Definiția unui stat eșuat conform unor experți este: Un stat eșuat este un organism politic care s-a dezintegrat până la un punct în care condițiile și responsabilitățile de bază ale unui guvern suveran nu mai funcționează corespunzător. O altă caracteristică a unui stat eșuat include o guvernare centrală atât de slabă sau ineficientă, încât nu are capacitatea de a ridica taxe sau alt sprijin și are puțin control practic asupra unei mari părți a teritoriului său… (acest lucru nu se aplică SUA) și, prin urmare, există un neprestarea serviciilor publice.
Potrivit lui Robert Longley:
„Un stat eșuat este un guvern care a devenit incapabil să asigure funcțiile și responsabilitățile de bază ale unei națiuni suverane, cum ar fi apărarea militară, aplicarea legii, justiția, educația sau stabilitatea economică. Caracteristicile comune ale statelor eșuate includ violența continuă, corupția, criminalitatea, sărăcia, analfabetismul și infrastructura care se prăbușește. Chiar dacă un stat funcționează corect, el poate eșua dacă își pierde credibilitatea și încrederea oamenilor”.
Exemple de aceste state eșuate sunt: Siria, Somalia, Myanmar, Ciad, Irak, Yemen, Republica Democratică Congo, Republica Centrafricană, Iugoslavia, Liban, Afganistan și Sudan. Dar acestea sunt țări foarte sărace. Este de înțeles că multe dintre caracteristicile de mai sus pot apărea în aceste stări. Dar vă puteți imagina că majoritatea acestor caracteristici se aplică și celei mai bogate țări din lume?
Gândește-te la Statele Unite. Cu excepția apărării – în realitate armele de distrugere în masă -, aproape toate aceste caracteristici se aplică și Statelor Unite. America îndeplinește mai mult de 90% din criteriile pentru un „stat eșuat”.
Următoarele statistici justifică această afirmație:
Crime: Între 1990 și 2019, au existat 531.349 de crime în Statele Unite. Una dintre cele mai înalte din lume într-o țară „dezvoltată”.
Violuri: În 2019, în țară trăiau 406.970 de victime ale violurilor și agresiunilor sexuale. Potrivit Departamentului de Cercetare Statista, în medie, peste 91.000 de cazuri de viol pe an au avut loc din 2015 în Statele Unite. Numărul violurilor la 100.000 de cetățeni, SUA este nr. 14 dintre țările lumii. Dar pentru o națiune dezvoltată, SUA este numărul 4, după Suedia, Australia și Belgia, conform raportului World Population Review din 2021.
Criza opioidelor: La sfârșitul anilor 1990, companiile farmaceutice au asigurat comunitatea medicală că pacienții nu vor deveni dependenți de analgezicele opioide eliberate pe bază de rețetă, iar furnizorii de asistență medicală au început cu nesăbuință să le prescrie unor oameni nevinovați. În curând, supradozajul cu opioide a început să crească. Potrivit NIH, aproape 50.000 de persoane din Statele Unite au murit din cauza supradozelor implicate de opioide în 2019. Din 1999, aproape 841.000 de persoane au murit din cauza supradozelor de droguri. Pe scurt, în timp ce guvernul nostru dormea, sute de mii de americani mureau din cauza medicamentelor opioide împinse agresiv de câteva companii farmaceutice precum Johnson and Johnson și Purdue Pharma. În timp ce oamenii mureau, acești directori de companii farmaceutice câștigau milioane de dolari.
Număr de deținuți: Conform World Population Review, Statele Unite au cea mai mare rată de încarcerare din lume. Aproximativ 25% din populația închisorii din lume trăiește în Statele Unite, „liderul lumii libere”. Deține aproximativ 2,19 milioane de prizonieri în 2019, ceea ce înseamnă 437 de prizonieri la 100.000 de oameni în 2019. Costă statul aproximativ 69.355 USD per deținut. Negrii sunt de 5,8 ori în număr mai mare decât albii, ceea ce arată aspectul rasist al sistemului.
