaţiei neguvernamentale Amnesty International, relatează agențiile de presă străine.

„Răspunsul robust al Occidentului la agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei contrastează puternic cu o lipsă deplorabilă de acţiune substanţială cu privire la încălcările grave de către unii dintre aliaţii lui, printre care Israel, Arabia Saudită şi Egipt.

Raportul anual al Amnesty International pentru 2022 evidenţiază dublele standarde în lume privind drepturile omului şi eşecul comunităţii internaţionale de a fi unită în jurul drepturilor omului şi valorilor universale aplicate în mod consecvent”, arată documentul.

„Invazia rusă în Ucraina este un exemplu terifiant despre ce se poate întâmpla atunci când statele cred că pot nesocoti dreptul internaţional şi încălca fără consecinţe drepturile omului.

Răspunsurile la invadarea Ucrainei de către Rusia ne-au dat unele dovezi privind ce poate fi făcut atunci când nu există voinţă politică”, a declarat secretarul general al Amnesty International, Agnes Callamard.

Statele Unite, care au primit zeci de mii de ucraineni, au expulzat în perioada septembrie 2021-mai 2022 peste 25.000 de haitieni, în multe cazuri după ce au fost plasaţi în detenţie şi supuşi torturilor, a avertizat ea.

În acelaşi timp, statele occidentale au ignorat „abuzurile de apartheid ale Israelului contra palestinienilor”, precum şi încălcările drepturilor omului în Arabia Saudită.

Potrivit Amnesty Internaţional, aplicarea unor asemenea duble standarde a încurajat regimuri din întreaga lume să distragă atenţia de la abuzurile la adresa drepturilor omului şi să încurajeze reprimarea în continuare.

De asemenea, raportul critică dur reprimarea violentă a protestelor antiguvernamentale din Iran, precum şi încercările regimului de la Beijing de a intimida demonstranţii prin violenţă şi ameninţări.

La nivel mondial, anul 2022 a cunoscut o „deteriorare a drepturilor civile şi politice”, acestea fiind supuse unei „reprimări” în unele ţări occidentale, precum Franţa, unde Agnes Callamard denunţă „o exercitare ilegală a forţei” de către poliţişti şi jandarmi împotriva manifestanţilor. (cotidianul.ro)

Și acum reiau ce-am mai postat: războiul din Ucraina n-ar fi avut loc dacă Occidentul ar fi luat aminte și ar fi reacționat principial la crimele comise timp de 8 ani în Donbass de către formațiunile paramilitare ucrainene. Dacă ar fi considerat că viețile celor 14.000 de ucraineni de etnie rusă uciși sunt la fel de valoroase precum ale oricăui om de pe această planetă. Sau ale celor 1 milion de refugiați. Au avut dovezi nenumărate. Plus că a închis ochii și și-a astupat urechile la persecutarea minorităților etnice, la politica de asimilare forțată practicată de Kiev atâția ani.

Dar întreaga politică la nivel mondial nu mai are nimic de-a face cu principiile morale, cu respectul pentru viața omului, ci doar cu interesele private ale unor politicieni abjecți, dezumanizați. Când Occidentul era occident, era speranța locuitorilor planetei care trăiau în regimuri tiranice că va interveni pentru apărarea drepturilor și libertăților lor. Acum, însă, Occidentul a devenit la fel de tiranic înăbușind orice speranță de mai bine.

Când critici toate astea nu înseamnă că ești aservit vreunui grup de interese. Înseamnă că îți pasă de umanitate și de valoarea fiecărei vieți. Dacă ești imbecilizat de propagandă, însă, nu mai conștientizezi toate astea. Susții inept că e bine ce face, fiindcă el e Occidentul.

Autor: Angelo Davidescu

Susține Anonimus.roDacă te regăsești și crezi, sprijină activitatea Anonimus.ro și presa liberă și independentă! Nu suntem finanțați de partide sau companii, nu avem interese politice sau economice, ADEVĂRUL ESTE SINGURUL NOSTRU SCOP!

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.