Aproape 50.000 de români au plecat definitiv din țară anul trecut, după datele oficiale, numărul real putând fi, în realitate, mult mai mare.
Potrivit datelor de la Institutul Național de Statistică (INS), în 2022 au plecat definitiv din țară aproape 50.000 de români, aceasta fiind și cea mai mare valoare a migrației externe definitive care s-a înregistrat în ultimii 30 de ani în România.
Datele mai arată că, în ultimul deceniu, România a pierdut prin migrația externă definitivă echivalentul populației unor județe precum Covasna sau Sălaj, care au sub 250.000 de locuitori.
„Cifra din 2022, cea mai mare dintre cele raportate de INS în ultimii treizeci de ani, vorbește despre un trend de lungă durată. Însă nu numai cei peste 48.000 de români care au plecat definitiv anul trecut, ci toată seria de date din ultimele trei decenii vorbesc de un trend de lungă durată de nemulțumire consistentă a populației din România în legătură cu evoluția economică. Politicienii, mai ales, au tendința de a economiza problema, de a o interpreta prin lentilă strict economică. E corect, dar nu suficient. Această ilustrare pe care o oferă INS în legătură cu emigrarea definitivă vorbește și de o proastă funcționare a instituțiilor economice și de servicii publice din România”, a explicat sociologul Dumitru Sandu.
Citește și:
În doar 32 de ani, România a pierdut peste 21,4% din populație
În doar 32 de ani, România a pierdut peste 21,4% din populație și a ajuns la 18,2 milioane de locuitori. Nici Siria devastată de război nu a pierdut atât. După două prelungiri, Recensământul 2022, s-a încheiat pe 31 iulie 2022. Deși ar fi trebuit încheiat pe 17 iulie 2022, din cauza faptului că un număr foarte mare de români nu a fost recenzat sau a refuzat să recenzarea, autoritățile au prelungit termenul cu două săptămâni, așa cum arăta R3media. Cifra este cu 800.000 de oameni mai mică decât estimările Institutului Național de Statistică (INS), afirmă profesorul Ghețău într-o analiză amănunțită (Citește mai departe…)