Aurel Bordenache, hușeanul care a decorat Mausoleul de la Mărășești

0

Aurel Bordenache s-a născut pe 17 septembrie 1902 la Huși și din memoriile sale putem afla că era rudă din partea mamei cu Mihai Eminescu.

A studiat la Școala de Arte Frumoase din București, la Liège, în Belgia, urmând ca la 17 februarie 1920 să fie admis la École nationale supérieure des beaux-arts din Paris. Aici profesor i-a fost pictorul François Flameng, recunoscut pentru ilustrarea primelor bancnote ale Franței, cu care a studiat timp de doi ani, urmând în același timp și cursurile Academiei Ranson.

În țară a expus în cadrul Saloanelor Oficiale de Desen și Grafică, între anii 1930 și 1933 cu tematici diferite, de la studii, la peisaje sau portrete. Cu toate că nu a expus niciodată la Paris, Statul francez i-a cumpărat un autoportret, care se află în prezent la Musée National d’Art Contemporain.

A lucrat foarte mult ca pictor și gravor pentru Casa Regală a României, fiind autorul a numeroase portrete de oameni politici şi de cultură din prima jumătate a secolului XX. Sala Tronului din Palatul Regal, inaugurată la 1 ianuarie 1935, în prezența regelui Carol al II-lea și a reginei Maria, a fost decorată cu portretele regilor Carol I și Ferdinand I realizate de artist.

A ilustrat volumul de poezii de Mihai Eminescu, apărut în 1944 la Editura «Cartea Românească» sub îngrijirea lui M. Toneghin, volum pentru care a realizat 150 de desene în tuș.

Printr-un proiect pe care l-a realizat cu Nicolae Iorga, a obținut fonduri pentru Universitatea București realizând modelul pentru carnetul și insigna Ligii culturale și modelul pentru timbrele universitare. Din vânzarea acestora s-au obținut fondurile.

Foarte puțină lume știe că basoreliefurile care decorează fațada mausoleul eroilor amplasat în satul Mărăști, comuna Răcoasa, au fost executate de către Bordenache, care s-a inspirit din fapte petrecute în realitate la Bătălia de la Mărăști.

Din anul 1944 pictorul, sculptorul și graficianul hușean s-a stabilit în orașul Codlea, Brașov.

Legăturile artistului cu Casa Regală au dus la persecuția sa, după 1947. A fost închis, în perioada 1948 – 1950.

O parte dintre lucrările acestuia sunt expuse la Muzeul Tradițiilor Codlene.

În septembrie 2022, a fost deschisă Expoziția «Pictor Aurel Bordenache. 120 de ani de la naștere» la Muzeul Tradițiilor Codlene. Organizată în parteneriat cu Muzeul de Artă Brașov, expoziția reprezinta o incursiune în opera și viața artistului născut la Huși în 1902.

În orașul Codlea, de altfel, există o stradă care poartă numele artistului hușean.

Susține Anonimus.roDacă te regăsești și crezi, sprijină activitatea Anonimus.ro și presa liberă și independentă! Nu suntem finanțați de partide sau companii, nu avem interese politice sau economice, ADEVĂRUL ESTE SINGURUL NOSTRU SCOP!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.