România a pierdut în ultimii 10-15 ani circa 20% din forța de muncă din cauza emigrației. Țara „îmbătrânește” și suferă de pe urma unuia dintre cele mai grave exoduri de creiere din întreaga lume.
Raportul Băncii Mondiale, denumit «Diagnostic Sistematic de Țară» pentru România, arată că populația activă în vârstă de muncă a României este în scădere, în mare parte din cauza emigrației și a participării scăzute pe piața muncii, ceea ce reduce oferta de forță de muncă și, prin urmare, creșterea economică potențială. În special din cauza emigrației, România a înregistrat o scădere și o îmbătrânire atât a populației, cât și a forței de muncă.
Populația României a scăzut de la 22,8 milioane la 19,1 milioane între 2000 și 2021 și se preconizează că va scădea la 17,8 milioane până în 2030, arată Banca Mondială. Astfel, în ultimii 10 - 15 ani au emigrat mai mult de 2 milioane de români, reprezentând aproape 20% din forța de muncă, mulți definitiv, ceea ce a dus la decalaje de competențe, deficite de forță de muncă în roluri-cheie (de exemplu, medici), cereri salariale distorsionate și scăderea productivității reale a muncii.
Totodată, întrucât românii care emigrează sunt de obicei mai tineri și cu un nivel de educație mai ridicat decât populația rămasă, societatea românească „îmbătrânește și suferă de pe urma unuia dintre cele mai grave exoduri de creiere din întreaga lume”, se mai arată în raport. Rata fertilității este sub nivelul de înlocuire, fiind estimată la 1,8 în 2020, în timp ce vârsta mediană în țară a crescut de la 34,4 de ani în 2000 la 43 de ani în 2021.
Banca Mondială transmite că aceste fenomene au fost alimentate de o serie de factori interni, precum “ineficiențele din sistemul de învățământ, atitudinile nefavorabile față de învățarea pe tot parcursul vieții, ineficacitatea formării profesionale și a politicilor active privind piața muncii, combinate cu exodul creierelor, provoacă deficite de competențe și neconcordanțe între acestea și cererea pieței, precum și reducerea capacității de inovare, a creșterii economice și a potențialului de câștig”.
Din analiza Băncii Mondiale mai reiese faptul că piața muncii din România a rămas în continuare puternic afectată de pandemia de Covid: „Deși înainte de pandemie, piața muncii din țară beneficia de pe urma creșterii economice solide, în prezent, mulți români încă nu au revenit în câmpul muncii, ceea ce limitează forța de muncă. Piața muncii din România avea rezultate foarte bune înainte de criza generată de pandemia de COVID-19, rata șomajului în intervalul de vârstă 15 - 64 de ani scăzând la 4% în 2019, cel mai scăzut nivel din ultimii 20 ani și mult sub media UE, de 6,8%”. Rata de inactivitate a României (30,8%) este printre cele mai ridicate din UE, iar participarea la piața muncii (69,2% în 2020) este printre cele mai scăzute, ceea ce limitează oferta de forță de muncă pe fondul creșterii cererii dintr-o economie în expansiune.
În timp ce oferta de muncă este în scădere, cererea de competențe este în creștere, iar Banca Mondială preconizează că deficitele și neconcordanțele între cerere și ofertă se vor acutiza pe măsură ce dubla tranziție verde și digitală avansează. În sfârșit, firmele românești investesc relativ puțin în formarea competențelor, doar 21% dintre firme oferind formal instruire angajaților, față de 31% în Europa și Asia Centrală și 36% în țările cu venituri ridicate.
Preluare: biziday.ro