Franţa are o brutărie la 1.800 de locuitori, România, cel mai mare consumator de pâine din UE, una la 8.100 de locuitori

0

Deși România este cel mai mare consumator de pâine din Uniunea Europeană, țara noastră are doar o brutărie la 8.100 de locuitori, arată o analiză a Ziarului Financiar.

În Franța, una dintre țările cu tradiție în sectorul panificației, sunt de 15 ori mai multe brutării decât în România.

Raportat la populație, aproape 2.000 de francezi se bucură de pâinea abia scoasă din cuptorul unei „boulangerie”, în vreme ce în România balanța este în defavoarea micilor afaceri din panificație. Practic, nivelul de trai se vede în tipul de pâine consumată: proaspătă, ambalată sau congelată.

Francezii preferă pâinea abia scoasă din cuptor și au o brutărie la 1.800 de locuitori. În timp ce în România prețul este cel care dictează, iar pâinea ambalată ori congelată, care iese din marile fabrici, câștigă lupta cu prospețimea. Astfel, avem o brutărie la 8.100 de locuitori.

„Pâinea noastră este făcută cu făină măcinată la moară, cu sare și apă, atât. Însă, oamenii văd pâinea produsă în fabrici mai frumoasă, mai pufoasă, mai altfel. Într-o fabrică, unde totul e mecanizat, pâinea e uniformă, dar când o face omul cu mâna sa, o pâine poate fi mai lungă, una mai scurtă, alta mai strâmbă, iar consumatorii se uită și la aspect. Gustul însă nu se compară”, povestește Cristian Bivolaru, proprietarul companiei «Cuptorul Țărănesc», o brutărie cu tradiție în coacerea pâinii pe vatră de peste 100 de ani. Mica brutărie a familiei Bivolaru se află în Ciovârnăşani, un sat cu mai puţin de 500 de locuitori din judeţul Mehedinţi.

Piața de panificație din România înregistrează un consum în scădere, iar produsele de panificație artizanală sunt preferate din ce în ce mai mult.
Consumul de pâine la nivelul țării noastre a suferit o scădere în ultimii ani, după cum arată Aurel Popescu, președintele Rompan.

„În ultimii ani se observă o scădere a consumului de pâine per total. Scade pentru că şi populaţia este în scădere, dar şi puterea de cumpărare este mai mică. Scade consumul pentru că tinerii consumă alte snackuri pe de o parte, iar pe de altă parte sunt persoane care vor să slăbească şi atunci renunţă la pâine” – Aurel Popescu.

Datele de la Registru Comerțului arată că aproape 7.000 de firme activează în sectorul fabricării pâinii şi produselor de panificaţie, cifră care s-a menţinut constantă în ultimii trei ani. În total, aceste companii au raportat în 2021 (ultimul an pentru care există date financiare complete pentru toate sectoarele) o cifră de afaceri cumulată de aproape 8,5 miliarde de lei. Piaţa pâinii şi a produselor de panificaţie este una dintre cele mai importante din sectorul alimentar, românii fiind la nivel european unii dintre cei mai mari consumatori de pâine.

Însă comportamentul consumatorului în ultima perioadă s-a schimbat, preferințele îndreptându-se din ce în ce mai mult spre pâinea artizanală sau spre produse de panificație din făinuri speciale și semințe, în detrimentul pâinii simple albe.

Aurel Popescu: „Eu cred că o să crească consumul de pâine artizanală în viitor şi o să ia cotă de piaţă de la pâinea congelată în principal”.

În ultimii ani tot mai mulţi antreprenori au investit în deschiderea de brutării artizanale, unde produc nu doar pâine, ci şi alte produse de patiserie sau deserturi.

Pe harta judeţelor în funcţie de numărul de firme şi de cifra de afaceri raportată de firmele din domeniul pâinii şi a produselor de panificaţie (cod CAEN 1071), Bucureştiul este cel mai bine situat şi ca număr de companii – peste 600 şi ca cifră de afaceri – aproape 700 mil. lei. Judeţe precum Cluj sau Vâlcea, centre importante de producţie a pâinii, raportează și ele o cifră de afaceri îmbucurătoare. Președintele Rompan explică faptul că cifrele nu sunt neapărat în concordanţă cu puterea de cumpărare a locuitorilor dintr-o anumită zonă, având în vedere că sunt producători de pâine care livrează şi în alte judeţe sau chiar la nivelul întregii ţări.

Totuși, în judeţele unde puterea economică este redusă aşa cum este cazul Mehedinţi, Vaslui, Tulcea sau Giurgiu, cifra de afaceri a companiilor din sectorul pâinii este cu mult mai mică decât a producătorilor din judeţe precum Cluj, Timiş sau Ilfov.

 

Susține Anonimus.roDacă te regăsești și crezi, sprijină activitatea Anonimus.ro și presa liberă și independentă! Nu suntem finanțați de partide sau companii, nu avem interese politice sau economice, ADEVĂRUL ESTE SINGURUL NOSTRU SCOP!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.