Deținuți condamnați la moarte: au fost 1.529 de persoane executate din 1976 până în 2020. La începutul lui 2021, guvernul federal a executat trei persoane.
Inocenți eliberați din condamnatul morții sau din închisoare: Conform Proiectului Innocence, 18 deținuți s-au dovedit nevinovați și au fost exonerati prin testele ADN în Statele Unite, după ce au servit mulți ani în condamnatul morții. Ei au fost condamnați în 11 state și au executat 229 de ani de închisoare, inclusiv 202 de ani condamnați la moarte, pentru crime pe care nu le-au comis. Sunt prizonieri în Guantanamo Bay ținuți de mai bine de 17 ani și nici măcar nu sunt judecați. Acesta este genul de justiție pe care îl avem în Statele Unite. Acest lucru arată cât de nedrept și de dezamăgit este sistemul nostru de justiție penală.
Prizonieri politici: Există mulți deținuți politici – prea mulți pentru a-i menționa aici – care sunt ținuți în închisorile din SUA pentru că sunt activiști politici. În cele mai multe cazuri, aceștia sunt ținuți sub acuzații false, condamnări îndoielnice etc., în funcție de rasa lor. Cel mai faimos este Julian Assange, un jurnalist australian acuzat că a dezvăluit „secrete de stat clasificate”. Practic, guvernul SUA îl face un exemplu că oricine dezvăluie secrete murdare ale armatei sau guvernului SUA se va confrunta cu pedepse lungi în închisoare din SUA, pentru a descuraja viitorii avertizori. Assange riscă 75 de ani de închisoare în SUA dacă este extrădat în SUA din închisoarea britanică. Un alt exemplu este Edward Snowden, care este forțat să fugă în Rusia pentru că a dezvăluit secrete murdare ale SUA. Există mulți alți prizonieri precum Leonard Peltier, Mumia Abu Jamal, Ricardo Palmera și mulți alții. Ei sunt condamnați pentru crime fără dovezi suficiente sau îndoielnice și lâncezesc în închisorile din SUA de mulți ani. Aceasta este ceea ce face acasă „Liderul lumii libere”.
Număr de săraci: Conform Raportului privind populația curentă din 2019 al Biroului de recensământ al SUA, 34 de milioane de americani sunt considerați săraci – 10,5% din populația actuală. Aceasta este cea mai bogată țară din lume. Rata sărăciei pentru copiii americani a fost de 14,4%. Pentru negri, este de 18,8%, iar pentru gospodăriile conduse de femei, a fost de 24,3%. Conform Raportului de evaluare a populației mondiale din 2021, în timp ce India, cu a doua populație din lume, are o rată a sărăciei de 21,9% și este numărul 22, în Statele Unite ale Americii, cea mai bogată țară din lume, rata sărăciei este de 17,8% și este numărul 2, după Marea Britanie (rata sărăciei – 18,6%) printre așa-numitele țări dezvoltate.
Număr de persoane fără asigurare de sănătate: în timp ce majoritatea țărilor europene au asigurare universală de sănătate, în 2021, Statele Unite aveau 9,6% din populație sau mai mult de 26 până la 30 de milioane, fără asigurare de sănătate, în timp ce existau 4 milioane de copii fără asigurări de sănătate.
Războaiele inutile și dezastruoase ale Americii: SUA au fost în război 225 din 243 de ani din 1776, conform TheNews.com.
Potrivit World Future Fund, America a fost în 19 războaie de la al Doilea Război Mondial: Războiul din Coreea, Războiul din Vietnam, războaiele din Irak și Afganistan sunt câteva dintre ele. Numai războiul din Irak a luat peste un milion de vieți la un cost de peste 5 trilioane de dolari, conform unor rapoarte.
Numărul total de morți al persoanelor ucise în toate aceste războaie reunite este de peste 12 milioane.
