Într-o societate bolnavă universitatea nu poate fi sănătoasă

0

Top 1.000 Shanghai, pentru alții

(Sau, universitatea românească după chipul și asemănarea societății)

Într-o societate bolnavă universitatea nu poate fi sănătoasă. Universitatea este după chipul și asemănarea societății. De ce?

Câteva explicații posibile, pentru naufragiul universității românești, oricum s-ar numi instituția:

  1. Universitățile românești au devenit extensii ale unor cercuri de interese politice, veritabile vaci de muls pentru băieți deștepți;
  2. Sistemul de finanțare care conduce la:

– „prostituție intelectuală” pentru banii părinților studenților sau alocația per capita primită de la buget;

– jefuirea discreționară a resurselor financiare ale universităților, în care, după Legea 1/ 2011, au început să fie populate de „popândăi”, după regulile politicii, care au un singur scop: drenarea resurselor provenite de la buget și din extrabugetar, către propriile buzunare, profitând de sintagma că universitățile sunt finanțate din „surse proprii” (cu toate că sintagma desemnează altceva decât bunul plac). Asta în timp ce universități/ facultăți care drenează bani pentru șmecherii interni și afiliați, își plătesc proprii profesori cu 17-24 lei/ oră.

  1. Formații de studiu la seminare-grupe de studenți de 40 de studenți, cu 10-15 mai mult decât capacitatea sălilor sau la curs cu serii de curs de 300 de studenți și cu amfiteatre cu capacitate de 175-225 de locuri. Ne facem că optimizăm costurile, „că oricum nu vin la școală”.
  2. Cercetarea- „fata morgana” a universității românești. O ardem cu cercetarea din rațiuni care țin mai degrabă de a trage scara în pod după ce am promovat…și cam atât.
  3. Doctorate, chiar la universitățile mari, pe bandă rulantă, cu teze redactate de către niște copii care vorbesc despre „avion” și ei săracii nu s-au suit în…„avion”. Asta cu avionul funcționează și la cadre didactice: predau despre „avion” și nici ele nu s-au suit în…„avion”. Veritabilă teorie a formelor fără fond.
  4. Nu mai vorbesc despre ungerea ca universitari a unora care provin din sfera unor servicii speciale, deh, așa să nu se plictisească la 40-42 de ani, tineri pensionari fiind, cu doctorate dubioase, meritele fiind de altă natură, evident. Titlul unei discipline, predate în țara asta, la universitate- nivel masterat: «Intelligence şi decizie politică», este numai un exeplu în acest sens.
  5. La toate acestea se adaugă o „hemoragie” de creiere, către alte meridiane, pe fondul general al plecării tinerilor din țară și a neîncrederii generale în învățământul românesc.

Resetarea universității românești trebuie să înceapă prin resetarea percepției societății cu privire la universitate. Trebuie să recunoaștem și să ne turnăm cenușă în cap pentru bulversarea scării valorilor din societatea românească, din ultimii 30 de ani, în care, pe ici pe colo, prin părțile esențiale, am acordat diplome fără acoperire (grav este că acele diplome, fără acoperire în cunoștințe, au ajuns la cei care acum, uneori, dar tot mai des, nu-și mai fac treaba în învățământul preuniversitar, sau unora care, ghinion, ne-au ajuns șefi).

Autor: Irimie Popa, lector la Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor în cadrul Universității ”Babeș Bolyai” din Cluj


Citește și:

Falimentul/moartea educației în România (coliva mâncată la Cluj)

Familia românească este în faliment privind educația. Copii crescuți de bunici, de unchi, de mătuși sau, în cel mai fericit caz, de un singur părinte, privați de educația riguroasă asigurată acasă în cei șapte ani, decisivi pentru restul vieții. Școala românească, nici ea, nu mai produce educație, decât sporadic! Diplomele fără acoperire acordate în regim de „vine cine vrea, termină cine vrea”, fără examen serios de acces și fără triere pe parcurs, astăzi ne arată decăderea în care a ajuns o societate cu elite de carton (Citește mai departe…)

 

Susține Anonimus.roDacă te regăsești și crezi, sprijină activitatea Anonimus.ro și presa liberă și independentă! Nu suntem finanțați de partide sau companii, nu avem interese politice sau economice, ADEVĂRUL ESTE SINGURUL NOSTRU SCOP!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.