Criza feminității în România

0
  1. În 30 de ani de post-comunism, România a ajuns să aibă aproximativ același număr de locuitori ca în 1938, cu puțin peste 19 milioane. Am pierdut pe drum 4 milioane în 30 de ani.
  2. Dintre aceștia, în Țară locuiesc doar puțin peste 12 milioane. Ceilalți, până la 7 milioane,sunt plecați din Țară, în cea mai mare emigrație în condiții de pace din lume.
  3. România are, în prezent, cea mai mare scădere demografică pe an din Europa, de 8 ori mai mare decât media europeană! – circa 0,8% pe an, media europeană fiind de 0,1 .
  4. Avem o rată a mariajului de odată și jumătate mai mică decât Ungaria vecină, de 4,2‰,față de 6,9‰, și de peste două ori mai mică decât România anului 1964
  5. Cu peste 22 de milioane de avorturi între 1958 și 2017, România are, în prezent a doua cea mai mare rată a pruncuciderilor din UE, 28‰, cu mult peste media europeană,de 20‰ .
  6. România se află pe locul doi în Uniunea Europeană în ceea ce privește nașterea nenaturală, prin cezariană, ponderea acesteia ajungând aproape la jumătate în totalul nașterilor, la 44,1% în 2017, față de 2004,când era de 19%. Aceasta expune la riscuri postnatale pe termen mediu și lung, atât mama cât mai ales copilul. The Lancet, într-un studiu din 2018, arăta că mama, dacă va trece cu bine peste rupturile uterine post-cezariene, poate fi afectată endocrin, după cum noul-născut poate intra în lume cu un sistem imunitar mai puțin echipat, predispus la astm și obezitate, și, după cum arată studiile consacrate de psihanaliză, cu un potențial adaptativ social mai scăzut.
  7. Indicele alăptării la sân este de două ori mai mic decât media Europeană -12,6%,față de 25%. Lipsirea pruncului de contactului intim cu mama implicând o socializare deficitară, probleme ulterioare comportamentale și de sănătate și pentru copil, dar și pentru mamă: creșterea alăptării la sân ar scădea rata cancerului de sân cu 20.000 de cazuri pe an, conform OMS.
  8. Româncele trebuie să trăiască în a treia cea mai violentă familie din Europa, 36% dintre românii chestionați de Eurobarometrul din 2016 declarând că violența împotriva femeilor este foarte răspândită, iar 48% foarte răspândită.
  9. Zece la sută din minorii intrați în grija statului din România în 2022 au fost abandonați în primele șase luni ale anului. În același timp, autoritățile nu sunt capabile să faciliteze adoptarea acestora, rata adopției fiind de sub 20% în același an. Astfel, din cei peste 4.000 de copii părăsiți în 2022, doar 791 au fost adoptați în acel an. Situația este de natură să ateste încă odată criza maternității, a familiei, sub impactul sărăciei extreme, a abuzurilor și inculturii, a problemelor medicale și psiho-sociale.

Ce este astăzi-ul? Am ajuns, după puțin peste 12.000 mii de ani de civilizație, de la zeița-Pasăre din vremea primei civilizații europene – Cucuteni, la Demetra – zămislitoarea-a-tot din antichitatea indo-europeană, în final la Maica Domnului – născătoare de Dumnezeu, la femeia eliberată de orice protecție mitologică. Acesta nu are cum să nu producă deșertul demografic în care am intrat, România cel puțin, de deja două decade, odată cu suprema ignorare a feminității și a femeii – redusă la entitate statistică care are preponderent un singur drept – acela de a se consuma muncind pentru alții. Dreptul la dăruire i s-a interzis femeii, și, odată cu aceasta, însăși esența sa.

Autor: Radu Baltasiu

Susține Anonimus.roDacă te regăsești și crezi, sprijină activitatea Anonimus.ro și presa liberă și independentă! Nu suntem finanțați de partide sau companii, nu avem interese politice sau economice, ADEVĂRUL ESTE SINGURUL NOSTRU SCOP!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.