Numărul răniților este de mai multe ori acest număr.
Trilioane de dolari au fost risipiți în aceste războaie imorale și inutile.
Cel mai recent război din Afganistan, care a durat 20 de ani sau mai mult, în care SUA se retrage în sfârșit, a ucis aproximativ 47.000 de oameni și i-a costat pe SUA aproximativ 2 trilioane de dolari.
Au fost necesare aceste războaie? Doar cei mai ignoranți vor spune „da”.
Utilizarea armelor chimice: Statele Unite au pulverizat 21 de milioane de galoane de agent portocaliu, un erbicid – cel mai mortal dintre otrave – în Vietnam în timpul războiului din Vietnam. Peste 500.000 de civili au fost răniți definitiv. Chiar și copiii lor se nasc astăzi deformați sau fără membre.
Baze militare americane: Potrivit revistei Politico, Statele Unite încă mai mențin 800 de baze militare în peste 70 de țări și teritorii din străinătate, în timp ce, în schimb, Marea Britanie, Franța și Rusia au aproximativ 30 de baze la un loc. Menținerea bazelor și a trupelor de peste mări a costat între 85 și 100 de miliarde de dolari în 2014. Acest cost este mult mai mare astăzi. De ce ar trebui să avem baze militare în străinătate? Ce risipă colosală de bani în timp ce milioane de oameni nu au suficientă hrană pentru a mânca și sunt în sărăcie chiar în America!
Intervenții ilegale în alte țări: În timp ce numărul intervențiilor străine a fost de 188 până în 2017, liderul „lumii libere” a fost găsit implicat în 117 „intervenții electorale partizane” între 1946 și 2000 sau aproximativ 1 din 9 exercitări de vot organizate după cel de-al Doilea Război Mondial. Începând cu cel de-al Doilea Război Mondial, Statele Unite au sabotat sau distrus peste 50 de mișcări democratice din întreaga lume, susținând în același timp dictatorii conformatori de multe ori. SUA au o istorie lungă de fraudare a sondajelor, de sprijinire a loviturilor militare, de canalizare de fonduri și de răspândire a propagandei politice în diferite țări. În mod uimitor, după aceste războaie îngrozitoare și uciderile în masă ale umanității în alte țări, nu există niciodată discuții în mass-media de știri despre aceste gafe. Totul a revenit la afaceri ca de obicei; totul este convenabil uitat.
Constituție defectuoasă: Spre deosebire de ceea ce majoritatea americanilor sunt făcuți să creadă orbește din copilărie, în sfințenia și măreția Constituției SUA, aceasta are defecte majore și este nedemocratică. În plus, permite mita legală a donațiilor politice către candidații la funcțiile de președinți, senatori și congresmeni (inclusiv candidații la alegerile de stat) de către cei bogați, în număr de miliarde de dolari în timpul alegerilor. Nu e de mirare că aleșii noștri își ascultă plătitorii și legiferează legi în principal în favoarea donatorilor lor. De asemenea, constituția noastră defectuoasă permite numirea pe viață a judecătorilor nealeși de la Curtea Supremă. Ce păcat!
Sistem politic defect: Sistemul politic american este defect. Deși există două partide, ambele sunt partide corporative cu loialitatea lor față de elitele corporative americane, nu față de poporul american. Prin urmare, majoritatea legilor sunt promulgate favorizând elitele corporative și superbogații sau oligarhii.
Numărul de needucați: Potrivit Departamentului pentru Educație al SUA, 54% dintre adulții americani cu vârsta cuprinsă între 16 și 74 de ani – aproximativ 130 de milioane de oameni – nu au competențe în alfabetizare, citind sub echivalentul unui nivel de clasa a șasea. Conform Fundației Barbara Bush pentru Alfabetizarea Familiei, acest nivel scăzut de alfabetizare a adulților ar putea costa țara 2,2 trilioane de dolari pe an. Potrivit Centrului Național pentru Statistică Educațională (NCES), 21% dintre adulții din Statele Unite (aproximativ 43 de milioane) se încadrează în categoria analfabeți/analfabeți funcțional începând cu 29 aprilie 2020.
