O biserică în decădere

0

Papa Francisc se străduiește să modernizeze Biserica Catolică. El face apel la Curie pentru a realiza că vremurile s-au schimbat; și, mai presus de toate, le cere tinerilor să participe la misterul Euharistiei și la actele, inclusiv muzicale, care se oficiază în parohii.

Dar are puțin succes. În Franța, Spania și Italia, ca să dau trei exemple, tinerii lipsesc de la liturghie. Nu sunt interesați să participe nici măcar duminica. De mulți ani, bisericile sunt pe jumătate goale.

Cazul Poloniei este atipic. În Polonia există, din punct de vedere istoric, o puternică tradiție catolică. Bisericile se umplu duminica și la alte sărbători sacre. Seminariile sunt, de asemenea, pline. În Polonia, Biserica Catolică este puternică, primită cu har de generații. Când polonezul Ioan Paul al II-lea a fost consacrat Episcop al Romei, toată Polonia a sărbătorit numirea sa.

Dar, în prezent, în Varșovia și în alte orașe poloneze, au loc demonstrații mari împotriva legii care interzice avorturile. Biserica susține această lege și este probabil ca această atitudine să fie plătită scump.

Ce se întâmplă în Bisericile de rit ortodox?

În general, situația nu este mult diferită. Nici dumnezeiasca Liturghie care se celebrează în weekend nu atrage mulți tineri. Seminarul ortodox din Marjaayun, din Liban, recunoaște că are doar 124 de seminariști.

Patriarhul rus, Kiril, sprijină războiul din Ucraina și cheamă tinerii să se alăture forțelor armate care luptă în acea țară vecină. Kirill l-a descris pe Putin drept „un miracol de la Dumnezeu”. Această poziție a dus la o ruptură cu Biserica Ortodoxă Ucraineană.

Cele trei biserici monoteiste, evrei, creștini și musulmani, cred în același Dumnezeu și, prin urmare, ar trebui să trăiască în armonie. Dar care este realitatea? Evreii și musulmanii nu se înțeleg și sunt în război. În teritoriile ocupate din Cisiordania, au loc atacuri din partea ambelor părți. Este un război permanent. Rabinii și preoții își arată ura unul față de celălalt. Coexistența dintre cele două credințe nu există.

Cu toate acestea, musulmanii, care îl consideră pe Isus Hristos doar un profet, precum Muhammad, cresc într-un ritm considerabil. În timp ce bisericile creștine se golesc, moscheile sunt pline de adepți, care sunt chiar nevoiți să se roage pe străzi în lipsa spațiului.

Islamul este singura religie care crește zilnic. Nici măcar budismul nu se ridică la acest nivel. Musulmanii sunt astăzi peste 2 miliarde. Este adevărat că numărul creștinilor este superior deoarece aceștia însumează 2.604 miliarde; dar problema este că, în timp ce islamul crește, creștinismul își pierde adepții.

Emigrarea musulmanilor în Europa a ajuns în punctul în care moscheile se construiesc una după alta în țările europene, cu ajutorul financiar al țărilor din Golful Arabiei. Este adevărat că Papa Francisc întreține relații bune cu imamul moscheii egiptene Al-Azhar, una dintre cele mai mari de rit sunit, și cu alți demnitari musulmani. Dar credincioșii creștini și musulmani, cu excepția rarelor ocazii din Ierusalim și Betleem, nu se consideră mereu frați în credință.

Trebuie să recunoaștem că Biserica este în declin chiar dacă nu ne place.

Preluare: cotidianul.ro / Autor: Lopez Manuel Ostos

Susține Anonimus.roDacă te regăsești și crezi, sprijină activitatea Anonimus.ro și presa liberă și independentă! Nu suntem finanțați de partide sau companii, nu avem interese politice sau economice, ADEVĂRUL ESTE SINGURUL NOSTRU SCOP!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.