Cutremur. Lamentări, smiorcăieli, ipocrizie, alte minciuni poleite. Ori opriți sancțiunile, ori închideți toți gura în veci!
Văzând că pierd „puncte de rating” în ochii plebei, s-au gândit să remedieze cumva situația. Latrin-media plus politicienii au găsit o altă sursă de exploatare: tragedia post-cutremur. Mârșavi!
După teribilul cutremur care a lovit Turcia și Siria, politicienii, comentatorii și păcălicii de la tribune s-au plimbat cu declarații de solidaritate cu cele două țări. Când vorbim de Turcia, aceste gesturi au o coerență, deoarece de ani de zile este în desfășurare un proces care vizează menținerea Turciei în sfera de influență vestică. Acest proces are diverse rezultate, dar în orice caz determină o atenție deosebită față de Ankara. Prin urmare, parada de solidaritate și apropiere, care probabil se va traduce și în ajutor concret, nu este deloc surprinzătoare.
Pe de altă parte, este frapant să vedem câteva manifestații de solidaritate și față de Siria. Înclin să cred că anumite gesturi sunt posibile doar în prezența unei forme de amnezie colectivă. Mulți dintre cei care astăzi se solidarizează cu Siria sunt aceia care, până acum câțiva ani, au declanșat un război împotriva acelei țări, sfâșiind-o, distrugând-o și înfometând-o.
Parada de lacrimi de crocodil vărsate în declarații (după ce UE a anunțat inițial că nu vor ajuta Siria pentru că Damascul nu a trimis o scrisoare în acest sens) sunt doar poziții ipocrite cu o sensibilitate și umanitate absolut inexistente, deci total mincinoase!
Dacă și-ar dori cu adevărat să facă un gest cu adevărat uman și de un real ajutor, ar solicita deschis următoarele două propuneri:
Unu. Trimiteți populației afectate de cutremur resursele pe care acum le investiți în războiul pentru „pace și democrație”.
Doi. Eliminați absolut orice sancțiune pentru Siria.
Greu. Sigur că da!
Țările UE alocă miliarde de euro pentru a alimenta un război, fără nicio evaluare etică și politică, și care vor provoca consecințe economice. Banii sunt cheltuiți pentru a produce pagube economice, făcând un act imoral. Un non-sens de la un capăt la altul. Prin urmare, ca un gest de umanitate, deturnarea resurselor de la război către victimele cutremurului nu ar fi o operațiune „zero cost”, din contră, ceva avantajos din punct de vedere economic. Orice persoană cu bun-simț și bună credință nu ar ezita nicio clipă să subscrie la această propunere.
Povestea este diferită în ceea ce privește propunerea de eliminare a sancțiunilor de la Damasc. Țările europene nu numai că au declanșat războiul împotriva Siriei care a adus moarte și distrugere, dar au impus și sancțiuni dure – încă în vigoare – care sugrumă și înfometează țara. Logica sadică a conducătorilor noștri a condus la utilizarea sancțiunilor ca instrument de război, dar menținerea lor în acest moment ar fi un atac criminal împotriva populației civile. Toți cei care se declară apropiați de victimele cutremurului nu pot pretinde că sancțiunile nu există!
Aceste două propuneri sunt de bun-simț și avantajoase din punct de vedere economic, iar cei care nu vor să le accepte ar fi cazul să evite să facă declarații ipocrite de solidaritate și să exploateze această tragedie în câștig personal.
Mizerabilii, se urcă cu bocancii, ca întotdeauna, pe durerea umană!
Autor: Alexandra Roșeanu
Lamentari, smiorcaieli, ipocrizie, alte minciuni poleite. Ori opriti sanctiunile, ori inchideti toti gura in veci!