Numărul de negri uciși de poliție: Conform Statista.com, tendința de împușcături mortale de poliție în Statele Unite pare să fie în creștere, cu un total de 371 de civili fiind împușcați, dintre care 71 erau negri în primele cinci luni ale anului. 2021. Anul 2020 a înregistrat 1.021 de împușcături mortale ale poliției, în timp ce în 2019, au fost 999 de împușcături mortale. Rata împușcărilor împotriva negrilor a fost mult mai mare decât orice altă etnie, lucru care arată natura rasistă a brutalității poliției. Toate aceste cifre arată în mod clar că nu numai poliția din America este idioată, dar este și rasistă. În secolul 21 Statele Unite sunt încă o țară foarte rasistă.
Violența cu arme: Conform teamenough.org/gun-violence-statistics: În fiecare an, 115.551 de oameni din America sunt împușcați în crime, atacuri, sinucideri sau tentative de sinucidere, împușcături neintenționate sau prin intervenția poliției. În fiecare zi, peste 106 de oameni mor din cauza violenței cu arme în America. Dintre acestea, 39 sunt uciși, 64 se sinucid, 1 este ucis neintenționat și 1 moare dar intenția este necunoscută. În medie, anual, 38.826 de persoane mor din cauza violenței cu armele, în timp ce 76.725 de persoane supraviețuiesc rănilor cu arme. În fiecare an, 7.957 de copii și adolescenți sunt împușcați, 1.663 de copii și adolescenți mor din cauza violenței cu armele, iar 864 sunt răniți. După cum a raportat ABC News, la 2 iulie 2023, au existat 338 de împușcări în masă în America. Până acum, 21.000 de persoane au murit din cauza violenței cu armele, ceea ce ajunge la 115 persoane pe zi.
Cifrele sunt uluitoare. Acest lucru se poate întâmpla doar într-o țară sălbatică, cume America a devenit acum. Nicio altă țară nu are un record atât de oribil. În ciuda acestor cifre îngrozitoare, legile privind armele nu sunt suficient de înăsprite. Interese, cum ar fi Gun Lobby-National Rifle Association – predomină din cauza influenței sale corupătoare – mită legală a donațiilor politice – asupra politicienilor noștri.
După cum a raportat ABC News, până acum, peste 13.900 de persoane au fost ucise din cauza violenței cu armele. Dar avem legi mai stricte asupra armelor? Nu. Conform theguardian.com, din 7 mai, au fost 202 împușcături în masă în țară. Statele Unite ale Americii au devenit acum o țară a „Vestului Sălbatic”.
Număr de miliardari: Conform revistei Forbes, Statele Unite ale Americii au cel mai mare număr de miliardari din lume, 724 în 2021. China are 626, India are 140, în timp ce Germania are 136. Averea netă a miliardarilor americani este uluitoare, de 4,4 trilioane USD. Potrivit Americansfortaxfairness.org, averea totală a miliardarilor americani a crescut cu 1,3 trilioane de dolari în aproximativ primele șapte luni ale pandemiei de coronavirus – o creștere de 44% a bogăției. Această creștere a bogăției este mai mult decât ar costa trimiterea unui cec de stimulare de 3.900 de dolari fiecăruia dintre cei 330 de milioane de americani.
Șase giganți media controlează toate știrile: conform rapoartelor techstartups.com, astăzi, 6 giganți media controlează 90% din ceea ce citim, urmărim sau ascultăm, oferind o iluzie de alegere și obiectivitate. Oferind constant americanilor „știrile” controlate, acești giganți media, folosind expresia lui Noam Chomsky, produc „consimțământ”. Majoritatea dintre noi, americanii, suntem făcuți să credem că America face atât de mult bine lumii, aducând democrație și libertate în lume, ajutând alte națiuni și menținând pacea în întreaga lume. De asemenea, sistemul său economic capitalist este cel mai mare și singurul sistem care funcționează. Nimic nu poate fi mai departe de adevăr. Nu există niciodată discuții despre alte sisteme economice, precum socialismul sau social-democrația.
