Sus pe deal la Mănăstirea Tanacu

0

Azi e o zi frumoasă de toamnă – dar bate un vânt tare puternic. După maratonul Vaslui-Bacău-Bârlad-Vaslui: o pauză meditativă de zen moldovenesc nu strică.

Vaslui este una dintre zonele religioase ale Moldovei – Moldova fiind cea mai religioasă zonă a României. Aşa simt eu: nu e o judecată de valoare, ci o constatare. Eu nu judec după crezuri oamenii – încerc mai degrabă să-i înțeleg. Mai ales că am văzut cam tot ce se poate în materie de religie.

La Vaslui duminica dimineața auzi muzica liturgică orientală de peste tot – şi clopotele: când încep să clopoțească se scutură nucile de toamnă şi se naşte un soi de drive zen foarte puternic.

Nu sunt ortodox dar amestecul acesta de sunet – melodiile orientale pe dangăt de clopot – plus mirosurile de pe lângă biserici rup: agheasmă, tămâie, fum de lumânare, ceară, vin – pe lângă ardeii copți şi zacusca de toamnă din mahala.

Toate produc un întreg. Curțile bisericilor sunt pline: cel puţin cele de pe lângă mine. Sunt religioși, dar nu habotnici – faimoasa lene moldovenească îi scutește de habotnicie. Şi în curte sunt cam toate categoriile sociale – femeile însă domină. Ai aici toată gama de proletari. Sunt şi tineri.

Stai că era cu Tanacu. Aşa: beau cafea, mă uit pe hartă – e la o aruncătură de băţ. Se găsește repede un suflet bun – la Vaslui femeile rezolvă tot, schimbă şi roata de la mașină dacă trebuie – şi mă duce.

Am trecut prin câteva sate – nu pot spune că e o zonă săracă: la Munteni lângă Tanacu au cabinet stomatologic, o raritate pentru România rurală. A propos: în zonă sunt multe surprize de acest gen – drumuri bune peste tot, satele asfaltate, școliile şi grădinițele reparate, o curățenie mereu în exces – peste multe zone din Transilvania: poate discutăm separat odată tema aceasta. Problemele mari sunt de alt ordin structural.

Mănăstirea Tanacu e cocoțată sus pe dealuri pe un drum de 4-5 km de șosea, pe coline, pădure şi drum pietruit. De sus se deschide o priveliște superbă.

Locul e frumos, îngrijit. Dar se simte că nu e mănăstire cu tradiție, ci e ceva nou – asta se simte foarte tare.

Tanacu e acea mănăstire care a ajuns faimoasă prin acel preot exorcist şi un caz faimos – s-au făcut filme şi s-au scris cărţi faimoase.

Nu sunt specialist, nu e chiar zona mea de interes – nu mă pronunț. Doream doar să văd locul, satele dimprejur, să povestesc, dacă am cu cine.

Cert este că în aceste „locuri noi” religioase ortodoxe apare o falie religioasă care nu e nici în interior, dar nici afară şi care devine tot mai puternică. Cu fenomene aparent pur religioase însă care ascund multe elemente sociale, politice şi economice. Tot umblând aflu multe lucruri – dar e prea devreme să vorbesc despre asta. Am de terminat altele.

Tanacu însă e cumva o marcă puternică a acestei „noi religiozități” care merită studiată atent.

De sus se vede Vasluiul – bătea un vânt cum nu am mai simțit de mult. Dar şi soarele încălzea bine. Viile sunt deschise peste tot – poţi mânca liber struguri ceea ce am şi făcut.

Şi mulțumesc mult gazdei care a avut grijă de mine şi care mi-a povestit multe lucruri interesante.

Autor: Vasile Ernu

Susține Anonimus.roDacă te regăsești și crezi, sprijină activitatea Anonimus.ro și presa liberă și independentă! Nu suntem finanțați de partide sau companii, nu avem interese politice sau economice, ADEVĂRUL ESTE SINGURUL NOSTRU SCOP!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.