Acești giganți media sunt: GE deținând Comcast, NBC, Universal Pictures, Focus Features, News Corp deținând Fox News, Wall Street Journal și New York Post, Disney controlând ABC, ESPN, PIXAR, MIRAMAX și Marvel Studios, VIACOM deținând MTV, NICK Jr. ., BET, CMT și Paramount Pictures, Time Warner deținând CNN, HBO, TIME, Warner Bros. și CBS controlând ShowTime, canalul Smithsonian, NFL.COM, Jeopardy și 60 Minutes. Venitul lor total în 2010 a fost de 275,9 miliarde USD. Acești giganți mass-media dispun de undele de radio ale Americii aparținând poporului american. Toți au o agendă de a controla ceea ce fiecare american vede, aude, citește sau ascultă. Aproximativ 232 de directori media controlează dieta informațională a 325 până la 330 de milioane de americani.
În 1983, 90% din media americană era deținută de 50 de companii. Până în 2011, același 90% era controlat de doar 6 companii. Și-au consolidat puterea.
Cine controlează America? Te-ai întrebat vreodată cine controlează cu adevărat America? Răspunsul este oligarhii, giganții media, directorii generali de corporații giganți și bancherii de pe Wall Street. Împreună dețin o putere enormă asupra politicienilor noștri corupți, care își îndeplinesc cerințele și adoptă legi de care beneficiază întotdeauna acești superbogați. Țara are un dolar un vot „democrație”, nu „un cetățean, un vot”. După cum a spus pe bună dreptate miliardarul Warren Buffet, „Clasa mea (superbogați) poartă un război împotriva celor 99% și ei câștigă”.
Privind toate cele de mai sus, ar trebui să fie clar pentru orice persoană deschisă la minte că America are probleme uriașe și creează probleme masive în alte țări prin războaiele sale nebunești. Ultima sa crimă este „războiul proxy” pe care l-a creat între Rusia și Ucraina. Ar trebui să fie îngrijorător pentru toată lumea cât de mult pot dura astfel de condiții groaznice? Cât timp poate dura o astfel de risipă masivă de bani a economiei americane în războaiele globale? Cât timp vor tolera părinții americani ca fiii și fiicele lor să fie trimiși la astfel de războaie inutile pentru a ucide și a fi uciși? Cât timp tolerăm noi americanii decizii atât de proaste ale politicienilor noștri „aleși” care duc această țară din ce în ce mai aproape de un dezastru și de faliment? Toate indicii sunt acolo pentru cei care pot discerne fără părtinire că America nu reușește să-și protejeze propriul popor. A devenit un stat eșuat. Imperiul american este în declin rapid. Este doar o chestiune de timp.
Dacă America nu își schimbă drastic politicile naționale și externe, Imperiul American se va deteriora și va fi în declin din ce în ce mai mult, până când va avea aceeași soartă ca și imperiile romane, britanic și a altor imperii ale istoriei.
Preluare: globalresearch.ca / Autor: Chaitanya Davé
Chaitanya Davé este chimist și inginer chimist și om de afaceri. Este autorul a trei cărți: Crime consta umanității: O înregistrare șocantă a crimelor americane din 1776-2007, Collapse: Civilization on the Brink – 2010, Capitalism’s march of destructiona: Replaceing it with People and Nature-Friendly Economy. Autor al multor articole despre politică, istorie și mediu. Fondator/Președinte al unei fundații de caritate non-profit care ajută sătenii săraci din India, Nepal, Haiti, SUA, oamenii fără adăpost și alte țări sărace.